Miris zinātnieks Stīvens Hokings (papild.) • IR.lv

Miris zinātnieks Stīvens Hokings (papild.)

4
Stīvens Hokings. Foto: Reuters/LETA

Mūžībā 76 gadu vecumā trešdien aizgājis plašu atzinību saņēmušais britu fiziķis Stīvens Hokings, pavēstīja viņa ģimene.

Zinātnieks no dzīves mierīgi aizgājis miegā savās mājās Kembridžā, raksta LETA/AFP.

“Mums ir lielas skumjas par to, ka šodien ir aizgājis mūsu mīļotais tēvs. Viņš bija dižs zinātnieks un izcils cilvēks, kura darbs un mantojums dzīvos daudzus gadus,” paziņojumā apliecināja viņa bērni Lūsija, Roberts un Tims.

“Viņa drosme un neatlaidība līdz ar viņa izcilību un humoru iedvesmoja cilvēkus visā pasaulē. Viņš reiz sacīja: “Visums nebūtu nekas īpašs, ja tas nebūtu mājas cilvēkiem, kurus jūs mīlat.” Mums viņa pietrūks mūžīgi.”

Hokings bija pats pazīstamākais mūsdienu fiziķis teorētiķis. Viņa grāmata “Īsi par laika vēsturi”, kas iznāca 1988. gadā, un tās vēlāk pārveidotā versija “Vēl īsāk par laika vēsturi”, kļuva par starptautisku bestselleru un padarīja Hokingu par vienu no pazīstamākajiem zinātniekiem pasaulē pēc Alberta Einšteina.  Zināmas arī citas viņa grāmatas – “Diženais plāns” un “Visums rieksta čaumalā”.

Pagājušā gadsimta 60. gados Hokingam sāka parādīties motoro neironu slimības – amiotrofās laterālās sklerozes simptomi, kas galu galā noveda pie pilnīgas paralīzes. Pēc slimības diagnosticēšanas, kas notika 1963.gadā ārsti paziņoja, ka 21 gadus vecajam jaunietim dzīvot atlicis vien aptuveni divarpus gadu, taču šīs drūmās prognozes nepiepildījās – 2016. gada 8. janvārī zinātnieks nosvinēja savu 74 gadu jubileju.

1942.gadā dzimušais Hokings kļuvis par vienu no pasaules godātākajiem zinātniekiem un izpelnījies salīdzinājumus ar Albertu Einšteinu un Īzaku Ņūtonu. Darbā viņš pamatā fokusējās uz relativitātes un kvantu teorijas satuvināšanu, lai izskaidrotu Visuma rašanos un darbību.

1974.gadā, kad viņam bija tikai 32 gadi, Hokings kļuva par vienu no Lielbritānijas visprestižākās zinātniskās organizācijas – Karaliskās biedrības – locekli. 1979.gadā viņš tika iecelts Kembridžas Universitātes Lūkasa matemātikas profesora amatā. Uz Kembridžu Hokings bijā pārcēlies no Oksfordas universitātes, lai studētu teorētisko astronomiju un kosmoloģiju. Savulaik šo prestižo amatu ieņēma arī Īzaks Ņūtons.

Mazkustīgajā ķermenī bija ass prāts, ko saistīja Visuma daba, kā tas ir veidots un kādas varētu būt tā beigas. “Mans mērķis ir vienkāršs,” viņš reiz sacīja. “Tā ir pilnīga Visuma izpratne, kāpēc tas ir tāds, kāds tas ir, un kāpēc tas vispār eksistē.”

Hokings pazīstams arī popkultūrā kā ģēnijs, kurš daudz sasniedzis, par spīti fiziskām kaitēm. Viņš parādījies seriālā “Zvaigžņu ceļš”, attēlots kā viens no varoņiem multiplikācijas filmā “Simpsoni”, kā arī piedalījies grupas “Pink Floyd” dziesmas “Keep Talking” ierakstā.

Komentāri (4)

Sskaisle 14.03.2018. 12.33

Viņš saka – mīlestība – sievietes mīlestība mani izglāba no bezcerības …. skaisti ….
https://www.youtube.com/watch?v=7NN2vsNgbZs

Es starp citu viņu redzēju Vatikānā – apsargi mūs dzina prom – bet es paliku un skatījos un tad viņu redzēju …

Jā un viņa grāmatu – latviski tulkotu arī nopirku un tālāk par 2 lappusēm netiku – pārāk sarežģīti

Skumji , protams . Viņš esot piedzimi 300 gadus pēc Galileo – vai mums atkal 300 gadi uz tādu prātu jāgaida?

+3
0
Atbildēt

1

    tonijs > Dusma 14.03.2018. 20.12

    Vēl viņš ir teicis tā:
    “Citiem cilvēkiem neatradīsies laiks, ko pavadīt kopā ar tevi, ja vienmēr būsi dusmīgs vai žēlosies.”

    Gudrs cilvēks.

    +2
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > tonijs 14.03.2018. 21.19

    nu nav tiesa – ja ir nauda un slava – tad piecietīs i tavas dusmas , i žēlošanos – bet ne par to ir runa

    Man vairāk patika , ka viņš teica, ka viņa smadzenes ir kā Visums, ka viņš tās izjūt kā Visumu , pa kuru viņš var pārvietoties ar gaismas ātrumu.

    Un ka viņš ir laimīgs, ka varējis dzīvot uz Zemes …

    Un pāvests pasniedzto kādu tur goda zīmi nometies Hokingsa priekšā ceļos, kas ir nebijis gadījums, jo īpaši -zinot, ka Hokings neatzina tā Kunga esamību

    Dižs cilvēks bija …

    +3
    0
    Atbildēt

    0

worrior immposible 15.03.2018. 16.55

Enerģijas nezūdamības likums, riņķveida kustība, paātrinājums, visuma izplešanās. Visums izplešās tikai šķietami, jo visa matērija krīt melnajā caurumā, griežās ar paātrinājumu, bet enerģiju nemaina. Tātad masa samazinās. Visu cieņu aizgājējam.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu