Svētceļojums • IR.lv

Svētceļojums

Foto — Dina Preisa
Dina Preisa

Pārgājiens Lipuški—Aglona: Rāznas tāles, omulīgā Pušas baznīca, reti apdzīvoti Latgales pagasti ar vientuļiem ceļiem, neapgūtiem laukiem un nabadzību, ezeru pārbagātība un svinības greznajā Aglonas bazilikā

Pagājušā gada gājiens uz Aglonu manī atstāja tik spēcīgus nospiedumus, ka nespēju to aizmirst vēl šobaltdien. 50 kilometros piedzīvoju gan īstenu kultūršoku par Latgales skarbo ikdienu, gan lepnumu par Zilo ezeru zemes pārpasaulīgo skaistumu, gan katarsi Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkos Aglonas bazilikas piekājē. Šoreiz mazāk par apskates objektiem un vairāk par ceļa sajūtām.

Ar pankūkām mugursomā

Pa Latviju esmu staigājusi un braukājusi daudz, bet Latgales apciemojumu reizes ir uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmas. Varbūt tāpēc man tā šķiet kā tāla pasaku zeme ar dižākiem kalniem, kas kutina gubu mākoņu pavēderes, un dzidrākiem ezeriem, kam neredz ne gala, ne malas. Arī ļaudis tur runā svešādā mēlē, tomēr sirds frekvencē mēs vibrējam gaužām līdzīgi.

Ideja par vienas dienas gājienu no Rāznas ezera līdz Aglonas bazilikai radās pēkšņi. Pēdējā brīdī mani līdzi paaicināja kāds uzticams pārgājienu biedrs, kurš šo ceļu mēro katru gadu neatkarīgi no laikapstākļiem. Plāna realizācija noritēja zibenīgi — Rīgā iekāpām Rēzeknes ekspresvilcienā, tad pārsēdāmies minibusā uz Lipuškiem un drīz vien varējām māt sveikas Mākoņkalna pagastam.

Nākamajā rītā, nodrošinājušies ar pašu lasītām upenēm un ceptām pankūkām (12 stundu ilgajā ceļā nav neviena veikala), braši devāmies pretī saulei, kura desmitos no rīta jau karsēja itin solīdi. Puse distances tika veikta apņēmīgā solī, virzoties pretī cēlajam mērķim ar ātrumu virs 5 km/h. Atklājēja garam netraucēja ne kalnainie un akmeņainie grants ceļi, ne svelme — tik vien, cik uzmācīgie dunduri pamanījās sakost mūs līdz asinīm visās vietās, kur ķermenis bija atsegts. 25 km posmā saskaitīju pāris pamestu māju un labi ja trīs garāmbraucošas mašīnas — tik klusa un vientuļa ir Latgale ceļā Lipuški—Utāni—Stepiņi—Puša.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu