"Islāma valsts" mediju spārns apstiprina komandiera Omara al Šišani nāvi • IR.lv

“Islāma valsts” mediju spārns apstiprina komandiera Omara al Šišani nāvi

13
Bagdādes policists apseko terorista pašnāvnieka uzspridzināšanās vietu. Foto: AFP/LETA

Šišani bija viens no ASV visvairāk meklētajiem “Islāma valsts” līderiem

Viens no džihādistu grupējuma “Islāma valsts” galvenajiem komandieriem Omars al Šišani (Omars Čečens) ir nogalināts Irākā, trešdien apstiprināja šī grupējuma mediju spārns “Amaq”.

ASV Aizsardzības ministrija (Pentagons) martā paziņoja, ka Šišani miris no ievainojumiem, kurus guvis gaisa triecienā pret viņa autokolonnu Sīrijas ziemeļaustrumos, ziņo LETA/AFP.

Atsaucoties uz “militāru avotu”, “Amaq” ziņoja, ka Šišani tika nogalināts “Šarkatas pilsētā, kad viņš piedalījās militārās kampaņas atvairīšanā pret Mosulas pilsētu”, kas ir pēdējā “Islāma valsts” kontrolētā lielpilsēta Irākā.

Irākas bruņotie spēki veic operācijas galīgas ofensīvas sākšanai, lai atkarotu Irākas otro lielāko pilsētu Mosulu, kuru kopš 2014.gada jūnija ir ieņēmusi “Islāma valsts”.

Šarkata atrodas pie ceļa uz Mosulu, bet Irākas spēki nesen apgāja šo rajonu, lai atkarotu svarīgu militāru bāzi Kaijaras rajonā tālāk uz ziemeļiem, ko Pentagons ir nosaucis par “placdarmu” uzbrukumam Mosulai.

“Amaq” neprecizēja, kad Šišani ticis nogalināts, tomēr viņa nāve ir trieciens “Islāma valstij”, kas šogad piedzīvojusi vairākas sakāves Irākā.

Šišani bija viens no ASV visvairāk meklētajiem “Islāma valsts” līderiem, un Vašingtona bija izsludinājusi piecu miljonu ASV dolāru atlīdzību par viņa nogalināšanu vai sagūstīšanu. Viņa rangs šajā grupējumā nav zināms, bet kāda ASV amatpersona to bija raksturojusi kā “ekvivalentu aizsardzības ministram”.

Šišani, īstajā vārdā Tarhans Batirašvili, bija cēlies no Gruzijas Pankisi aizas rajona, kuru apdzīvo galvenokārt etniskie čečeni. Viņš kā čečenu kaujinieks cīnījās pret Krievijas karaspēku, bet pēc tam 2006.gadā pievienojās Gruzijas armijai un tās sastāvā 2008.gadā cīnījās pret Krievijas karaspēku Gruzijā.

Vēlāk Šišani parādījās Sīrijas ziemeļos kā ārzemju kaujinieku grupas komandieris un kļuva par vienu no “Islāma valsts” līderiem.

 

Komentāri (13)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu