Cauri katastrofām • IR.lv

Cauri katastrofām

8
Voldemārs Johansons: «Ziemeļnieciskā sajūta man ir ļoti tuva — neskartas dabas plašums, vides ilgtspējība.»
Ieva Puķe

Pie brūkošiem ledājiem Norvēģijas ziemeļos un radiācijas zonā Fukušimā – tāds šogad ir mākslinieka Voldemāra Johansona un arī viņa sievas Evas ceļš. Baltajā naktī viņš rādīs instalāciju par vētru aktivitāti Eiropā

Šī ir ledāja sānu mala. Izplešoties vai atkāpjoties, ledājs iemaļ sevī zemes gabalus. Bet te, okeāna krastā, atpūšas savvaļas dzīvnieki, valzirgi. Jā, melnbalti, viss bija diezgan melnbalts, es tādā pelēkā dienā to bildēju, un gadījās melnbaltā filmiņa, – tā runādams, mākslinieks Voldemārs Johansons datorā rāda fotogrāfijas. Grafiski, kā ar ogli zīmēti silueti, lūstošas līnijas, ko veidojusi mežonīgā daba. Jutīgs pietuvinājums ekspozīcijai, kas patiesībā nav domāta cilvēka acīm. Izrādās, Johansons bērnībā Rīgas Skolēnu pilī mācījies fotogrāfiju, pats kopējis bildes. Ziemeļu skaistums licis atgūt ticību attēla spēkam, viņš krāj materiālu fotoizstādei.   

Vēja sanests sniegs uz reljefa formām, kuģīša atstāta sliede kūstošajā pavasara ledū Norvēģijas galējo ziemeļu fjordos… Ekrāna skati kontrastē ar silto mājas atmosfēru Voldemāra studijā. Stabu ielas dzīvokļa istabai aiz loga Rīgas jumti un izteiksmīgi rudens mākoņi. 

«Vai tev ir labs leņķis skatīšanai?» viņš gādīgi apvaicājas. «Iekārtojies ērtāk!» No piezīmju dēļa uz mums veras viņa sievas Evas fotogrāfija. Cita – ar viņiem abiem. Televīzijas žurnāliste un raidījumu vadītāja, viņa pavasarī atrada laiku pievienoties mīļotā cilvēka mākslas ekspedīcijai un Fukušimas atomelektrostaciju apskatei. Tur Voldemārs vāca materiālu personālizstādei mūsdienu mākslas galerijā Loko Tokijā, ko atklās oktobra beigās. Autors arī ieradīsies sniegt lekciju par savu daiļradi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu