Vienradža medībās • IR.lv

Vienradža medībās

Riska kapitāla fonda Imprimatur Capital investīciju vadītājs Mārtiņš Lasmanis kopš 2013. gada investē daudzsološos tehnoloģiju jaunuzņēmumos to agrīnajā stadijā. Foto — Edmunds Brencis
Ieva Jakone

«Ģipsis», ar kuru var iet peldēties, un kafija, ko var uzkost gluži kā šokolādi? Ir dodas safari braucienā pie spiciem Rīgas jaunuzņēmumiem

Vienradži. Latvijā tādu zvēru pagaidām nav, toties Igaunijā ir veseli četri! Un nupat Igaunijas prezidente Kersti Kalju-laida sociālajā tīklā Twitter palielījās, ka nevienai citai mazai nācijai nav palaimējies tikt pie tik liela vienradžu skaita. Bez jokiem — mītiskā dzīvnieka vārdā start-up vidē mēdz dēvēt jaunuzņēmumus, kuru tirgus vērtība tiek lēsta vismaz miljarda eiro vērtībā. Igaunijā šādus galvu reibinošus panākumus bez plaši pazīstamā Skype izpelnījusies arī tiešsaistes spēļu kompānija Playtech, naudas pārvedumu organizētājs TransferWise un arī pie mums izplatītais Taxify, bet Latvija joprojām ir sava pirmā vienradža gaidās.

Izšaut var ikviens, un pretendentu ir daudz —  Latvijā ir 350 jaunuzņēmumu, un pērn tie kopumā piesaistījuši vairāk nekā 62 miljonu eiro lielas investīcijas. Turklāt investīciju apjoms ik gadu strauji kāpis —  vēl 2013. gadā tie bija tikai seši miljoni.

Attīstīties gaismas ātrumā —  tāda ir jaunuzņēmumu būtība. Parasti to palīdz izdarīt tajos ieguldītās investīcijas. Dažiem šis ātrums piešķiļ jaudu, ar kuru tie kā raķete uzlido izplatījumā, bet lielākajai daļai censoņu lidojums izbeidzas, pat lāga nesācies. Lai vai kurš scenārijs beigās piepildās, procesā tas sagādā daudz azarta un prieka, tāpēc  start-up kustība kļuvusi par dzīvesstilu. Uzņēmēji darbojas modernās koprades telpās, sanāk kopā uz atvērtiem pasākumiem, kuros pie glāzes alus dalās pieredzē, piesakās inkubatoros un akseleratoros viscaur pasaulē, lai piesaistītu finansējumu un meklētu labākos ceļus savu ideju attīstīšanai. Šāds jaunuzņēmēju kopienas pasākums ir arī Startup safari, kas pirmo reizi Rīgā notika jūnija vidū, un Ir nelaida garām izdevību tuvāk iepazīt šo augošo biznesa nozari.

Kļūdas cena

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu