Parsifāls un magnolijas

  • Edīte Tišheizere
  • 09.05.2018
  • IR
Klasiskā Vīnes šnicele

Klasiskā Vīnes šnicele

Negaršīgu šniceli Vīnē, man liekas, nemaz nevar dabūt, ja nu kādā pilnīgi tūristu apsēstā vietā un negadījuma pēc. Taču ir arī īpašās šniceļu vietas

Vīnei piestāv zelts. Tas ir visur. Klimta Skūpstā un zelta lapiņu bumbā virs Secesijas muzeja, kur šis par suvenīru kļuvušais šedevrs apskatāms, un Oto Vāgnera celtās Svētā Leopolda baznīcas rotājumos. Un Vīnes šnicelē. Pirmoreiz īstu Vīnes šniceli baudīju netālu no tā paša Secesijas muzeja, vienā no Našķu tirgus (Naschmarkt) ūķīšiem, un panējuma maizes skrumšķīši saulē mirdzēja kā tīrs zelts. Zeltaina bija arī eļļas un etiķa mērcīte pāri vienkāršajiem salātiem — rupji sagriezti vārīti kartupeļi, skāba gurķa šķēlītes un sīpoli.

Bet stāsts ir par citu reizi. Pirms kāda gada mazā, bet jaukā trīs dāmu kompānijā bijām ieradušās uz Alvja Hermaņa iestudētā Vāgnera Parsifāla pirmizrādi. Ir marts, Rīgā sniegi, bet Vīnē līdz ar mūsu ierašanos bija sācies 20 grādu siltums, acu priekšā mauriņos dīga zālīte, kurā tūlīt apmetās jauniešu bariņi, uzziedēja ķiršu, plūmju un mandeļu koki, un kā lielas bļodas vērās vaļā magnoliju ziedi. Pirmizrādes rītā, pašā agrumā, izrādes tērpu mākslinieces Kristīnes Jurjānes samācītas, devāmies uz Svētā Leopolda baznīcu Oto Vāgnera psihiatriskās slimnīcas kompleksā. Svaigu gaisu un skaistos skatus sasmēlušās, pa dienu nolēmām palutināt sevi ar kārtīgu Vīnes šniceli. Vēl jo vairāk tāpēc, ka īsto vietu tūlīt aiz Svētā Stefana katedrāles, mazo ieliņu labirintā, kur tā esot absolūti autentiska un vispareizākā, un tikai tur katrs sevi cienošs vīnietis to ēd, zināja televīzijas režisore Mārīte Balode, kam savukārt to bija atklājis slavenais Rīgas baleta raksturlomu dejotājs un pedagogs Vladimirs Cukanovs, kurš tagad dzīvo Vīnē.

Jaunākajā žurnālā