Tiesa piespriež reālu cietumsodu trim "Latvenergo" kukuļošanas krimināllietā apsūdzētajiem • IR.lv

Tiesa piespriež reālu cietumsodu trim “Latvenergo” kukuļošanas krimināllietā apsūdzētajiem

9
Apsūdzētais bijušā "Latvenergo" prezidenta Kārļa Miķelsona toreizējais vietnieks Aigars Meļko. Foto: Evija Trifanova, LETA

Rīgas apgabaltiesa pirmdien, apelācijas kārtībā izskatot tā dēvēto “Latvenergo” krimināllietu, bijušajam uzņēmuma viceprezidentam Aigaram Meļķo, ražošanas direktoram Gunāram Cvetkovam un uzņēmuma “Energy Consulting” vadītājam Andrejam Livanovičam piemēroja reālus cietumsodus, LETA informēja Rīgas apgabaltiesā.

Apgabaltiesa daļēji atcēla Rīgas rajona tiesas 2016. gada spriedumu un šajā daļā taisīja jaunu spriedumu. Ar pirmdienas spriedumu Cvetkovs, kurš iepriekš tika attaisnots apsūdzībā par kukuļņemšanu, tagad atzīts par vainīgu.

Meļko apgabaltiesa piespriedusi pavadīt aiz restēm četrus gadus un sešus mēnešus, kā arī noteikusi viņam aizliegumu ieņemt valdes locekļa amatu valsts un pašvaldības kapitālsabiedrībās uz trīs gadiem un sešiem mēnešiem. Cvetkovam, saskaņā ar spriedumu, cietumā būs jāpavada trīs gadi un seši mēneši, kā arī viņam būs aizliegts ieņemt valdes locekļa amatu valsts un pašvaldības kapitālsabiedrībās trīs gadus. Tāds pats sods kā Cvetkovam noteikts arī Livanovičam, kurš atzīts par vainīgu kukuļa došanā.

Savukārt noziedzīgi iegūtie līdzekļi 146 500 eiro apmērā tiks konfiscēti valsts labā, kā arī no Cvetkova valsts labā tiks piedzīti 182 600 eiro, kas tika iegūti noziedzīgi, bet no Meļko tiks piedzīti 290 000 eiro, kas arī tika iegūti noziedzīgi, lēmusi Rīgas apgabaltiesa.

Pirmdien pasludināto apgabaltiesas spriedumu var pārsūdzēt Augstākajā tiesā (AT) no 23.aprīļa, kad būs pieejams pilns sprieduma teksts. Apgabaltiesā norādīja, ka neviens no notiesātajiem netika apcietināts tiesas zālē.

Jau ziņots, ka pirmās instances tiesa Meļko un Livanoviču atzina par vainīgiem, tomēr piesprieda viņiem vien naudas sodus, savukārt “Latvenergo” ražošanas tehnisko direktoru Cvetkovu pirmās instances tiesa atzina par nevainīgu. Tiesa Meļko piesprieda 48 100 eiro, bet Livanovičam – 37 000 eiro sodu un saistībā ar abiem veica apsūdzības pārkvalifikāciju, proti, Meļko tika sodīts par neatļautu labuma pieņemšanu, bet Livanovičs – par komerciālu uzpirkšanu.

Tāpat tiesa noteica, ka pret Livanoviča uzņēmumu “Energy Consulting” ir vēršams piespiedu ietekmēšanas līdzeklis 400 minimālo mēnešalgu apmērā jeb 148 000 eiro apmērā. Savukārt tiesa nolēma nenoteikt prokurora pieteiktos procesuālos izdevumus vairāk nekā 24 000 eiro apmērā.

Saskaņā ar apsūdzību kukuļošana notikusi laika periodā no 2007.gada 1.augusta līdz 2010.gada 15.jūnijam. Kukulis dots par to, lai “Latvenergo” rīkotajā konkursā par Pļaviņu hidroelektrostacijas (HES) hidroagregātu Nr.4, 5, 7 rekonstrukciju par izdevīgāko tiktu atzīts uzņēmuma “Alstom Power Sweden AB” piedāvājums un lai ar šo uzņēmumu tiktu noslēgts valsts pasūtījuma līgums par iekārtu iegādi.

Kopējais kukuļu apmērs bijis 627 100 eiro jeb 440 728 lati.

Livanovičs bija apsūdzēts par kukuļdošanu pēc Krimināllikuma (KL) 323.panta 2.daļas, bet Meļko un viņa kādreizējais kolēģis Cvetkovs – par kukuļņemšanu pēc KL 320.panta 3.daļas.

Tā dēvēto “Latvenergo” amatpersonu krimināllietu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sāka 2010.gadā. Tā paša gada vasarā birojs veica vērienīgas kratīšanas un aizturēja vairākas amatpersonas, tostarp “Latvenergo” prezidentu Miķelsonu, viņa vietnieku Meļko, kā arī Stalažu.

2012.gada rudenī KNAB lūdza prokuratūru pie kriminālatbildības saukt kopumā 17 personas saistībā ar amatpersonu kukuļošanu “Latvenergo” īstenotajos Pļaviņu HES un Rīgas otrās termoelektrocentrāles (TEC-2) rekonstrukcijas projektos. Atsevišķās lietās prokuratūra apsūdzības jau cēlusi, un tās nosūtītas tiesai, bet vienai personai piemērots priekšraksts par sodu.

KNAB uzskata, ka nu jau bijušās “Latvenergo” amatpersonas par vairāku projektu īstenošanu kukuļos ir saņēmušas ap astoņiem miljoniem eiro (5,6 miljoniem latu), taču vēl 11 miljonus eiro (7,7 miljonus latu) liels kukulis netika nodots, jo izmeklētāji uzņēmuma amatpersonas aizturēja. Šīs lietas izmeklēšanas gaitā dažādās valūtās ir arestēti ap 569 148 eiro (400 000 latu), kas ar tiesas lēmumiem atzīti par noziedzīgi iegūtu mantu.

Savukārt iepriekš prokuratūra nāca klajā ar paziņojumu, ka vērienīgajā uzņēmuma “Latvenergo” kukuļņemšanas pamatlietā Ģenerālprokuratūra apsūdzētā statusu noteikusi vēl vairākām personām, tādējādi patlaban šajā kriminālprocesā kopā ir apsūdzētas 12 personas.

Komentāri (9)

Sskaisle 09.04.2018. 21.02

matemātika man vājā puse, bet vai nav tā, ka apsūdzētie tik un tā ir vinnētāji ?
par tik daudz miljoniem pāris gadini – man ar nebūtu iebildumi – un visu atlikušo dzīvi pa Maiami gozējies

vai ja luste ir – atsēdi savus gadiņus un uz priekšu atkal valsts darbā – jau ar lielāku pierdzi un iemaņām un kā saka – cietu rūdījumu

bet nu noticēšu, ka šamējie sēdēs …. un pēc oik puišiem cietumsienas ilgojas

+5
-3
Atbildēt

0

J.šveiks 10.04.2018. 07.02

miķelzons kā priekšnieks noorganizēja 8 000 000 eu kukuļa pieņemnšanu un legalizāciju grupā, bet šoreiz par viņu kapa klusums?

+2
0
Atbildēt

1

    QAnon > J.šveiks 10.04.2018. 11.58

    Čekas gatavotā bezprecedenta valsts nozagšana, Savicka pasūtītā TECII 2.kārta, ko īstenoja Dombrovskis ar Kamparu, tika aizsākta vēl Miķelsona laikā. Lai viņa iekrišana projektu neapturētu, nākamam Latvenergo vadītājam tika izvirzītas specifiskas prasības, proti “labas latviešu un krievu valodas zināšanas”, lai uz amatu nevarētu pretendēt kāds vadošos amatos pieredzējis ārzemju latvietis, bet tas tiktu pārbaudītam kadram, Žīguram.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

lno 09.04.2018. 21.13

Vēl gar ceļš līdz finālam. Kārtējais žetons Jutas darbam un tam, ka ne jau KNAB vainīgs negatīva rezultāta gadījumā. Pagājuši 8 gadi, vēl vecāka zupa kā oligarhu sarunas.

+2
-3
Atbildēt

2

    QAnon > lno 10.04.2018. 03.05

    Pat ja nebūtu zināms, ka Aņka Potapova ir krievu militārista, GRUšņika, meita, un man nebūtu pārliecības, ka viņa ir Latvijā iesūtīts “štirlic”, pietiktu ar viņas dalība čekas kurmja, Bordāna, bandā, lai politika pret tādām tiktu sargāta ar lielgabalu.
    http://www.delfi.lv/izklaide/archive/juta-strike-agrak-bijusi-anna-potapova.d?id=36080074

    0
    -2
    Atbildēt

    1

    lno > altinyildiz 10.04.2018. 09.24

    Juta ir tāda pat spiedze kā ģenerālis NA atbalstītājs:):):)

    +1
    0
    Atbildēt

    2

    QAnon > lno 10.04.2018. 11.50

    Viņas tēvs ir krievu armijnieks, tātad loģiski, ka viņa tika audzināta naidā pret cilvēci un iespēja, ka viņa tika gatavota darbam ienaidnieka aizmugurē, būtu pilnīgi normāla. Ābols no zirga tālu nekrīt. Viņas pārliekā centība pret nacionālpatriotiem, strādājos čekistu midzenī, to tikai apliecina.
    http://www.pietiek.com/raksti/ka_drosibas_policijas_darbiniece_juta_strike_meginaja_aizturet_mani_pirms_legionaru_pieminas_pasakuma
    Varu jau saprast, ka pulka poļitruka: sadista, alkaša un pederasta mīlulim, padumjās armijas politisko un kaujas mācību teicamniekam, zvaigznes uz krievu armijnieka pagoniem, kā kvalitātes zīme.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Vahamurka > lno 10.04.2018. 20.51

    Un te ir kārtējais Potāpovas mīnuss: https://www.youtube.com/watch?v=rz2UPSlY8yA&feature=youtu.be

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > lno 09.04.2018. 21.23

    nu visu jau izškirs kas kam cik samaksās – galu galā , ja miljoni kabatā -tad ir maksātspējīgi

    naciķi jau savu kremļa ķepu uz tiesu sistēmu uzlikuši – kamēr to nedabūs nost, neticu, ka kaut kas mainīsies, neticu un neceru

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu