Jurašu atzīst par aizdomās turēto valsts noslēpuma izpaušanas lietā • IR.lv

Jurašu atzīst par aizdomās turēto valsts noslēpuma izpaušanas lietā

19
Juris Jurašs. Attēls no ltv.lv.

Drošības policija liedz bijušajam KNAB darbiniekam izbraukt no valsts

Drošības policija (DP) pagājušā nedēļā bijušo Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieku Juri Jurašu atzinusi par aizdomās turēto kriminālprocesā par valsts noslēpuma apzinātu izpaušanu, šodien žurnālistiem pastāstīja Jurašs, vēsta aģentūra LETA.

Līdz šim Jurašam šajā lietā bija statuss – persona, pret kuru sākts kriminālprocess. Līdz ar statusa maiņu Jurašam noteikts drošības līdzeklis – aizliegums izbraukt no valsts.

Krimināllikums par valsts noslēpuma apzinātu izpaušanu, ja to izdarījusi persona, kura bijusi brīdināta par valsts noslēpuma neizpaušanu, paredz brīvības atņemšanu līdz 5 gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu līdz 5 gadiem.

Kā ziņots, Jurašs publiski paziņoja, ka viņam piedāvāts kukulis, lai bijušā VAS “Latvijas Dzelzceļš” (LDz) vadītāja Uģa Magoņa un Igaunijas uzņēmēja Oļega Osinovska kriminālprocess tiktu pārkvalificēts no kukuļdošanas par tirgošanos ar ietekmi, par ko likumā paredzēts daudz maigāks sods.

Jurašs 2015.gadā tolaik Jaroslava Streļčenoka vadīto KNAB un Ērika Kalnmeiera vadīto prokuratūru informēja, ka viņu mēģināts piekukuļot. Jurašs apgalvoja, ka gandrīz gadu nebija reakcijas un izmeklēšanas no šo iestāžu puses, un viņš nolēma par notikušo informēt sabiedrību, izmantojot plašsaziņas līdzekļus – žurnālu “Ir” un Latvijas Televīziju. Jurašs iepriekš skaidroja, ka, atbilstoši kārtībai, tolaik ieņemot KNAB Operatīvo izstrāžu daļas vadītāja amatu, viņš nevarēja sākt kriminālprocesu, bet lietas ierosināšana bija jāorganizē Streļčenokam.

Saistībā ar iepriekšminēto tika sākts kriminālprocess par Juraša rīcību, izpaužot informāciju publiski. Kriminālprocesu par valsts noslēpuma izpaušanu izmeklē DP. Šajā lietā DP iepriekš nopratināja “Ir” žurnālisti Indru Spranci un LTV žurnālistu Ivo Leitānu.

Vēlāk tapa zināms, ka KNAB tomēr šogad janvārī sācis kriminālprocesu par iespējamo miljona eiro kukuļa piedāvāšanu Jurašam. Jurašs šogad februārī bija ieradies savā bijušajā darbavietā liecināt. Jurašu pagājušā gada vasarā Streļčenoks no amata KNAB atbrīvoja. Pēc aiziešanas no KNAB viņš ir iestājies bijušā tieslietu ministra Jāņa Bordāna vadītajā Jaunajā konservatīvajā partijā (JKP) un ir partijas Rīgas mēra amata kandidāts jūnijā paredzētajās pašvaldību vēlēšanās.

Šogad pavasarī Ģenerālprokuratūra nodeva tiesai krimināllietu, kurā par kukuļošanu apsūdzēts Magonis un Osinovskis. Lieta ir Limbažu rajona tiesā, pirmā tiesas sēde paredzēta 8.septembrī.

Jurašs ir pašvaldību vēlēšanu kandidāts Rīgas domei no Jaunās konservatīvās partijas saraksta, kura līdere ir bijusī KNAB vadītāja vietniece Juta Strīķe, otrais numurs – bijušais tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

Komentāri (19)

KoKatrina 16.05.2017. 18.08

Ne katrs izmeklēšanas noslēpums ir valsts noslēpums (ja ziņu marinēšanu vairāk par gadu vispār var uzskatīt par izmeklēšanu).

Turklāt likums tieši nosaka, ka ziņas par korupciju nevar būt valsts noslēpums.

Un, pat ja lēmumā par aizdomās turēto ir sadzejots kāds pamatojums, ir acīmredzama sabiedrības interese uzzināt par izmeklēšanas iestādes bezdarbību – nereaģēšanu uz būtisku informāciju. Sodāma būtu atbildīgā iestāde, ne J.Jurašs.

Vēl vairāk pastiprina nepieciešamību Latvijā ieviest trauksmes cēlēju aizsardzību. Šodien, starp citu, Saeimas komisijā tieši par to runāja.

+13
-2
Atbildēt

1

    Anonīms > KoKatrina 16.05.2017. 20.16

    smieklīgi – saeimas komisijā runāja …. vai tad saeima pieņem to, ko spriež komisijās, jeb to ko pasūta partiju sponsori?

    Svēti ticu,ka ja likumus drīkstētu pieņemt saeimas deputāti, tad mēs visi šodien dzīvotu trīsreizes labāk, kā igauņi.

    Bet – kā lems oligarhi, tā partiju bosi liks balsot deputātiem.

    Cita skaidrojuma man nav, kāpēc valsts un tautas dzīvotspējai svarīgi likumi netiek pieņemti, vai tiek pieņemti ne – vai apzināti izkropļoti

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

jurisml_inbox_lv 16.05.2017. 16.05

par 1 000 000 kukuļa nepieņemšanu , kriminālprocess , apsurda valsts

izskatās pēc atribības par to ka attiesāja no valsts kantora 6800 eiro

+11
-5
Atbildēt

0

Riiii 16.05.2017. 20.32

Kārkli…kalnmeijers…vau vau…PRETĪGI…

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu