Zatlers: Latvijas pašvaldības ir "mazi oligarhiņi" ar varu, medijiem un uzņēmumiem • IR.lv

Zatlers: Latvijas pašvaldības ir “mazi oligarhiņi” ar varu, medijiem un uzņēmumiem

38
Valdis Zatlers. Foto: Ieva Lūka, LETA

Nevar nomainīt varu pašvaldībā, ja tā tērē administratīvos resursus sabiedrības uzrunāšanai, uzskata eksprezidents

Bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers vērtē, ka Latvijas pašvaldības kļuvušas par “maziem oligarhiņiem”, jo tām pieder vara, uzņēmumi un vietējā prese. Nevar nomainīt varu pašvaldībā, ja tā izmanto administratīvos resursus sabiedrības uzrunāšanai, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja ekspolitiķis, citē aģentūra LETA.

“Kā jūs gribat, lai mainās vara? Nemainīsies,” teica Zatlers. Viņaprāt, situācija ir kļuvusi līdzīga kā komunistu okupācijas laikā, kad mediji bija Komunistiskās partijas varas orgāns. Zatlers uzskata, ka vajadzīgi vēl 10 gadi, lai mainītu cilvēku domāšanu. Viņaprāt, situāciju var mainīt jaunā paaudze.

Varas maiņa pašvaldībā nav viegla, jo ir jāatrod tādi mērķi, kas uzrunā iedzīvotājus, secina eksprezidents. Vērtējot pēdējo 20 gadu vēsturi Rīgā, ir skaidrs, ka iepriekšējās koalīcijas ar saviem kašķiem nobruģēja ceļu “Saskaņai”, uzskata bijušais politiķis. Ja vēlētājs ir apmierināts ar nesaimnieciskumu, ar korupciju par to, ka viņam ir brīvbiļetes sabiedriskajā transportā, tad uz pārmaiņām cerēt nevar, saka Zatlers.

Viņš norāda, ka ir noslēgti pašvaldības uzņēmumu līgumi ar PR kompānijām un notiek vērienīga naudas ieguldīšana kampaņā. Formāli viss ir skaisti un likumīgi. Taču kampaņa ir tik rafinēti nomaskēta, ka vēlētājs neko nesapratīs, skaidroja Zatlers.

Jau ziņots, ka pašvaldības vēlēšanās “Saskaņas” un “Gods kalpot Rīgai” (GKR) kopīgajā sarakstā ar 1.numuru startēs Nils Ušakovs, ar 2.numuru – Andris Ameriks. Sarakstā startēs visi 16 pašreizējie GKR frakcijas deputāti. Savukārt no “Saskaņas” vēlēšanās startēs 20 no pašreizējajiem 23 Rīgas domes frakcijas deputātiem. Vēlēšanās startēs arī Rīgas pilsētas izpilddirektors, Īpašuma departamenta direktors, Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktors, kas visi ir partijas ”Gods kalpot Rīgai” biedri, kā arī vairāku Rīgas izglītības iestāžu vadītāji un pašvaldības kapitālsabiedrību darbinieki.

Komentāri (38)

Anonīms 28.04.2017. 10.07

Vai tad nebija tā, ka N.Ušakovs ātri sashēmoja ar A.Šleseru, kam bija maz balsu. Pietika. Ar pārējiem nemaz nerunāja, vispār sarunu nebija. Lūdzu, te nu ir rezultāts. Tagad šī ciniskā ignorance astoņos gados izaugusi līdz neiedomājamai augstprātībai.

+15
0
Atbildēt

4

    basta > Anonīms 28.04.2017. 10.31

    to urga

    “Vai tad nebija tā, ka N.Ušakovs ātri sashēmoja ar A.Šleseru”

    Da visi viņi viena šaika. Šlesera ieroču nesējs Valters Frīdenbergs pēc LPP/LC iestājās ZRP, Vienotība izrāda tēvišķas rūpes par ceļiniekiem: Piebalgu, Karinu Pētersoni un Induli Bērziņu, paņēma savās rindās taukmūļus: Pabriku, Štokenbergu un Straujumu, bet Rinkēvičs un Kozlovskis, ja vien saimnieks tos nepalaidīs, kā Personālos pensionārus, nākamās Saeimas vēlēšanās startēs SC sarakstā. Ja Olšteina sešinieks savulaik nebūtu uzmetis, ZRP un SC jau sen būtu viena partija.

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    basta > Anonīms 28.04.2017. 12.00

    Vai pēc Solncevas brigāžu pārstāvja Latvijā “Pārdaugavas” bosa Ļeskova un Šlesera un citu čekas pakalpiņu kuratora, Indriksona, zini kādu, kurš vairāk cienīgs ieņemt to amatu?

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    basta > Anonīms 30.04.2017. 16.44

    andrejs > Anonīms 28.04.2017. 11.32

    paņēma savās rindās taukmūļus: Pabriku, Štokenbergu un Straujumu, bet Rinkēvičs un Kozlovskis, ja vien saimnieks tos nepalaidīs…

    ————————–

    Vai nav savādi, ka nenomaināmo reformatoru Kozlovski uz LFF prezidenta krēslu bīda līdzšinējā futbola federācijas vadība. Un mēs taču visi zinām, kas jau vairāk nekā divdesmit gadus mūsu valstī kontrolē futbola saimniecību. :)

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

dzeris49 28.04.2017. 10.46

Tādas pašvaldības nav tikai Rīga, tas pats lielākajā daļā – sava prese, kritisku žurnalistu vajāšana, “savējie” visos amatos, un vēl nemitīga birokrātijas briešana un vairošana.

Un tas pats visā Latvijā un arī valsts līmenī.

Ja to pašu “tautas kalpu” liela daļa nebūtu nopirkta vai iebiedēta, un tie nebūtu tik tizli un bezatbildīgi, tas likumprojekts par pašvaldības aģitācijas lapeļu ierobežošanu netiktu no šīm te amēbām izgāzts.

+11
-3
Atbildēt

1

    basta > dzeris49 28.04.2017. 10.58

    Rīga nav vienīgi komunistu, čekistu, sātanistu, staļinistu, nelegāļu, WWII noziedznieku un to mantinieku, bet visas Latvijas galvaspilsēta, un tāpēc tikai loģiski būtu pieņemt Galvaspilsētas likumu, izveidot Galvaspilsētas ministriju, bet RD vadību sapūdēt cietumā. Esmu drošs, ka IeM, DP un SAB par viņiem ir sakrājies pietiekami lietu. Šeit ir tikai godaprāta jautājums.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

vvilums 28.04.2017. 14.23

Piekrītu Zatleram. Daudzās pašvaldībās valda oligarhiņi, bet atkal citur citā grāvī – valda politiskais cirks, kad viens otru ar “samazgas spainīšiem” vien visus četrus gadus un tas viss tikai tāpēc, ka nav neviena analītiska masu medija, kas “atvērtu tautai acis”.

Nāk nākošās vēlēšanas, bet bez MM vispārējas analīzes atkal salīdīs vai nu kremļa uzturētās salašņas (SC-lielāki meļi, zagļi un valsts nodevēji) vai nu kas nedaudz labāks, bet no tā nekas būtiski nemainās.

+7
-1
Atbildēt

3

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu