Uzbeku miljonu aizkulises • IR.lv

Uzbeku miljonu aizkulises

2
Ilustrācija — Shutterstock

Bijušais VDK virsnieks, tagad Krievijas gāzes tirgotājs Juris Savickis palīdz Latvijā nobāzēties uzbeku naudai. Vispār uzbeku elite iemīļojusi mūsu zemi. Prezidenta Karimova jaunākā meita Rīgā laida pasaulē bērnu, bet vecākā caur Latviju atmazgāja korupcijas dolārus. Tikmēr viņu brālēns iekūlies afērā, kurā ir gan apsūdzības miljoniem vērtu īpašumu izkrāpšanā, gan slepkavības mēģinājums un diemžēl atklājas aizmigusi – vai uzpirkta – Latvijas tieslietu sistēma

Pusstundas braucienā no Rīgas, Sunīšu ciematā, starp priedēm izpletušās prāvas privātmājas. Klusumu pārtrauc tikai putnu treļļi. Blakus piebraucamajam ceļam sarga mājiņa un zīme «Iebraukt aizliegts. Privātīpašums». Aiz tās dzīvo Latvijas lielākā zināmā uzbeku kopiena.

Tās neoficiālais līderis ir Rustamdjons Nurmatovs (Rustamdyon Nurmatov). Viņš Latvijā dzīvo vairāk nekā desmit gadus un darbojas tranzīta un nekustamo īpašumu biznesā. Hipsteru iecienītajā Kalnciema kvartālā viņam pieder restorāns Māja. Pirms gadiem ar lielu publicitāti to atvēra toreizējais restorāna līdzīpašnieks un «seja» – pavārs Mārtiņš Sirmais. Tagad Nurmatovs saimnieko viens. Sestdienās pats apmeklētājiem servē zem klajas debess gatavoto plovu un kādu rītu dāsni pacienā arī Re:Baltica. Taču uz jautājumiem par Sunīšu iemītniekiem un Uzbekistānā notiekošo neatbild. «Man nav komentāru. Neko nezinu.»

Par Nurmatova kaimiņiem interesējamies, jo viņi saistīti ar Uzbekistānas represīvajām tiesībsargājošajām struktūrām. Viens no viņiem ir Jurijs Savinkovs (Yury Savinkov), nu jau bijušais Uzbekistānas Interpola vadītājs. Zemesgrāmata rāda, ka viņam Sunīšos pieder 182 kvadrātmetru dzīvoklis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu