Žurnāls: Kā negodprātīgi muitnieki piesedz fiktīvus degvielas darījumus • IR.lv

Žurnāls: Kā negodprātīgi muitnieki piesedz fiktīvus degvielas darījumus

Latvijas muitas formas uzšuve. Foto: Zane Bitere, LETA

Žurnāla Ir pētījums, par kuru stāstīts ceturtdienas numurā, atklāj shēmu ar dīzeļdegvielu, kurā negodīgi uzņēmēji ar muitnieku tiešu iesaisti valsts budžetam nodarījuši vairāk nekā divu miljonu eiro kaitējumu. Notikumi risinājās 2016. gadā, iesaistītie četri muitnieki ar tiesu lēmumiem jau atbrīvoti no darba, taču prokurors vēl nesaskata nozieguma pazīmes šajā lietā, un Ir jāpieliek milzu pūles, lai noskaidrotu valsts amatpersonas, kuras tik apjomīgus zaudējumus radījušas.

2016. gadā caur muitas kontroles punktu 0742 Rēzeknes pilsētā reeksportā Latviju vajadzēja pamest 5329 tonnām dīzeļdegvielas. Uz papīra degvielas izvešana uz Krieviju un Ukrainu arī tika noformēta kā notikusi, taču patiesībā vilcienu sastāvi robežu šķērsoja tukši. Izvešanai domātā degviela «izkūpēja» gaisā — palika tepat Latvijā jeb ES iekšējā tirgū bez nodokļu nomaksas. Ja par šo degvielas apjomu būtu jāsamaksā akcīzes nodoklis, summa būtu ap 2,5 miljoniem eiro. Taču budžetā šī nauda nenonāca, un robu nodokļu ieņēmumos palīdzēja radīt muitas amatpersonas.

Detalizētāku ieskatu, kā notikusi vērienīgā krāpšanās, sniedz spriedumi administratīvajās lietās, kurās atlaistie muitnieki tiesājušies par amatu saglabāšanu. VID iekšienē 2017. gadā bija ierosinātas disciplinārlietas un to izmeklēšanas laikā savākti pierādījumi mutinieku aizdomīgai rīcībai ar vienas firmas — IT Mega — pārvadātajām kravām. Pierādījumu kopums liecināja, ka virkne muitnieku noformējuši dokumentus tā, it kā no valsts un tātad ES tirgus tiek reeksportēti tūkstošiem tonnu dīzeļdegvielas, lai gan patiesībā degviela palikusi Latvijā un tātad, visticamāk, nelegāli nonākusi iekšējā patēriņa tirgū.

Iesaistītie muitnieki tika atlaisti un zaudeja arī tiesvedības pret VID. Spriedumos šo amatpersonu vārdi ir aizklāti, arī VID un Finanšu ministrija stingri slēpa šīs bijušās amatpersonas, taču Ir izdevās tās tomēr identificēt. Žurnāls uzskata, ka sabiedrības interesēs ir zināt to valsts amatpersonu vārdus, kas budžetam nodarījušas miljoniem eiro zaudējumus. Tie ir pieredzējuši muitas darbinieki ar vairāk nekā 19 gadu stāžu — Juris Andrukelis, Vladislavs Krasnobajs, Einārs Aglenieks un Dace Ruško.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu