Horvātija bēgļu dēļ slēdz robežpunktus ar Serbiju • IR.lv

Horvātija bēgļu dēļ slēdz robežpunktus ar Serbiju

6
Patvēruma meklētāji vilciena logos sakliedzas ar policistiem un robežsargiem uz Slovēnijas-Horvātijas robežas Dobovas dzelzceļa stacijā. Slovēnija ceturtdien apturēja dzelzceļa satiksmi ar Horvātiju. Foto: AFP/LETA

Slovēnija atceļ vilcienu satiksmi ar Horvātiju

Horvātija pēdējās dienās piedzīvotā bēgļu pieplūduma dēļ slēgusi septiņus no astoņiem robežpunktiem ar Serbiju, paziņoja Iekšlietu ministrija. 

Pēc tam, kad Ungārija slēdza robežu ar Serbiju, kopš trešdienas rīta Horvātijā ieradušies vairāk nekā 11 000 imigrantu, pavēstīja ministrija. “Visas izmitināšanas iespējas nelegālo imigrantu uzņemšanai ir izsmeltas,” paziņoja iekšlietu ministrs Ranko Ostojičs. “Horvātija tagad gatavo papildus uzņemšanas centrus.”

Tikmēr Slovēnija apturējusi pasažieru vilcienu satiksmi dzelzceļa posmā, kas savieno valsti ar Horvātiju, ziņo Dw.de.

Slovēnijas policijas pārstāvis paziņojis, ka aptuveni 200 patvēruma meklētāju, kas ceturtdien mēģināja šķērsot robežu vilcienā, tiks sūtīti atpakaļ uz Horvātiju.

Līdz šai nedēļai lielākā daļa nelegālo imigrantu, kas sākotnēji ieradušies Grieķijā, pārvietojās caur Maķedoniju, Serbijai un Ungāriju, taču Ungārija pirmdien slēdza savu dienvidu robežu, veicot plašus pret robežpārkāpējiem vērstus pasākumus.

Jaunais maršruts nelegālos imigrantus ved uz Horvātiju, no kurienes viņiem būs jāceļo uz Slovēniju, lai nokļūtu Eiropas ziemeļos.

Horvātijas ārlietu ministre Vesna Pusiča trešdien paziņoja, ka Horvātija ir gatava nelegālo imigrantu pieplūdumam, bet nespēs tikt galā, ja skaitļi pieaugs dramatiski. “Mēs esam gatavi sniegt patvērumu dažiem tūkstošiem cilvēku, un mēs tiksim ar to galā, bet mēs neesam gatavi desmitiem tūkstošu,” sacīja ministre, piebilstot, ka valsts vienkārši nespēj tik daudzus uzņemt.

Tikmēr veselības ministrs Siniša Varga izteicies, ka nākamajās divās nedēļās valsti varētu sasniegt vairāk nekā 20 000 imigrantu. “Mēs gaidām kulmināciju nākamajās divās nedēļās (..). Vairāk nekā 20 000 imigrantu,” teica Varga.

Ceturtdien periodā, kas nedaudz pārsniedza 24 stundas, jau bija ieradušies 6200 imigranti. Horvātija uz robežu nosūtīja 6000 policistu.

Austrumu reģiona galva Bozo Galičs, kura pārziņā ir arī robežpilsēta Tovarnika, atzina, ka tur ir “humānā katastrofa”. Viņš aicināja valdību steigšus pieņemt plānu humānās krīzes novēršanai un izveidot krīzes centru Tovarnikas dzelzceļa stacijā, kur ceturtdienas rītā 4000 līdz 5000 imigrantu centās iekļūt vilcienos uz Zagrebu.

Horvātijas valdība aicinājusi uz solidaritāti ar imigrantiem, atceroties savu lomu simtiem tūkstošu bēgļu izmitināšanā Balkānu karu laikā.

Piektdien situāciju plānots pārrunāt Nacionālās drošības padomes ārkārtas sanāksmē.

 

Komentāri (6)

traductrice 18.09.2015. 11.15

SOLIDĀRAI ir jābūt robežu slēgšanai un aizsardzībai! Tas neapstāsies. Šie pūļi virzīsies gar robežas žogu, līdz atradīs caurumu. Dienvidi ir praktiski nosegti, tagad ceļš neizbēgami ies uz augšu. Saturamies!

+5
0
Atbildēt

0

west 18.09.2015. 08.32

Ungārija pirmdien slēdza savu dienvidu robežu, veicot plašus pret robežpārkāpējiem vērstus pasākumus.

——————

Jā, tieši pret robežpārkāpējiem. Vienalga, kāda ir viņu ādas krāsa, izcelsme un ko tie par sevi mutiski stāsta. Likumus vēl neviens nav atcēlis.

Ungārijas vēstniece Latvijā teica, ka viņi grib kontrolēt un zināt, kas ir tie cilvēki, kuri baros šķērso robežu.

Tieši tāpēc ir tāda histēriska junkeristu reakcija. Var atklāties nesmukums, ka kara bēgļu tur ir niecīgs mazākums. Toties ir vesela jūra pakistāniešu, afgāņu un aizdomīgi āfrikaņiem līdzīgo.

Tos mums arī obligāti ir jāuzņem ? Par kādiem tādiem nopelniem ? Jeb tāpēc, ka Junkers pavēleja ?

+5
0
Atbildēt

0

Austras koks 18.09.2015. 09.46

Bilde pie raksta kārtējo reizi labi liecina par “bēgļu” mentalitāti. Nevaru iedomāties, ka eiropieši vai jebkurš cits civilizēts cilvēks komunicētu ar policiju sēžot vilciena logā.

Vienvārd sakot – atpalikuši mežoņi.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu