Nokavētais starts • IR.lv

Nokavētais starts

4
Partijas Vienotība vadītāja Solvita Āboltiņa un Saeimas deputāts, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis pēc tikšanās ar Valsts prezidentu 12. janvārī.
Indra Sprance

Vienotības ilgā turēšanās pie partneru noraidītās līderes Solvitas Āboltiņas ļauj ZZS uzņemties iniciatīvu valdības veidošanā

Strupceļš vai tuvu tam – tā varētu raksturot situāciju, kāda pēdējo nedēļu laikā izveidojusies jaunās valdības veidošanas procesā, ko pārtrauca svētku svinēšana un atvaļinājumi. Lai arī visi esošās un potenciālās koalīcijas partneri priekšroku sākotnēji deva Vienotībai, piecu nedēļu laikā partija nespēja atrast premjerministra kandidātu, kas gūtu ne tikai pilnīgu savu biedru atbalstu, bet arī varētu savākt vismaz 51 deputāta balsi Saeimā. Izmantojot partneru vilcināšanos, pirmdien iniciatīvu pārņēma ZZS, nosaucot deputātu Māri Kučinski kā savu oficiālo premjerministra kandidātu.

Vienotības mokas 

Vienotības oficiālais premjera kandidāts – partijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa – pat pirmdien pēc ZZS oficiālā lēmuma pretendēt uz valdības vadīšanu neatkāpās no savām ambīcijām, neraugoties uz vienota atbalsta trūkumu pašas partijā un Nacionālās apvienības, kā arī ZZS atteikumu strādāt viņas vadībā. Pirms tam bija atbiruši vēl vairāki pretendenti, kurus pēc partiju iebuksēšanas sāka uzrunāt Valsts prezidents. 

Pagājušajā nedēļā piedāvājumu uzņemties valdības veidošanu saņēma finanšu ministrs Jānis Reirs, taču sniedza atbildi, ka labprātāk turpinātu darbu kā finanšu ministrs. Uzrunāts arī Valmieras mērs Jānis Baiks no partijas Valmierai un Vidzemei, kas noslēgusi sadarbības līgumu ar Vienotību. Tomēr arī viņš pēc īsām pārdomām atteicās. Baiks stāsta Ir, ka prezidentu sen pazīstot un sarunā Vējonis vēlējies noskaidrot reģionu pārstāvju viedokli par valdības veidošanas procesu. Piedāvājums uzņemties valdības veidošanu gan bijis Baikam pārsteigums, tāpat kā šī fakta nonākšana atklātībā. «Latvijā esmu maz pazīstams, Valmierā kā mērs tikai vienu gadu, un mans tiešais vēlētājs ir šeit, Valmierā. Domāju, ka šeit vēl ir daudz darāmā,» pauda Baiks. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu