Iemūžināt superzvaigzni • IR.lv

Iemūžināt superzvaigzni

6
Edijs Redmeins (33) zinātnieka Stīvena Hokinga lomā ir lielisks un datorgrafikas laikmetā izteiksmīgi atgādina, ka viens no nozīmīgākajiem aktiera «instrumentiem» ir viņa ķermenis
Kristīne Simsone

Stīvena Hokinga biogrāfija – kinopasaka ar lieliskiem aktieriem

Noskatījies savu dzīves gājumu filmā Teorija par visu, leģendārais britu zinātnieks Stīvens Hokings feisbukā rakstīja, ka šī pieredze viņam bijusi kā ceļojums laikā. Hokingam janvāra sākumā apritēja 73 gadi, un ir pagājis nedaudz vairāk par pusgadsimtu, kopš 1963.gadā, diagnosticējot motoro neironu slimību, ārsti zinātnieka dzīves ilgumu nemērīja garāku par pāris gadiem. Drūmā prognoze neapslāpēja viņa kāri turpināt akadēmisko izaugsmi un kosmoloģijas pētījumus. Neraugoties uz progresējošo muskuļu atrofiju, Hokings, piekalts pie ratiņkrēsla un apkārtējo atbalsta, vēl aizvien lasa lekcijas, darbojas zinātnē un joko, savas domas izsakot ar datora starpniecību, kuram viņš tās «diktē» ar vienu no retajiem funkcionējošajiem muskuļiem vaiga apvidū. Ierīce tekstam piešķir auksti metālisku balsi, ironiski, ar amerikāņu akcentu – nu jau vienu no Hokinga «firmas zīmēm». 

Lai gan fizikas teorētiķim patīk ironiski «filozofēt» par to, vai viņa popularitāte ir ģeniālā prāta vai ķermeniskās nespējības nopelns, salīdzinoši maz pazīstamais Teorijas par visu režisors Džeimss Māršs savā pieciem Oskariem nominētajā lentē piedāvā versiju, ka patiesība atrodas pa vidu. Jāpiebilst, ka filma veidota pēc Hokinga pirmās sievas Džeinas Vaildas sarakstītās biogrāfijas. Lai to pārvērstu filmā, Vailda esot bijusi jāpierunā veselus trīs gadus. 

Kino nav svešinieks

Šī nav pirmā reize, kad slavenā fiziķa dzīve tiek atainota filmā. 2004.gada pusotras stundas garajā BBC filmā Hokings (Hawking) titulvaroni līdzīgā stāstā nospēlēja Benedikts Kamberbečs, savukārt 2013.gadā arī Hokinga uzvārdā nodēvētajā dokumentālajā lentē par sevi «stāstīja» pats zinātnieks. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu