Amanda Razma • IR.lv

Amanda Razma

1
Nākotni Amanda izvēlējusies saistīt ar informācijas tehnoloģijām un Rīgas Tehniskajā universitātē studē finanšu inženieriju. Foto — TUESI.LV
Marija Leščinska

Videoblogere

Latviešu meitene sēž starp diviem čehu puišiem. Spēles noteikumi ir vienkārši — ar Google tulkotāja palīdzību viņa pārtulko kādu teikumu čehu valodā un mēģina nolasīt puišiem tā, lai viņi saprastu. Pēc tam to pašu latviešu valodā izdara puiši. Uzvar tas, kura teiktais ir labāk saprotams. Šo video, kurā Amanda Razma (20) sarunājas ar diviem skolniekiem no Čehijas, kuri viesojas viņas skolā Liepājā, YouTube.com noskatījušies vairāk nekā 62 tūkstoši cilvēku. Tāpat kā daudzos citos Amandas videokanālā Dorothea TV publicētajos video, arī šajā ir daudz smieklu un jautrības.

Vidusskolu beidzot, meitenei bija vislabākie centralizēto eksāmenu rezultāti pilsētā. Matemātikas eksāmena vērtējums — 98%. Nākotni Amanda izvēlējusies saistīt ar informācijas tehnoloģijām un Rīgas Tehniskajā universitātē studē finanšu inženieriju. Tomēr nopietnie plāni nav likuši viņai zaudēt atbruņojošu ironiju par sevi. Finanšu inženierijas programma bija vienīgā, kurā Amanda saskatīja iespēju apvienot savas dažādās intereses — datorzinātni,  ekonomiku, matemātiku. «Man ļoti patīk skaitļi,» viņa smaida. Studijas sagatavo finanšu speciālistus, kuri paši spējīgi veidot inovatīvas programmas datu analīzei un dažādu aprēķinu veikšanai. Tādam darbam nepieciešama gan loģiskā domāšana, gan spēja radoši risināt nebijušas problēmas.

Sešus gadus Amanda bija Liepājas jauniešu teātra studijas dalībniece, viņai patīk dziedāt, un dažādas radošas izpausmes vienmēr interesējušas, tomēr šķita, ka talants matemātikā varētu sniegt plašākas iespējas. Tas jāizmanto. No trešās klases viņa ar labiem panākumiem piedalījusies dažādās mācību olimpiādēs un sajutusi — paaugstinātas koncentrācijas apstākļos sasniedz pat labākus rezultātus, nekā mierīgi mājās strādājot. Paralēli studijām Amanda šobrīd pasniedz privātstundas matemātikā, latviešu valodā un dabaszinātnēs. «Man nepatīk neko nedarīt un vienkārši sēdēt mājās.»

Vēlme izmantot brīvo laiku, lai izmēģinātu ko jaunu, bija viens no iemesliem, kāpēc pirms gandrīz četriem gadiem viņa izveidoja savu YouTube kanālu. Pirms tam bieži mēdza izklaidēties portālā Ask.fm, izgudrojot muļķīgas atbildes uz sev uzdotajiem jautājumiem. «Daudz sarkasma, ironijas pret sevi.» Kad citi pasmējās par to, ka viņai daudz pumpu uz sejas, viņa nevis pārdzīvoja un negāja ārā no mājās, bet pati par to smējās. «Ja mani kritizē konstruktīvi, ja redzu, ka tas ir objektīvi, es to uzklausīšu. Bet, ja kāds man kaut ko sliktu saka, lai tikai pats justos labāk, es piespēlēšu līdzi, nevis apvainošos.» Pamazām Amanda sāka veidot arī videoatbildes uz portālā uzdotajiem jautājumiem, un citiem lietotājiem tas iepatikās. Līdz kādā naktī viņai piezvanīja skolasbiedrs Gundars, kurš mācījās klasi zemāk, un piedāvāja veidot garākus un kvalitatīvākus video. Viņam tā bija iespēja attīstīt filmēšanas un montēšanas prasmes. Viņai jau bija auditorija un spēja būt kameras priekšā. Jaunu video kanālā publicēja ik svētdienu. Interese auga. Uz ielas Amandai bieži nākuši klāt cilvēki ne tikai Liepājā, bet arī citviet, piemēram, viesojoties AHHAA centrā Igaunijā. Reiz viņu atpazinis pat sabiedriskā transporta kontrolieris Rīgā.

Video tēmas bija dažādas — populārākais video ir 10 veidi, kā pateikt «nē», kurā Amanda kopā ar draudzeni Santu izspēlē dažādus atteikuma veidus. Tam ir vairāk nekā 166 tūkstoši skatījumu. «Populārākie video ir tie, par kuriem man ir visvairāk kauns,» smejas Amanda. Bieži viņa filmēja dažādus interneta vidē populārus izaicinājumus — atbildēja uz skatītāju jautājumiem, stāstīja sekotājiem nejaušus faktus par sevi, sarunājās, nelietojot «s» burtu, un daudzus citus. «Gribējām likt citiem pasmaidīt.» Taču līdzās smieklīgiem video viņa centās stāstīt arī par nopietnākām tēmām. Smieklīgie video bija sapulcinājuši auditoriju, kurai pastāstīt arī to, kas pašai tiešām šķiet svarīgi. Piemēram, par attieksmi pret līdzcilvēkiem. «Daudzi mani sekotāji, iespējams, par šādām lietām iepriekš nav domājuši. Tāpēc man gribas viņus mēģināt aizķert, likt aizdomāties.»

Lielākā daļa Amandas kanāla sekotāju ir jaunāki par viņu, tāpēc gribas dalīties pieredzē par to, ko jaunieši paši drīz piedzīvos — studijas augstskolā, pirmā darba pieredze. Pagājušajā vasarā Amanda pirmoreiz strādāja bankā. Viņas ikdiena ir gana nopietna — lielāko daļu laika aizņem studijas, taču tajās aizvien vairāk parādās iespējas veikt arī dažādus praktiskus uzdevumus. Piemēram, nesen viņa ar studiju biedriem veikusi apdrošināšanas risku kalkulācijas. Iespējai izmēģināt dzīvē teorētiskās zināšanas ir milzīga nozīme arī, izvēloties darbības jomu, kurā nākotnē vēlies strādāt. Viena lieta ir priekšstats par konkrēto profesiju, reizēm gluži cita — reālā ikdiena. «Mēs paši esam tie, kas rada vidi sev apkārt. Ja mainām sevi, mainīsies arī apkārtējais.»

Salīdzinot ar vidusskolu, mācības Rīgā, protams, ir laikietilpīgākas. Arī ikdienas dzīve, piemēram, nepieciešamība nokļūt no punkta A līdz punktam B galvaspilsētā aizņem vairāk laika. Sākumā Amanda Rīgā dziedāja korī, bet nācās izvēlēties — vai nu turpināt kori, kura mēģinājumi notika vakaros, vai pasniegt privātstundas, kas deva iespēju nopelnīt. Taču šobrīd viņa sākusi dziedāt a cappella ansamblī, kura mēģinājumu grafiku vieglāk samērot ar studijām un darbu. Arī draugus sanāk satikt daudz retāk. Un kopīgi nofilmēt video. «Es ļoti vēlos atsākt filmēšanu.» Vairākas reizes Amanda arī pati izmēģinājusi nofilmēt un samontēt savus video un nākotnē grib pamazām atjaunot video publicēšanas regularitāti. Videokanāls ir platforma, kurā var realizēt radošās idejas, kuras ikdienā citādā formā neizdodas paust.

Kāpēc Liepāja?

Esmu jūras fans, man neko citu nevajag.

Moto: ir jāspēj pasmaidīt par sevi.

Komentāri (1)

Irisa Otrupe 03.05.2018. 18.18

Amanda ir lieliska!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu