Uzdāvāt pašu dārgāko. Laiku • IR.lv

Uzdāvāt pašu dārgāko. Laiku

6
Evija Bormane (centrā) divreiz mēnesī dodas uz dienas centru Saulessvece, lai brīvprātīgi mācītu latviešu valodu un stāsītu par aktualitātēm Latvijā. «Es jūtos gaidīta. Viņi ir tik priecīgi, kad atnāku,» saka Evija.
Ieva Alberte

Ap Ziemassvētkiem cilvēki kļūst labestīgi un vēlas citiem palīdzēt. Kintija, Evija un Arta zina, kā to darīt

Ziedot naudu, protams, ir labs darbs. Iemest palīdzības kastē novalkātas drēbes, kuru vieta būtu miskastē, īsti nav labs darbs. Taču ir kāds labdarības veids, kas vajadzīgs visvairāk, – laika un prasmju ziedošana. Kā piemērus Rūta Dimanta, Ziedot.lv vadītāja, min topošās frizieres, kuras par velti sapucē gan pensionārus aprūpes mājā, gan slimu bērniņu mammas. Fotogrāfus un žurnālistus, kuri rada bildes un tekstus kādam sociālam projektam. Pašam Ziedot.lv regulāri palīdz kāda kundze, tulkojot no latviešu valodas uz krievu. «Lai saprastu, kā palīdzēt, atliek atrast tuvāko sociālās aprūpes iestādi un aiziet ciemos. Parunāties, pajautāt, kāda palīdzība vajadzīga. Socializēšanās vienmēr noderēs – vai tās būtu rotaļas ar bērniem, vai parunāšanās ar veciem cilvēkiem,» saka Rūta Dimanta. 

Piemēram, sociālās aprūpes centra Rīga filiālē Jugla priecāsies, ja ar tā neredzīgajiem iemītniekiem izies pastaigās vai ierunās audiogrāmatu bibliotēkā. Netālu esošajās suņu patversmēs Labās mājas (Juglā) un Ulubele (Līčos) var izstaidzināt suņus, taču tikai pēc dalības pāris stundu seminārā, jo patversmes suņi nav mieramikas un ar viņiem jāmāk apieties. Dāmas ar štociņu un mazi bērni nebūs īstie suņu pavadītāji. Noderīgas palīdzēšanas idejas ir arī portālos Esilabs.lv un Lv100.lv, kur katrs var kļūt par palīgu Latvijas simtgades veidošanā. 

Evija Bormane ir līdzīpašniece uzņēmumā Hill Būve, kas darbojas apsaimniekošanas un remontdarbu jomā. Kādu dienu aptuveni pirms gada viņa gāja iepirkties uz Spici un pamanīja baltu busiņu ar uzrakstu «Svētā Jāņa palīdzība». Tur savāca ziedotās drēbes no labdarības kastes. Evija aizgāja mājās un internetā atrada, ka ēkā, kur darbojas Svētā Jāņa palīdzības centrs, ir arī dienas centrs Saulessvece. Tajā rehabilitējas cilvēki ar garīgiem traucējumiem. «Apskatījos, centrs atrodas netālu no manām mājām. Forši! Iedomājos, ka es viņiem varētu būt noderīga. Sazinājos, aizgāju aprunāties. Tagad divas reizes mēnesī mācu latviešu valodu un stāstu par aktualitātēm Latvijā,» saka Evija. Valodas prasmju uzlabošana noder krievu cilvēkiem, bet notikumu apskats saista visus. Labprāt diskutē par aktuālo un uzzina, kādi kultūras pasākumi gaidāmi. Prāto, kurp varētu doties. «Es jūtos gaidīta. Viņi ir tik priecīgi, kad atnāku,» Evija stāsta, ka tas viņai dod pozitīvisma lādiņu ilgam laikam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu