Pie Brīvības pieminekļa 300 sanākušo godina pirms 75 gadiem nogalināto ebreju piemiņu • IR.lv

Pie Brīvības pieminekļa 300 sanākušo godina pirms 75 gadiem nogalināto ebreju piemiņu

34
"Rumbulas akcijās" nogalināto ebreju — Latvijas pilsoņu — piemiņas pasākums pie Brīvības pieminekļa. Foto: Ieva Makare, LETA

Iedzīvotāji un valsts viesi astoņās rindās no Brīvības pieminekļa virzienā uz Vecrīgu īpaši ierādītās vietās nolika svecītes un klusi godināja nogalināto ebreju piemiņu. 

Kā aģentūru LETA informēja vēsturnieks Kaspars Zellis, 1941. gada 30. novembrī un 8. decembrī nacistu okupētajā Rīgā notika tā dēvētās Rumbulas akcijas — lielākā civiliedzīvotāju masu slepkavība visā Latvijas vēsturē. Toreiz tika nošauti 25 000 Latvijas pilsoņu.

Publiskā vēstulē, kuru parakstījuši 319 cilvēki, uzsvērts, ka Rumbulas traģēdija ir jāatceras, lai godinātu bojāgājušo līdzcilvēku piemiņu un nepieļautu līdzīgu traģēdiju atkārtošanos. “Atcerēsimies, ka tās bija svešas varas, kas sadalīja Latvijas iedzīvotājus “mūsējos” un “citos”. Mūsu pienākums ir šo dalījumu beigt — tas vajadzīgs ne tikai mums, bet arī nākamajām Latvijas paaudzēm,” teikts aicinājumā.

Ziņā ir precizēta un labota aģentūras LETA kļūda par publisko vēstuli parakstījušo cilvēku skaitu. Atvainojamies lasītājiem!

Komentāri (34)

andrejs 01.12.2016. 13.04

Pēc Lielā ziemeļu kara, kad Krievijas caram Pēterim I maršals Šeremetjevs ziņoja uz Pēterburgu, ka visa Vidzeme ir izkauta tā, ka nevienas dzīvas dvēseles tur vairs neesot (ziņojumā ar īpašu lepnumu bija norādīts, ka pat gaiļi vairs nedziedot).

Vai tā mūsu vēsturē nebija vēl lielāka latviešu civiliedzīvotāju masu slepkavība, ko pastrādājuši krievu barbari?

+7
0
Atbildēt

3

    bender45 > andrejs 01.12.2016. 13.18

    Bijušais kgb stukačs atrium un viņam līdzīgie fašistiskie smerdeļi zin gaudot tikai vienu””mūs represēja un par to mums visa pasaule parādā””

    0
    -9
    Atbildēt

    0

    atrium > andrejs 01.12.2016. 13.28

    bender45

    “mūs represēja un par to mums visa pasaule parādā

    Pietiks jau ar to vien, ka negatīvā selekcija, miljards tavas fašistiskās sugas brāļu, rusistu – staļinistu, lai materiāli kompensētu latviešu valstij nodarītos zaudējumus, kļūs par orgānu donoriem, un/vai izejvielu biogāzei.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    atrium > andrejs 01.12.2016. 13.11

    andrejs

    Latviešiem ir jābūt politkorektiem, pret krievu un žīdu bendēm šādu prasību nav.

    Quod licet bovi, non licet Iovi.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

atrium 01.12.2016. 18.02

Miervaldis

jājautā, kurš uzvarēja Otrajā pasaules karā?

Lai krievi “uzvarētu” WWII, bez Staļina kara kurtuvē samestiem 40 miljoniem beztiesīgo dzimtcilvēku, ASV šai imperiālistikā karā vēl investēja 50% sava budžeta.

У них забрали сыр и пляжи,

Скайп забирают – им не жалко.

Молчат, и мир обескуражен…

Быть может их потыкать палкой?

Россиянцев ничего не беспокоит, кроме своего „величия”

Миллионы дегенератов из россии с врождёнными генами алкашей кричат “Крымнаш”, но дальше пивнухи на районе они не выезжали. Насмешка природы над убогими.

+3
0
Atbildēt

0

fretka 01.12.2016. 18.38

Paldies redakcijai par vēstules parakstītāju skaita precizēšanu. Ja atmiņa mani neviļ, tad šis ir pirmais gadījums, kad irlv.lv atvainojas lasītājiem par savu redaktoru nevīžību.

Tātad vēstuli ar aicinājumu likt svecītes pie Brīvības pieminekļa parakstīja 319 cilvēki. Bet ziņā teikts, ka pie pieminekļa bija atnākuši tikai 300. Ko tajā laikā darīja pārējie 19?

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu