«Nedrīkst fotografēt!» • IR.lv

«Nedrīkst fotografēt!»

6
Foto — Shutterstock
Ieva Alberte

Kāpēc Instagram laikmetā veikalos aizliegts fotografēt pārtiku? Iekšējās kārtības noteikumi netiek līdzi laikmetam, kad telefonu kameras kļuvušas par ikdienas saziņas līdzekli. Kur beidzas cilvēka privātās tiesības?

Jauka īsziņa. Kalnciema ielā esot atvērts jaunais Statoil, lai nākot sasildīties ar kafiju, apciemot un tā. Tiešām, man vajadzēja uzpildīt degvielu, iebraucu. Un devos «gatavot» kapučīno. Kad aparāts piena putās bija izspļāvis ko līdzīgu zīmējumam, to nofotografēju. Man gribējās ietvītot kādu glupu joku, ka jaunajos Statoil kafijas aparātos laikam iebūvēti baristas. Manu darbošanos pārtrauca pārdevējas balss: «Mums būtu lūgums nefotografēt.» Es atvainojos un pabrīnījos, kāpēc nedrīkst fotografēt. Nedrīkstot. Uz durvīm esot piktogramma. Nosvītrots fotoaparāts. Atvainojos vēlreiz, taču tā arī nesapratu, kāpēc nedrīkst nobildēt kafiju, par kuru samaksāju. Kad feisbukā par to pasūdzējos draugiem, uzzināju, ka ne man vienīgajai liegts fotografēt. Vairāki bija «aplauzušies» Rimi. Saprotams, ka tas ir privātīpašums, taču – kur ir robeža klienta un kur pārdevēja tiesībām?

Jāprasa atļauja

Statoil preses pārstāvis Artūrs Eglītis paskaidro, ka pārsvītrotā piktogramma uz ārdurvīm nozīmē, ka bez saskaņošanas filmēt un fotografēt degvielas uzpildes stacijā nav atļauts. Lai izvairītos no līdzīgiem pārpratumiem, ieteicams pajautāt darbiniekiem par iespēju fotografēt. «Lai arī fotogrāfijas tiktu izmantotas tikai labiem mērķiem, tomēr pastāv iespēja arī kādu sliktu nodarījumu plānošanai. Visas Statoil degvielas uzpildes stacijas ir paaugstināta riska objekts, piemēram, no sprādzienbīstamības viedokļa, tāpēc mums ir pamats uz nesaskaņotu fotografēšanu vai filmēšanu raudzīties ar zināmu piesardzību.» Šādi Statoil arī cenšoties pasargāt intelektuālo īpašumu – dizainu, preču izvietojumu. «Mēs apzināmies, ka mūsdienās fotografēšana ir ikdiena, to darām it visur un bieži,» saka Eglītis, taču tas nenozīmējot, ka to var darīt bez staciju darbinieku atļaujas. Kad pajautāju, vai var pastāstīt kādu konkrētu gadījumu, kad kafijas bildēšana ir kaitējusi stacijas darbam, Eglītis nezina, ko atbildēt.

Desu bildēt ar atļauju

Statoil pārstāvja teiktais neviesa izpratni par to, kāpēc nevar bildēt. Tāpēc devos meklēt atbildi uz Rimi. Jau nākamajā dienā neveiksmīgi beidzās mans mēģinājums tur nobildēt desu. Apsargs norādīja, ka veikalā fotografēt nedrīkst. Mēģināju paskaidrot, ka man jāsaskaņo ar potenciālajiem ēdājiem, kuru desu pirkt. Pastāstīju, ka viedtālruņu laikmetā cilvēki tā mēdz sazināties, aizsūtot bildi – vai izvēlas pareizo produktu, vai ņemt šo vai citu. Apsargs atmeta ar roku un aizgāja. Savukārt Rimi Baltic preses pārstāve Inga Bite stāsta, ka fotografēt veikalā var tikai ar atļauju un 90% gadījumu cilvēki to saprot. Apsargi tiekot galā. Aizrādot tikai uzkrītošos gadījumos. «Fotografēšanas liegums ir saistīts ar konkurenci. Lieliem un privātiem uzņēmumiem ir sava specifika, savas autortiesības, kā ir iekārtots veikals,» Bite skaidro. Konkurenti var izmantot to savā labā. Otrs bildēšanas aizlieguma iemesls: lai netiktu salīdzinātas cenas. Iebilstu – tieši tas taču ir vēlams, jo cenu salīdzināšana ir brīvā tirgus pamatprincips. Pasakiet vēl, ka cenas nedrīkst norakstīt arī blociņā, pirms veidoju tāmi lielākam pasākumam? «Arī to vajadzētu saskaņot. Tikai nepārprotiet – mēs neaizliedzam salīdzināt cenas. Ir citi veidi, kā to darīt. Piemēram, paļauties uz atmiņu,» saka Bite. Cenas varot norakstīt, ja to iepriekš saskaņo. Tomēr Rimi amatpersona īsti nevar paskaidrot, kāpēc ierindas klientam jācieš no tā, ka pa veikaliem siro cenu salīdzinātāji un komercnoslēpumu «zadzēji» no konkurējošiem uzņēmumiem. Galu galā, ir daudz citu slepenāku filmēšanas ierīču, ar kurām var visu nofilmēt. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu