Jaunie cēsnieki • IR.lv

Jaunie cēsnieki

4
Liaņa Jaņa dzīvo Cēsīs gandrīz gadu. Viņa atvērusi mākslas darbnīcu, kur tirgo savus darbus un rotaslietas no Ķīnas.
Ieva Alberte

Ķīniešiem ļoti patīk Cēsis. Tik ļoti, ka Liaņa Jaņa janvārī atvēra mākslas telpu, bet Ma Tao jūnijā restorānu Raiskumā

Tas, ka ķīniešiem patīk Latvijā labāk nekā pašiem latviešiem, būtu tā kā skaidrs. Jaunums ir tas, ka nesen Cēsīs kāds ķīnietis iegādājās lielu ēku, lai tajā veidotu Ķīnas kultūras centru. Pagaidām nav izdevies, ēka tiek izīrēta. Valdis Nītiņš, kurš strādā Cēsu domē un pārzina komercplatības pilsētā, stāsta, ka ķīnieši ir raksturā vērienīgi. Ja īpašums, tad pirkt. Un, kā izskatās, ja strādāt, tad savā biznesā. Kā piemērs ir Liaņa Jaņa, kura šogad janvārī atvēra Liaņas mākslas darbnīcu Cēsu centrā, Rīgas ielā starp Vienības un Rožu laukumu.

Dzīvo pie Gaujas

Liaņa smaida un izstieptām plaukstām sniedz man grāmatu. «Maza dāvana jums,» viņa saka. Grāmata ir viņas veidota fotodienasgrāmata, kurā 50 bilžu ir no Āzijas un 50 no Eiropas. Pie katras komentārs. Tas ir Liaņas bakalaura darbs grafiskā dizaina studijās. Studēt viņa sāka Pekinā, taču vienu gadu kā apmaiņas studente pavadīja Itālijā. Daudz ceļoja pa Eiropu. Ieskrēja arī uz pāris dienām Latvijā. «Man te ļoti patika. Jo īpaši daba,» atceras Liaņa. Uz Cēsīm aizbrauca, jo bija lasījusi, ka tā ir skaista, sena pilsēta, kuras tuvumā upe un Gaujas nacionālais parks. Nonākusi pie Gaujas, Liaņa burtiski sastinga. «Nav skaistākas vietas uz pasaules. Kluss, daudz ziedu, mežs. Es mīlu Latviju,» viņa stāsta smaidīdama un atceras, kā netālu no Gaujas pirmoreiz dzīvē jājusi ar zirgu. 

Pēc paviesošanās Latvijā Liaņa aizbrauca atpakaļ uz Ķīnu, kur pabeidza augstskolu, un atgriezās Cēsīs. Tas bija 2014.gada rudenī. Viņa mērķtiecīgi sāka meklēt mājvietu. Tikmēr pati dzīvoja viesu mājā, kur tās saimnieks, 73 gadus vecais Jānis, mācīja viņai latviešu valodu. Liaņa atbildēja ar Google Translate starpniecību. Trīs mēnešus abi sapratās tīri labi. Viņi joprojām ir kaimiņi, jo Liaņas māja ir netālu no viesu nama. Māju ķīniete nopirka Gaujas tuvumā, Jāņmuižā. Īpašuma iegāde ir vienīgais likumiskais veids, kas ķīniešiem Latvijā atļauj uzturēties ilgstoši. Lielāko naudas daļu iemaksāja Liaņas mamma Eva, kas neilgi pēc meitas arī pārcēlās uz dzīvi pie Gaujas. Viņas darbs saistīts ar medicīnas piederumu tirgošanu, un ir gluži vienalga, kurā pasaules malā viņa to dara, jo darbošanās notiek ar interneta starpniecību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu