«Brexit» oficiālās sarunas plāno sākt 2017.gada sākumā • IR.lv

«Brexit» oficiālās sarunas plāno sākt 2017.gada sākumā

22
Boriss Džonsons. Foto: EPA-LETA

Aicina britus pamest ES līdz nākamajām Eiroparlamenta vēlēšanām 2019.gadā

Lielbritānija izstāšanās sarunas ar Eiropas Savienību sāks drīz pēc Jaunā gada, iedarbinot Lisabonas līguma 50.pantu – aizvadītajā nedēļā Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas sacīto apstiprinājis ārlietu ministrs Boriss Džonsons, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv.

Džonsons intervijā telekanālam “Sky News” apstiprināja, ka nākamā gada sākumā Brisele saņems vēstuli par 50.pantu. Līdz ar to sāksies sarunu periods, kas var ilgt līdz diviem gadiem. Džonsons gan lēsa – iespējams, tik ilgs laiks nebūs vajadzīgs. Iepriekš šo soli britu kabinets nesolīja ātrāk par nākamā gada beigām.

Ministrs noraidīja vairāku Eiropas Savienības amatpersonu vēlmi saistīt imigrācijas jautājumu ar britu piekļuvi vienotajam tirgum. Abām problēmām nav nekādas saistības, un Londona centīsies panākt brīvās tirdzniecības līgumu ar bloku, vienlaikus atgūstot kontroli par ieceļošanas politiku, sacīja Džonsons.

Tiekoties ar britu premjerministri Meju, Eiropas Parlamenta spīkeris Martins Šulcs norādīja, ka Apvienotajai Karalistei ES ir jāpamet iespējami ātrāk. Pēdējais termiņš ir 2019.gada vidus, kad notiks Eiropas Parlamenta velēšanas, kurās britiem vairs nevajadzētu piedalīties.

Vairāki Eiropas Savienības valstu līderi un institūciju pārstāvji norādījuši – nedrīkst pieļaut, ka izstāšanās Lielbritānijai kļūtu par veiksmes stāstu, saglabājot privilēģijas, bet vienlaikus samazinot pienākums. Tas nozīmētu, ka Eiropas Savienība drīz beigtu eksistēt.

Ziņots, ka Lielbritānijas pilsoņu vairākums šā gada 23.jūnijā notikušajā vēsturiskajā referendumā izšķīrās par Apvienotās Karalistes izstāšanos no ES. “Brexit” atbalstīja 51,9%, pret bija 48,1% balsstiesīgo iedzīvotāju.

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu