Tā bija diplomātija • IR.lv

Tā bija diplomātija

Edgars Rinkēvičs. Foto — LETA
Māris Diņģelis

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs par glaimiem Trampam un to, vai tika sasniegti vizītes mērķi

Vai, slavējot Trampu par to, ka tieši viņš izdara spēcīgu spiedienu uz citām NATO dalībvalstīm palielināt budžetu aizsardzībai, un tādā veidā netieši kritizējot tās valstis, kas to vēl nav izdarījušas, baltieši neriskē ar iespējamu nepatiku no saviem partneriem Eiropā?
Domāju, ka ne. Mūsu pozīcija vienmēr bijusi skaidra — ja tiešām vēlamies veidot nopietnu aizsardzības politiku, tam ir nepieciešams atvēlēt vairāk līdzekļu. Protams, Latvija un Lietuva tikai šogad sasniedza prasību atvēlēt aizsardzībai 2% no IKP, taču mums bija šāds plāns, un visi to zināja.

Tagad uzsveram, ka prezidenta Tram­pa paustais ir aktualizējis šo diskusiju, varbūt daudz asākā veidā nekā iepriekšējie prezidenti. Pie reizes jāatgādina, ka līdzīgus pamudinājumus izteica arī Obama, Bušs un savulaik pat Klintons. Daudzi to jau ir piemirsuši.

Un tomēr — vai pēc preses brīfingā notikušās Baltijas slavēšanas un vienlaikus Vācijas kritizēšanas jums personīgi nebūs nepatīkamas nākamās tikšanās ar vācu diplomātiem?
Nē. Mēs labi zinām, kādas ir tiešās diskusijas starp ASV un Vāciju par aizsardzības finansējumu. Un zinām arī to, kāda ir iekšējā diskusija Vācijā. Sociāldemokrāti saka: nevajag atvēlēt 2% aizsardzībai, savukārt kristīgie demokrāti ir iezīmējuši 2024. gadu kā termiņu šī mērķa sasniegšanai.

Ir jautājumi, kuros Baltijas viedokļi ar ASV saskan, un ir jautājumi, kuros mūsu viedokļi nesaskan, piemēram, klimata izmaiņas un brīvā tirdzniecība. Tajos mēs pievienojamies citām Eiropas valstīm.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu