ASV aiztur sievieti aizdomās par spiegošanu Krievijas labā • IR.lv

ASV aiztur sievieti aizdomās par spiegošanu Krievijas labā

3
Tiesneša āmurs. Ilustrācija no pixabay.com

Vašingtonā aizturēta Krievijas pilsone Marija Butina (29), kuru apsūdz mēģinājumā ietekmēt ASV politiku Krievijas interesēs, par to neinformējot ASV varas iestādes, pirmdien vēstīja ASV Tieslietu ministrija paziņojumā savā mājaslapā.

Kā uzskata izmeklēšana, Butina darbojusies kopš 2015. gada un vismaz līdz 2017. gada februārim pēc “augstu stāvoša Krievijas valdības ierēdņa norādījumiem”. Šā ierēdņa vārds netiek atklāts, taču preses paziņojumā teikts, ka šis cilvēks iepriekš bijis Krievijas likumdevēja pārstāvis un vēlāk kļuva par Krievijas Centrālās bankas augstu amatpersonu. Savukārt kopš šā gada aprīļa pret šo personu vērstas ASV Finanšu ministrijas sankcijas.

Butina ir Krievijas organizācijas “Право на оружие” (“Tiesības uz ieročiem”) valdes locekle. Pērnā gada februārī viņa bija delegācijas sastāvā, kas apmeklēja Lūgšanu brokastis, kurās piedalījās arī ASV prezidents Donalds Tramps, vēsta ziņu aģentūra TASS. Ar šīs Krievijas delegācijas sastāva komplektēšanu nodarbojās bijušais Krievijas Federācijas padomes vicespīkers, vēlāk Centrālās bankas priekšsēdētāja vietnieks Aleksandrs Toršins. No šā gada 6. aprīļa Toršins iekļauts ASV sankciju sarakstā.

Kā uzskata FIB, Butinas uzdevums bija veidot attiecības ar ASV politiķiem, lai radītu “personiskus vai kā viņa pati to norādījusi – apiešanas komunikācijas kanālus”. “Šos sakarus Krievija varētu izmantot, lai iejauktos lēmumu pieņemšanā ASV savu interešu īstenošanai,” teikts izmeklētāju ziņojumā. Turklāt krieviete ar tādu pašu mērķi mēģinājusi iekļūt organizācijās, kurām ir ietekme uz ASV politiku, teikts apsūdzībā. Butina nav informējusi ASV varas iestādes par to, ka viņa ir Krievijas ietekmes aģente, kā to prasa ASV likumdošana.

Maksimālais sods par šādu pārkāpumu pēc ASV likumdošanas ir pieci gadi cietumā. Butinas lietu sāks izskatīt 18. jūlijā, patlaban viņa atrodas policijas uzraudzībā, ziņo Dw.de.

Komentāri (3)

QAnon 17.07.2018. 10.02

Visur krievi spiego, tikai Latvijā nē. Loģiski, ja jau Zaharjinam, Meļņikam, Savickim, Korenam, Rāvim, Esterkinam, Suharenkai, Fiļam un Bernim to pakalpiņi pienes visu zobos uz šķīvīša ar apzeltītu maliņu.

0
-2
Atbildēt

1

    Sskaisle > altinyildiz 17.07.2018. 10.11

    nu tavi čomi visru priekšā , redz kā tas pats knabs – korupcija esot stipri samazinājusies

    nu kā nav kauna melot, nu kā nav kauna

    Rimševicu un Kaimiņus – ar tādiem šoviem apcietināja – kur rezultāts

    +2
    0
    Atbildēt

    1

    Vahamurka > Dusma 17.07.2018. 16.39

    Oi,un es jau nodomāju,ka dusma aizlikusies uz Amēriku šampi strēbt un iekritusi kā circenis pelnos,bet nav vis.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu