Vakariņas ar klaburčūsku • IR.lv

Vakariņas ar klaburčūsku

5
Skats no izrādes: Georgs Frīdrihs Hendelis (Olga Dreģe; no kreisās) un Johans Sebastians Bahs (Lidija Pupure).

Izrāde Iespējamā tikšanāsviena no asprātīgākajām sezonas komēdijām 

Patīkams jaunums mazo zāļu repertuārā – tā var teikt par iestudējumu Iespējamā tikšanās Dailes teātra Kamerzālē. Lai arī vācu autora Paula Barca lugas sižets ir diezgan paredzams, izrādē uzdzirkstī divu aktrišu saspēle, un tā ir viena no šosezon asprātīgākajām komēdijām Latvijas teātros.

Luga ir būvēta pēc simetrijas principiem (tāpēc arī paredzamība). Barcs iztēlojas nekad nenotikušu tikšanos starp izciliem, bet ļoti atšķirīgiem baroka laika komponistiem – Georgu Frīdrihu Hendeli un Johanu Sebastianu Bahu. Viens raksta virtuozi izklaidējošus darbus, otrs – garīgo mūziku; viens – bagāts un ekscentrisks, otrs – puritāniskas morāles piemērs, kas dzīvo trūcīgos apstākļos. Un tā tālāk, un tā joprojām – uzskaitījumu var brīvi papildināt, jo raksturi, intereses, vērtības, likteņi abiem ir diametrāli pretēji. Lugā savu skatījumu uz pasauli vispirms izklāsta Hendelis, tad Bahs, lai beidzot nonāktu pie atziņas, ka visas atšķirības ir nieks, galvenais ir mūzika, un jānožēlo: šāda tikšanās realitātē nenotika.

Izrādē shematiskais sižeta rāmis atdzīvojas, un nopietni rakstītais pārspriedums par mākslas dabu un talanta likteni izvēršas asprātīgā duelī starp izkāpinātiem raksturiem, kas intensitātes ziņā neatpaliek no barokāli bagātīgi iekārtotās telpas, kurā attiecības tiek izspēlētas. Iespējamā tikšanās vispirms ir baudījums maņām. Liekas, ka režisors Dmitrijs Petrenko ir īpaši interesējies par izrādes atmosfēras radīšanu, visā citā ļaujot aktieriem brīvu vaļu. Scenogrāfiju un tērpus veidojusi Anna Heinrihsone, un tie ne tikai der izrādei kā uzlieti, bet, jāsaka, pat pārsteidz. Dailes Kamerzāle, kas lielākoties izceļas ar mazbudžeta scenogrāfiskajiem risinājumiem, šoreiz iekārtota «pēc pilnas programmas» – bez teatrālas nosacītības, pat ar zināmu naturālistisku piesitienu, proti, pat ēdiena krāvumi uz galda, kas atrodas metru no skatītāju rindām (to gādājot restorāns Kolekcionārs), smaržo tā, ka nepaēstas pusdienas nāksies nožēlot.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu