Virsotnē • IR.lv

Virsotnē

3
Jānis Apeinis: «Dziedāšanā tiešām ļoti daudz ir jādomā un jāanalizē.»
Gunita Nagle

Atstājis aiz muguras neskaitāmas ballītes un «deviņas nelaimīgas mīlestības», baritons Jānis Apeinis (41) izbauda laimi dziedāt sev tuvas lomas, būt godīgam un gatavoties kāpienam vienā no Pamira virsotnēm 

Latvijas Nacionālajā operā Jānis Apeinis debitēja 2003. gadā. Dziedāja bandītisko Dankairu Karmenā. Nākamajos piecos Karmenas iestudējumos, arī jaunākajā, kura pirmizrāde paredzēta marta pirmajās dienās, viņš dzied bravūrīgo un pašpārliecināto Karmenas savaldzinātāju Eskamiljo. Pagājuši 14 gadi, kopš dziedātājs pirmo reizi kāpa uz skatuves, bet viņš joprojām ir ļoti izskatīgs – šis Jānis Apeinis. Vīrišķīgs, mierīgs, rūpīgi skuvies, ar enerģisku, stūrainu zodu un zemu, itin kā iekšup vērstu balsi. Brīžiem šķiet, ka tā skan nevis no cilvēka mutes, bet mūzikas instrumenta. Šīs balss dēļ Apeinis nominēts Lielajai mūzikas balvai kā 2016. gada mūziķis. Vai viņš tiks pie balvas, uzzināsim 7. martā.

Ballītes un meitenes

Jaunajā Latvijas operas iestudējumā franču režisore Marija-Eva Sinjerola drūmās Prospēra Merimē noveles notikumus pārnesusi uz baisu vidi: kādu no lielpilsētas nomalēm, kur līdzās narkotiku tirgoņiem un lietotājiem sievietei jādzīvo pēc vīriešu radītajiem likumiem. «Varbūt skatītājiem vairs nav interesanti, ja dziedātāja tēlojums ir paredzams un viņi zina, kad viņš pacels labo roku, kad – kreiso,» par jauniestudējumu spriež Apeinis. Taču viņam Eskamiljo labāk patīk dziedāt Karmenas iestudējumā Vanemuines teātrī Tartu un Viļņas Nacionālajā operā. Tur Eskamiljo gluži kā Žorža Bizē laikos ir toreadors, kas tracina publiku ar savām uzvarām vēršu cīņās, bet Karmena ir pavedinoša čigāniete, un uz skatuves dejo nevis tetovēti hiphoperi, bet flamenko dejotāji krāšņos tērpos.

Mūziku, jauns būdams, Jānis Apeinis izlēma studēt tāpēc, ka domāja – tas noderēs ballītēm. Tāpat kā vecākais brālis Dzintars, arī Jānis aptuveni 15 gadus naudu pelnīja, spēlējot ballītēs. Vai nu rāva vaļā akordeonu, vai klimpināja klavieres un dziedāja, kamēr citi dejoja, ēda un dzēra. «Man patika bohēmiskais dzīvesveids. Ballītes, meitenes, alkohols,» smaida Jānis. Viņam joprojām reizi pa reizei patīk, pēc viņa vārdiem, «paākstīties un padzīt jokus». Pirms daudziem gadiem kopā ar draugu, Dailes teātra aktieri Lauri Dzelzīti, izveidotā grupa Taurenis un dūmi pastāv joprojām. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu