Itālijas vidienē notikusi 6,2 magnitūdas stipra zemestrīce (papildināta) • IR.lv

Itālijas vidienē notikusi 6,2 magnitūdas stipra zemestrīce (papildināta)

Amatrice pēc zemestrīces. Attēls: Twitter.com

Nodarīti postījumi vairākās pilsētās un ciemos, gājuši bojā vairāki desmiti cilvēku

Trešdienas rītā Itālijas vidienē Umbrijas reģionā notika 6,2 magnitūdas stipra zemestrīce, kas nodarījusi ievērojamus postījumus vairākās apdzīvotajās vietās, vēsta aģentūras LETA-AFP/DPA/Reuters/The Local. Vietējās amatpersonas ziņo par 159 bojāgājušiem cilvēkiem, vairāk nekā 150 ir pazuduši bez vēsts.

Patlaban šķiet, ka vissmagāk cietis ciemata Peskara del Tronto, ko zemestrīce faktiski nolīdzinājusi līdz ar zemi. Zināms, ka šeit gājuši bojā 10 cilvēki, 20 nogādāti slimnīcā. Stipri cietusi Amatriče, te gājuši bojā vairāki desmiti cilvēku. Mērs ziņo, ka nopostīta “puse pilsētas” un zem sagruvušo ēku drupām iesprostoti cilvēki. Zemestrīce Amatričē izraisījusi zemes nogruvumu, un pastāv draudi, ka var sabrukt vietējais tilts.

Upuru skaits varētu pieaugt, jo nezināms skaits cilvēku joprojām ir aprakti zem sagruvušo namu drupām, bet dažas cietušās apdzīvotās vietas glābēji vēl nav sasnieguši. “Situācija ir dramatiska. Ir daudz bojāgājušo. Glābšanas darbi turpinās, un tie ir ļoti, ļoti smagi,” aģentūrai AFP teica Amatričes mērs. Pilsētiņa kalnainā apvidū ir iecienīta atpūtas vieta vasarā, un viesnīcā zemestrīces brīdī bija ap 70 viesu.

Seklās zemestrīces epicentrs bija 10 kilometrus uz dienvidaustrumiem no viduslaiku pilsētas Norčas, kura atrodas Perudžas provincē Umbrijas reģiona dienvidaustrumos. Kā vēsta ASV Ģeoloģiskais dienests, zemestrīce notika plkst.3.36 (plkst.4.36 pēc Latvijas laika), un tai bija vairāki pēcgrūdieni. Tā bija sajūtama arī Romā apmēram 170 kilometru attālumā no zemestrīces epicentra, kā arī visā Itālijas centrālajā daļā.

Par postījumiem vēsta Itālijas Civilās aizsardzības pārvalde, norādot, ka starp stiprāk cietušajām pilsētām ir arī Akumoli, Posta un Arkuata del Tronto. No Arkuata del Tronto, kas atrodas 20 kilometrus no zemestrīces epicentra, saņemtas ziņas par diviem bojāgājušajiem, un viens cilvēks gājis bojā Akumoli. Abrucu reģionā Itālijas vidienē 2009.gadā 6,3 magnitūdu zemestrīce prasīja vairāk nekā 300 cilvēku dzīvības. Tā bija sajūtama arī Romā.

Sociālajā tīklā Twitter ievietoti attēli un ziņas par zemestrīces vietā redzamo. Cilvēki vēsta par Amatričē izpostīto galveno ielu un sagrautām ēkām, zem kuru drupām vēl varētu būt cilvēki, un aicina aizlūgt par nelaimes skartajiem. Eiropas Savienība piedāvājusi palīdzību katastrofas seku novēršanā.

Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) aicina sazināties Latvijas valstspiederīgos, kuriem varētu būt nepieciešama palīdzība pēc zemestrīces Itālijas vidienē. “Ja atrodies Itālijas vidienē un nepieciešama konsulārā palīdzība, zvani uz ĀM diennakts tālruni ārkārtas situācijām +371 26337711,” teikts ĀM paziņojumā, “ja nepieciešama palīdzība, ar Konsulāro departamentu var sazināties, arī rakstot uz e-pastu [email protected].”

Kopumā ministrija ir noskaidrojusi 18 valstspiederīgos, kuri šobrīd atrodas Itālijā, no tiem seši ir reģistrējušies konsulārajā reģistrā, vēsta LETA. Divām personām ir zināma konkrēta atrašanās vieta, bet tā nav zemestrīces reģionā. Kopumā atbildi snieguši 16 valstspiederīgie, informējot, ka ar viņiem viss ir kārtībā, savukārt no diviem vēl tiek gaidīta informācija.

Latvijas vēstniecība Itālijā ir sazinājusies ar Itālijas Ārlietu ministrijas Krīzes centra pārstāvjiem, kas atrodas zemestrīces vietā. Centra pārstāvji informējuši, ka starp zemestrīcē cietušajiem nav ārvalstu pilsoņu.

ĀM iesaka atturēties no braucieniem uz zemestrīces skartajiem reģioniem un pārbaudīt informāciju vietējos plašsaziņas līdzekļos. Saskaņā ar Itālijas Civilās aizsardzības pārvaldes sniegtajām ziņām skarti ir Lacio, Markes, Umbrijas un Abruco reģioni, starp stiprāk cietušajām pilsētām ir Amatriče, Akumoli, Posta un Arkuata del Tronto.

ĀM stingri iesaka jebkurai personai, kas dodas uz ārvalstīm, pirms ceļošanas iegādāties dzīvības un veselības apdrošināšanas polisi, kas paredz repatriāciju slimības vai nāves gadījumā, kā arī reģistrēties konsulārajā reģistrā un viedtālrunī lejuplādēt ĀM mobilo aplikāciju “Ceļo droši”.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu