Stīvens Hokings brīdina par mākslīgā intelekta draudiem cilvēcei • IR.lv

Stīvens Hokings brīdina par mākslīgā intelekta draudiem cilvēcei

22
Stīvens Hokings. Foto: EPA/LETA

Cilvēki, kurus ierobežo lēna bioloģiskā attīstība, nespēs ar to sacensties un tiks aizstāti, saka zinātnieks

Britu zinātnieks Stīvens Hokings nācis klajā ar brīdinājumu, ka mākslīgais intelekts varētu novest pie cilvēces gala, vēsta LETA/AFP.

Intervijā ziņu aģentūrai BBC Hokings norāda, ka tāda tehnoloģija var attīstīties ļoti ātri un pārņemt cilvēci, līdzīgi tam, kā tas parādīts filmās “Terminators” (Terminator).

“Primitīvas mākslīgā saprāta formas mums jau ir, un tās ir bijušas ļoti noderīgas. Tomēr es domāju, ka mākslīgā saprāta pilnīga attīstīšana var novest pie cilvēku rases gala,” otrdien pārraidītajā intervijā atzīst zinātnieks. “Kolīdz cilvēki attīstīs mākslīgo intelektu, tas sāks pats savu gaitu un sevi pārveidos vēl vairāk.”

“Cilvēki, kurus ierobežo lēna bioloģiskā attīstība, nespēs ar to sacensties un tiks aizstāti,” uzsver viens no pasaules izcilākajiem zinātniekiem.

Arī pats Hokings izmanto iespējas, ko sniedz modernās tehnoloģijas. Smagas slimības dēļ jau 50 gadus viņš ir piekalts ratiņkrēslam un sazinās ar citiem, izmantojot īpašu datorierīci, jo ir zaudējis spēju runāt. Viņš ir viens no pirmajiem cilvēkiem, kas izmantojis internetu tā attīstības pirmsākumos.

Viņš norāda, ka internetam ir ne tikai priekšrocības, bet arī ēnas puses, citējot Lielbritānijas valdības elektroniskās drošības aģentūras (GCHQ) vadītāju Roberts Haniganu, ka internets kļuvis par noziedznieku un teroristu operāciju centru.

Otrdien Hokings arī demonstrēja jaunu programmatūru, kas viņam atļautu rakstīt ātrāk. No janvāra tā būs pieejama internetā, lai palīdzētu tiem, kas cieš no tādas pašas slimības kā Hokings.

 

Komentāri (22)

agrunte 04.12.2014. 00.15

Pēc divām nedēļām gaidāms superinteresants pasākums kosmosā – pirmo reizi mēģinās atgriezt atpakaļ parastu raķeti un piezemēt to uz liellaivas okeānā. Raķetei ir pietaisīti balti spārniņi kā enģelim. IR, jums noteikti par to jāuzraksta! Tas ir svarīgi visai cilvēcei.

http://pbs.twimg.com/media/B3EsTeDIUAAO86M.jpg

+6
0
Atbildēt

0

ozolnieki 04.12.2014. 07.22

Cilvēces drauds ir vēlēšanu tiesības pilnīgi visiem .

+4
0
Atbildēt

0

Aldis-2 03.12.2014. 23.26

No visām ziņām hebdomaderis “Ir” ir izvēlējies publicēt ziņu, kuŗas vērtība ir absolūta e…

+4
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu