Rokā kokle • IR.lv

Rokā kokle

4
Kristians Brekte.
Anda Burve-Rozīte

Mākslinieks Kristians Brekte (34) izstāžu zālē Arsenāls iekārto personālizstādi par kara tēmu

Kristianam Brektem vēl nav izdevies atklāt izstādi, par ko neviens nerunātu. Vēl vairāk – tās parasti izvēršas par lielāka vai mazāka mēroga skandāliem. Lai atceramies pirms deviņiem gadiem tapušo Gastronomu. Tā «plauktos» rindojās burkas ar šķīdumā iegremdētu peli, vārngalvu, kaķēnu, bet gleznojumos bija attēlotas sievietes sadomazohistiskās pozās. Kāds no darbiem vēstīja – Ja tu šo lasi, pēc 1 minūtes tu mirsi. Jau toreiz, 25 gadu vecumā, Brekte izvēlējās runāt par neērtām tēmām – vardarbību, alkatību, negausību, rupji (un tik atsvaidzinoši) uzbrūkot. Ironizējot izmantoja mītu, mākslas vēstures, popkultūras citātus. 

Daļa viņa pirmās izstādes darbu iekļuva respektablās britu izdevniecības Phaidon jauno mākslinieku darbu katalogā. Idejiski radniecīgā rokrakstā, daudzveidīgās tehnikās turpinājumā tapa izstādes Morgs, Mani dzīvnieki, Rīgas madonnas, Absolūtais ļaunums, Uzmācību neirozes un kastrācijas draudi. 2010. gadā Kristians Brekte tika nominēts Purvīša balvai, plūca laurus starptautiskā laikmetīgās mākslas mesē Viļņā. 

Dzīvē pilnīgi pretējs izpausmēm mākslā – dzīvespriecīgs un delikāts, Brekte šonedēļ iekārto jauno izstādi Arsenāls par kara tēmu. Pietātes un saudzīguma tajā būs maz. Ar mākslinieku tikāmies izstāžu zālē – dažas dienas pirms atklāšanas 2. decembrī viņš veica vēl pēdējos iekārtošanas darbus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu