Cienīt vai apšaubīt? • IR.lv

Cienīt vai apšaubīt?

5
No kreisās: Edgars Samītis, Jana Čivžele un Ivars Krasts.

JRT izrāde Saniknotā sliekanieciņš par 80. gadu latviešiem

Kā vēsta paruna, ne viss ir zelts, kas spīd. Un tā gadījies arī Ģirta Ēča izrādei – Gunāra Priedes 80. gados sarakstītās lugas Saniknotā slieka iestudējumam. Darbam stingri piemērojot dārgmetāla provi, nieciņš būtu izmetams. Bet kurš ir teicis, ka arī bižutērijas kareklītis nepriecē?

Jāsāk ar lugas kontekstu, citādi var gadīties apjukt nespējā izskaidrot, kā šāds darbs nonācis Jaunā Rīgas teātra repertuārā. Gunārs Priede ir latviešu dramaturģijas klasiķis, vienīgās padomju laikā oficiāli aizliegtās lugas (Smaržo sēnes) autors, dramaturgs, pēc kura darba Rolands Kalniņš uzņēmis savu ģeniālo filmu Elpojiet dziļi (Četri balti krekli). Pēckara Latvijā Priede bija pirmais, kura lugas akli nesekoja padomju ideoloģiskajam diktātam, bet centās paraudzīties uz normāliem sava laika cilvēkiem. 

Kāpēc tas ir svarīgi? Tāpēc ka Priede latviešu kultūrā ir nozīmīgs, bet ne izcils dramaturgs. Pat viņa labākie darbi, izlasīti šodienas acīm, šķiet shematiski un didaktiski. Ko tad var teikt par sliktākajiem, pie kuriem pieder arī komēdija Saniknotā slieka

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu