Labie padomju laiki... • IR.lv

Labie padomju laiki…

6
Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Gunārs Nāgels

Padomju laikos bija daudz vieglāk nekā šodien. Strauji tuvojas Saeimas vēlēšanas, un latviešu partijas ir atkal saradušās kā sēnes pēc lietus. Spēj tik saprast, kas īstenībā stāv aiz skaistiem nosaukumiem un ideālistiskiem lozungiem.

Cik daudz vienkāršāk bija padomju laikos! Viena partija, par ko balsot, – nebija jāpiepūlas atšifrēt nosaukumus, personības un platformas. Saukļi arī ļoti skaisti – par mieru, par labklājību, par komunismu. Un vēl jo skaistāks fakts, ka nebija saukļos jāieklausās – visi tik un tā zināja, ka tie bija meli.

Iesaku atsvaidzināt atmiņu, ieskatoties kādā Rīgas pilsētas bilžu grāmatā no 1980. vai pat agrajiem 90. gadiem. Krievu un latviešu valodā gaišās nākotnes sludinājumi bija uz sienām, virs jumtiem, uz afišu stabiem. Visās redzamākajās vietās, bet tik un tā neredzami. Britu zinātniskās fantastikas televīzijas sērijā Dr. Who parādās jēdziens Uztveres filtrs (Perception filter). Tas nozīmē, ka acis redz, bet prāts nepiereģistrē – un tā arī lielākā daļa iedzīvotāju toreiz redzēja lozungus, bet pie tiem bija tā pierasts, ka prāts vairs neievēroja.

Šodien vairs nav vienkāršie padomju laiki. Saeimas vēlēšanas oktobrī ir pa īstam, un visu pilsoņu līdzdalība ir ārkārtīgi svarīga. Nav tā, ka var dot iespēju valdīt katrai partijai pēc kārtas, jo visi jau tādi paši vien ir. Nav visi tādi paši!

Īsta demokrātija var tikai darboties, ja visiem vēlētājiem ir informācija, uz ko var paļauties. Padomju laikos zinājām, ka visa vietējā informācija ir principā viltus un tāpēc bija jāpiedomā, jālasa starp rindām, lai tiktu tuvāk patiesībai.

Šodien lielākais drauds demokrātijai ir viltus ziņu plūdi. Tagad zinām, cik plaši un rafinēti Krievija iejaucās ASV prezidenta vēlēšanās 2016. gadā. Interneta pētniecības aģentūrai bija 400 darbinieki Pēterburgā, un tie savos tvitera kontos saražoja gandrīz trīs miljonus tvītu. Viņu aktivitāte Facebook arī bija apbrīnas vērta.

Pirmais mērķis demokrātijas grāvējiem ir sagraut ticību ziņas avotiem. Un vienkāršākais veids ir izplatīt tendenciozas viltus ziņas, atbalstot galējus viedokļus. Vienalga – par vai pret. Galvenais ir sašķelt sabiedrību un panākt to, ka iestājas Uztveres filtrs pret nopietno presi, kura var kļūdīties, bet kura tomēr cenšas izplatīt patiesas ziņas.

Kad šī uzticība nopietnai presei ir zudusi, tad ir daudz vieglāk manipulēt cilvēkus vēlamā virzienā.

Tāpēc – pirms jūs šērojiet ziņas, kuras varētu būt viltus ziņas, apdomājiet, kam jūs palīdzat ar to.

Autors ir laikraksta “Latvietis” redaktors

Komentāri (6)

Atis Priedītis 04.08.2018. 08.45

Šobrīd ar cilvēkiem tiek manipulēts tieši tāpat kā okupācijas laikā. Vesela desmitgade – 80.tie gadi ir padarīti par nebijušiem. Un cilvēki ir pieņēmuši šo faktu. Patiesībā, sākot publicēt cilvēku atmiņas par tā laika notikumiem, sāktos ceļš uz godīgu un taisnīgu Latviju. Bet pagaidām 80.tie gadi ir pilnībā izdzēsti no tautas atmiņas. Ja kaut ko arī publicē, tad melus…

+3
-2
Atbildēt

1

    Fridolins > Atis Priedītis 05.08.2018. 15.00

    Kas gan liedz publicēt tos “padarītos par nebijušiem”???

    Lūdzu 5 -10 piemērus.

    Kur gan ir tie “meli” publicēti?

    +3
    0
    Atbildēt

    1

    Atis Priedītis > beerzeens 07.08.2018. 07.22

    Jūs esiet lasījis 80.gadu VDK vajāto cilvēku atmiņas? Visur tiek izplatīts viedoklis, ka 80.tajos gados vajāšanu faktiski vairs nebija, bija tikai “maigas pārrunas un aizrādījumi”. Daudz ir rakstu par to kā TF veidojās? Ka to visu organizēja VDK un kompartija. Par Labvakara epopeju.
    Personiski esmu uzrakstījis un jau martā izdevis savu atmiņu grāmatu “Gan jau rīts mūs atradīs”. Vienīgi portāls IrIr uzdrošinājās publicēt grāmatas fragmentus. Grāmatā esmu rakstījis par VDK cilvēku īstenoto vajāšanu izmantojot psiholoģisko teroru. Fragmentus esmu publicējis daudzos portālos kā rakstu komentārus un citu cilvēki ir rakstījuši par līdzīgiem piedzīvojumiem. Šobrīd, gan šķiet, ka es esmu vienīgais, kuru 80.tajos gados vajāja. Pārējie klusē, vai atzīstas tikai anonīmos komentāros.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Sskaisle 03.08.2018. 10.05

nāgel , tu mani gāz gar zemi , nu elle un indija – lai nu kurš šitādas peršas rakstītu , bet ne jau NA !!!!!

kā tad NA patrioti esiet izplānojuši to Latviju okupēt pirms Okupācijas muzeja nākotnes sienas vai pēc tās OKUPĀCIJAS NĀKOTNES sienas uzstādīšanas

padomju laikā kompartija bija okupācijas vara – tas bija skaidri un tieši un konkrēti

kā tagad ir ?!!! – elle un indija – NA siekalām šļakstot stāsta , kādi patrioti ir, kamēr rīkojas ļaunāk kā komunisti padlaikos –
nezinu – patiesi nezinu , kas ir ļaunāk – mirt no vilka vai mirt no vilka jēra ādā ….

+3
-2
Atbildēt

1

    QAnon > Dusma 03.08.2018. 17.28

    Kā tevi, krople, svētā latviešu zeme vēl nav aprijusi? Laikam gatavo tev ko īpašu, kas liks nolādēt savu māti, kas tevi laidusi pasaulē?

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

kolpants 03.08.2018. 11.47

Kad šī uzticība nopietnai presei ir zudusi, tad ir daudz vieglāk manipulēt cilvēkus vēlamā virzienā
Не приходило в голосу, что эта “серьезная” пресса стала такой несерьезной, что тоже уже однобоко все подавала?
Да, бывшие из ссср действительно привыкли любую информацию оценивать критически, читать между строк, делать выводы. В то же время, как ни парадоксально, в западной прессе сложилось очень простое восприятие-раз центральные СМИ сказали, что Хусейн и Каддафи плохие, значит, так и есть! Что там на самом деле происходит, какие последствия могут быть-не важно! Раз говорят, надо снимать, значит, надо снимать!
Наши СМИ ушли не дальше. Плохие российские сми сказали, что комиссия из ЕС зафиксировала нарушения со стороны Украины. Наши сми сказали, что комиссия из ЕС зафиксировала нарушения со стороны сепаратистов. Ну ладно российские сми, примем как факт, что они необъективны. Но почему наши сми не показали класс, не показали ВСЮ правду-что комиссия зафиксировала нарушения с ОБЕИХ сторон?
И почему я теперь должен абсолютно верить нашим сми, но абсолютно не верить российским? Только потому, что наши “правильно” врут или недоговаривают?

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu