Dzimstības uzrāviens • IR.lv

Dzimstības uzrāviens

Stefano Baldo mazgā divus gadus veco Rubenu pirms gulētiešanas. Foto — The New York Times
Džeisons Horovics un Gaja Pjanidžani, © The New York Times News Service

Kā vienai Itālijas provincei izdevies lauzt visu valsti pārņēmušās demogrāfiskās lejupslīdes līkni

No savas darbavietas Alpu pilsētas Bolcāno centrā Stefano Baldo dodas prom agrāk nekā pārējie kolēģi. Viņš izmanto zīdīšanas pārtraukumu. «Skaidrs, ka ne jau pats baroju bērnu ar krūti,» saka 38 gadus vecais pašvaldības transporta administrators, izejot no kabineta, kuru rotā viņa sievas un sešu bērnu fotogrāfijas. Tieši sieva mājās aprūpē ģimenes jaunāko atvasi, taču otram vecākam ar likumu paredzēts vairāk brīva laika, lai pieskatītu pārējos bērnus. Stefano dodas izņemt savus puikas no bērnudārza. «Ļoti ērta sistēma,» priecājas vīrietis.

Bērnu pilna māja Itālijā jau pasen kļuvusi par vēsturi, jo šajā valstī ir viens no zemākajiem dzimstības rādītājiem Eiropā. Gan premjerministre Džordža Meloni, gan Romas pāvests Francisks ir brīdinājuši, ka itāļiem draud izmiršana. Taču Trentīno-Alto Adidžes province ir spējusi izvairīties no šīs lejupslīdošās tendences, jo tur dzimstības līmenis jau vairākas desmitgades ir stabils. Nekas īpaši izcils, taču krietni labāk nekā citur.

Eksperti uzskata, ka iemesls ir provinces vadības izveidotais ģimeņu atbalsta tīkls — vecāki var saņemt atlaides bērnudārziem, bērnu precēm, pārtikas produktiem, veselības aprūpei, enerģijas rēķiniem, transportam, ārpusskolas nodarbībām un vasaras nometnēm. Valsts pabalstu bērniem province papildina ar vēl dažiem simtiem eiro, kā arī atbalsta īpašas bērnu aprūpes programmas, tajā skaitā izsniedz sertifikātus pedagogiem, kuri vēlas savu dzīvokli pārvērst par mazu bērnudārzu.

Jaunās māmiņas agrāk var atgriezties darbā, kas ir svarīgi ekonomikai. Turklāt tas palīdz atturēt valsti no tuvināšanās demogrāfiskajai aizai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu