Veterinārārsti joprojām uzstāj uz barības vainu suņu slimībā • IR.lv

Veterinārārsti joprojām uzstāj uz barības vainu suņu slimībā

9
Ilustratīvs foto: Edijs Pālens, LETA

”Dogo” ražotājs pārmet nepamatotas nomelnošanas turpināšanu

Bīstamās suņu slimības – barības vada sašaurinājuma jeb “megaesophagus” – uzliesmojums cieši saistīts ar suņu barību, pie šāda slēdziena Latvijas Veterinārārstu biedrības (LVB) rīkotajā zinātniskajā konferencē šodien nonākuši veterinārmedicīnas eksperti no Latvijas, Igaunijas, Somijas, Vācijas un ASV, ziņo aģentūra LETA.

Kā informēja biedrības pārstāve Lita Konopore, nobeigušos suņu smadzenēs atrasts būtiski zemāks specifiska fermenta līmenis salīdzinājumā ar slimības neskartajiem suņiem, savukārt šī fermenta zudumu visbiežāk konstatē dzīvniekiem ar pesticīdu saindēšanos. Vienlaikus biedrība atzīst, ka ne barībā, ne suņu organismā biežāk lietotie pesticīdi netika konstatēti, tomēr iespējams, ka tā esot citādas izcelsmes viela ar līdzīgu toksisku efektu.

Rezultāti norādot turpmāko neirotoksīnu meklējumu virzienu. “Par secinājumiem informējam Latvijas atbildīgās institūcijas un Eiropas Pārtikas drošības organizāciju. Cēloņa atklāšana ir sarežģīta, tomēr tas ir tikai laika jautājums. Par saistību ar konkrēto barību iesaistīto valstu eksperti vairs nešaubās,” norādīja biedrības pētnieku grupas vadītāja Ilze Matīse van Houtana.

Viņa norādīja – pētot saslimušos suņus, atklājies faktors, kas izrādījies kopīgs vairāk nekā 90% suņu, proti, viena ražotāja sausā suņu barība. Iespējamība saslimt, ēdot konkrētā zīmola barību, vērtējama kā ļoti augsta, konferencē ziņoja pētījuma autori. Saslimšana suņiem sākusies pēc tam, kad tos sāka barot ar konkrēto barību, bet suņiem, kam barība nomainīta pret citu, slimības simptomi pakāpeniski mazinās. Līdzīgi saslimšanas gadījumi konstatēti arī suņiem Igaunijā, un arī šie suņi ēdināti ar tā paša zīmola barību.

Kopš 2014.gada veterinārārsti reģistrējuši 238 apstiprinātus saslimšanas gadījumus ar “megaesophagus”, kamēr iepriekš Latvijā vidēji ar šo reto slimību gadā saslima vien daži suņi. Padziļinātā izpētē atklājies, ka suņiem ir arī citi nervu sistēmas bojājumi. Katram ceturtajam slimība bijusi nāvējoša, bet kopējais saslimušo skaits, pēc ekspertu domām, ir ievērojami lielāks par reģistrēto gadījumu skaitu.

Barības zīmola “Dogo” ražotāja AS “Tukuma straume” valdes priekšsēdētājs Aivars Podnieks norādīja, ka veterinārārsti joprojām nespēj pierādīt saslimšanas gadījumu sasaisti ar barību, līdz ar to uzņēmums uztur spēkā tiesvedību par neslavas celšanu.

“Mūsuprāt, viņi tā dara, jo esam iesnieguši tiesā prasību. Tagad redzam, ka viņi cenšas aizstāvēties visai jocīgā veidā, sadomājot kaut ko, kas atkal varētu nodarīt mums kaitējumu. Vēlos atgādināt, ka lūdzām pārtraukt un aizliegt 17 personām, tai skaitā LVB pārstāvjiem, izplatīt nepatiesu, nepilnīgu un izkropļotu informāciju par mūsu ražoto preču kvalitāti – tas rada ne tikai milzīgus zaudējumus uzņēmuma darbībai, bet arī grauj valsts ekonomiku, jo tirgū tiek mērķtiecīgi atbrīvota vieta importam,” pauda Podnieks.

”Dogo” ražotāju pārstāvji netika ielaisti šodienas konferencē. Kā norādīja Podnieks: “Tas apliecina, ka tā saucamais pētījums nav objektīvs un neiztur akadēmisku kritiku. Faktiski par to liecina pašu pētnieku izteikumi – viņi publiski paši atzīst, ka tā arī nav atraduši ne suņu saslimšanas cēloni, ne vielas, kas to varētu izraisīt, bet par spīti tam tik un tā turpina vainot “Dogo”. Arī šodien atsevišķu veterinārārstu pausto informāciju noteikti pievienosim savā tiesvedības prasībā un cerēsim uz godīgu tiesu.”

Veterinārārstu biedrības pārstāvji, pamatojot ”Dogo” pārstāvju neielaišanu konferencē, Latvijas Radio 1 informēja, ka šis bijis zinātnisks pasākums, bet uzņēmumu tajā pārstāvēt vēlējušies advokāts un sabiedrisko attiecību speciāliste.

Komentāri (9)

Estipois 20.09.2016. 20.17

Man ar liekas, ka tas ir vetārstu blefs. Metodes, kā dabūt konkurentus ārā no tirgus jau sen zināmas un šeit tiek realizētas kā pēc grāmatas!

+5
0
Atbildēt

0

ozolnieki 20.09.2016. 21.37

Klasesbiedrene vetārste . Apšauba Dogo vainu. Nezinu kā tagad , bet iepriekš bijusi vis plašāk lietotā barība .

Pašam suns nav .

+2
0
Atbildēt

0

klusais 20.09.2016. 20.07

Tad kapēc nekā nevar atrast sastāvā ? Kaut kā dīvaini …

+2
0
Atbildēt

2

    mūsu alus > klusais 20.09.2016. 20.20

    Visi slimie suņi bija potēti pret trakumsērgu, dzēruši ūdeni, varbūt pat čipoti un apmeklējuši vetārstus…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > klusais 20.09.2016. 22.48

    Esmu dzirdējis , ka jautājumam apakšā kāds finansiāls stāsts … katrā gadījumā nav skaidrs kapēc nevar neko atrast , kas norādītu uz neapgāžamu Dogo vainu

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu