Dalieties ar datiem! • IR.lv

Dalieties ar datiem!

Anti Merilehto. Foto — Kristīne Madjare
Juris Kaža

Kad Anti Merilehto sāka pašmācības ceļā apgūt mākslīgā intelekta tēmu, viņš vēl nenojauta, ka sarakstīs par to visvairāk pārdoto biznesa grāmatu somu valodā. Ko uzņēmumu vadītājiem vērts zināt par mākslīgo intelektu?

Pirms pāris gadiem Anti Merilehto saņēma uzaicinājumu vadīt diskusiju par mākslīgo intelektu (Artificial Intelligence, AI) jaunuzņēmumu forumā Slush Helsinkos. Viņš atbildēja: esmu ideāls sarunas vadītājs, jo neko par to nezinu!

Pieķēries pie temata izzināšanas, Anti drīz vien atklāja, cik fragmentēta ir pieejamā informācija, tāpēc nolēma par to sarakstīt grāmatu, kuras mērķauditorija ir tieši biznesa cilvēki, uzņēmumu vadītāji. Grāmata izdota somu valodā un kļuvusi šajā valstī par bestselleru, bet 2019. gada pirmajā ceturksnī tiks izdota arī angļu versija AI Travel Guide for The Executive.

Tagad Anti Merilehto līdztekus darbam digitālās reklāmas un mārketinga uzņēmumā Finch Finland uzstājas ar referātiem dažādos starptautiskos biznesa pasākumos. Oktobrī viņš bija Rīgā un laipni piekrita sniegt interviju Ir Nauda.

Jūs neesat datorzinātņu speciālists. Kā nonācāt līdz grāmatas idejai?
Kad sāku pētīt AI, lasīju TechCrunch, Masheable, citas «populārzinātniskas» vietnes. Pamanīju, ka tas, ko uzskatīja par pašu jaunāko, teiksim, novembrī, nākamā gada martā tāds vairs nav. Es nodomāju, ka labākais veids, kā kaut ko iemācīties, ir izlasīt grāmatu — jo grāmatai ir sākums un beigas, tur nevar maldīties bez gala kā pētot informāciju internetā, kur viena saite seko nākamajai. Piedāvāju šo ideju somu izdevniecībai Alma Media, kura piekrita mani sūtīt uz Silīcija ieleju ASV, lai tur intervētu nozares cilvēkus. Konstatēju, ka AI pēta un attīsta divās vietās: Silīcija ielejā ASV un Ķīnā. Un tikai tad seko Eiropa.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu