Mūsu zeme • IR.lv

Mūsu zeme

18
Nellija Ločmele

Pieci spiegi divos gados. Tāda ir Igaunijas bilance, atmaskojot kontrabandistus, kurus Krievija savervējusi spiegošanai pierobežā. Kā šonedēļ atklāj Re:Baltica kolēģi sadarbībā ar BuzzFeed, tieši tāds savervēts šmugulētājs palīdzēja pirms trim gadiem krieviem nolaupīt igauņu virsnieku Estonu Kohveru. Krimu nesen okupējusī Krievija toreiz neģēlīgo uzbrukumu pie NATO austrumu robežas sarīkoja pāris dienas pēc tam, kad ASV prezidents Obama bija Tallinā solījis Baltijai mūžīgas drošības garantijas. Igauņu panākumi pārrobežu tarakānu izķeršanā liek vaicāt – cik kontrabandistu brīvi ganās mūsu pierobežā, spiegojot Krievijai?

Bet Kremlim ar spiegiem vien nepietiek. Pirms četriem gadiem viņi simulēja kodoluzbrukumu Varšavai. Kas būs trumpis Zapad mācībās Baltijas pierobežā šonedēļ, vēl nav skaidrs. Taču analītiķi, ģenerāļi un politiķi brīdina – jābūt gataviem provokācijām. Neatkarīgi no scenārija mērķis ir iebiedēt mūs un pārējo Eiropu, cenšoties sašķelt pretstāvēšanu agresīvajam režīmam. Taču tagad rietumvalstu militāro un politisko muskuļu tonuss ir pulka labāks nekā pirms Krimas mācībstundas. Viena liecība: vienlaikus ar Zapad manevriem Zviedrija ar ASV un citiem partneriem rīko plašas mācības, lai atvairītu hipotētisku uzbrukumu Gotlandei. Ko plāno Putins, un kā viņam atbildēt – lasiet šajā numurā.

Bet atvados uz cerīgas nots – pusdienu intervijā Latvijas izlases treneris Ainars Bagatskis stāsta, kā Stambulā ievāc astoņus gadus audzināto ražu. Izlase sasniegusi labāko rezultātu Eiropas čempionātos kopš neatkarības atjaunošanas. Spēka vārdi: «Mūsu zeme – Latvija!»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu