Māksla zirgu stallī • IR.lv

Māksla zirgu stallī

Keramikas suņa galva no igaunietes Krisas Lemsalu instalācijas. Publicitātes foto
Ilze Vītola

Festivāls Survival Kit desmito jubilejas gadu sāk Rīgas cirkā

Nedēļas nogalē ar vērienīgu programmu tiks atklāts laikmetīgās mākslas festivāls Survival Kit. Festivāla organizatore, Latvijas Laikmetīgās mākslas centra (LLMC) pārstāve Marta Krivade stāsta — šī ir prelūdija festivāla otrajai daļai, kas iecerēta 2019. gada maija beigās.

Ārpuszemes mākslinieki

Jubilejas gadā festivāls pēta jēdzienu outlands jeb ārpuszemes, apšaubot tradicionālo ģeopolitisko un kultūrtelpas dalījumu centrā un perifērijā. Identitāšu veidošanās, globālā migrācija — šos un citus tēmā iekļautos jautājumus Survival Kit palīdz vētīt festivāla partneris Gētes Institūts Rīgā. Sadarbības procesā arī veidojies septembra izstādes nosaukums Leer/Stelle. Tukšā telpa. Tas savā veidā turpina festivāla tradīciju iedzīvināt Rīgas tukšās ēkas, pievēršot uzmanību to nākotnes potenciālam. Šoreiz izvēlēts Rīgas cirks, kura jaunā komanda, atsakoties no iesīkstējušās tradīcijas izmantot priekšnesumos savvaļas dzīvniekus, cenšas pārveidot Merķeļa ielas ēku par inovatīvu laikmetīgā cirka mākslas centru.

Izstādes veidošanā Solvita Krese un Inga Lāce no LLMC pieaicinājušas arī kuratorus Sumešu Šarmu (Sumesh Sharma) no Bombejas un Barselonā un Berlīnē strādājošo Anželsu Miraldu (Àngels Miralda). Pie ekspozīcijas tēmas visi iesaistītie nonākuši, vērtējot Rīgas ģeopolitisko situāciju — tā ir centrālais punkts valsts mērogā, bet Eiropas kontekstā joprojām piederīga maz apzinātajai Austrumeiropai.

Savu interpetāciju par perifērā un centrālā pretnostatījumu gan ģeopolitiski, gan sabiedrībā izstādē sniedz 12 mākslinieki no dažādām «ārpuszemēm». Viņu vidū arī sudānietis Kasiuss Fadlabi (Cassius Fadlabi), kas izveidojis sienas gleznojumu cirka pagalmā, un igauniete Krisa Lemsalu (Kris Lemsalu) ar instalāciju cirka ziloņu mītnē, kas gatavota no keramikas suņu galvām un guļammaisiem. Latviju izstādē pārstāv Zīles Ziemeles gleznu sērija par čigānu leģendām.

Atklāšanas programmas pieturpunkti

Sibeljes Kavalji-Baštusas performance Sonjas Kālekalonas produkti labākai dzīvei, to stāsta jaunumi no retro-nākotnes
6. septembrī plkst.18.30 un 8. septembrī plkst 19.
Berlīnē dzīvojošā māksliniece no Brazīlijas performancē izspēlē viesnīcas īpašnieci Sonju Kālekalonu, kas nokļūst uz Zemes pēc atomuzlidojuma. Neredzot iespējas doties prom, viņa nolemj izveidot viesnīcu impēriju. Vērojot, kā māksliniece iemieso te pavāres, te viesnīcas menedžeres lomu, skatītāji tiek rosināti domāt par sievietes daudzpusīgajām spējām, identitātes šķautnēm.

Crazy Clowns’ Disco!
6. septembrī plkst. 21.
Dūmi, lāzeri un pašmāju diskotēkas leģendas aicina izkustināt kājas cirka arēnā. Savu interpretāciju par labāko deju mūziku sniegs zināmu kulta statusu Rīgas ballīšu aprindās ieguvušais Golden Trio — Marta Trektere, Labais Dāma, Kaspars Groševs, kā arī Elīna Sproģe, Rojs Rodžers, Jeļena Glazova, Sandra Mētra un Rīgas cirka radošais direktors, savulaik populārās muzikālās pasākumu sērijas Casablanca 2000 rīkotājs Mārtiņš Ķibers.

Slavs and Tatars, lekcija performance Transliteratīvā ķircināšana
7. septembrī  plkst. 18.
Slāvi un tatāri (Slavs and Tatars) ir mākslinieku kolektīvs, kura darbība veltīta Eirāzijai. Šī ir jaunākā lekcija ciklā Transliteratīvā ķircināšana, kas koncentrējas uz bijušās Padomju Savienības tjurku valodām. Tiks runāts par identitātes politiku, koloniālismu un ticību.

Jogeša Barves veidota filmu programma Sociālā korespondence ar kustīgiem attēliem
8. septembrī plkst. 19.30.
Mūsdienu kultūras foruma Baltā nakts laikā festivāls aicina uz indiešu mākslinieka Jogeša Barves atlasīto kinoprogrammu. Filmas, kuru autori ir indiešu mākslinieki Viržils Frēss, Rani Khanna, Parašars Naiks, Amols K. Patils, kā arī pats Barve, aplūko Indijas marginalizētākās kopienas un joprojām pastāvošo kastu sistēmu. Seanss notiks cirka zirgu stallī, kurā par īpašu atmosfēru gādās mākslinieka Jāņa Novika no otrreizējās pārstrādes kokmateriāliem veidotie cirka interjera elementi.

Festivāls Survival Kit 10

6.—30. septembris. Rīgas cirks, Merķeļa iela 4 (ieeja no A. Kalniņa ielas). Biļetes cena 1—5 €, nopērkamas norises vietā. Lcca.lv

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu