Āboltiņa, Brigmanis, Liepiņš un Sudraba rosina NEPLP locekļu atlaišanu • IR.lv

Āboltiņa, Brigmanis, Liepiņš un Sudraba rosina NEPLP locekļu atlaišanu

21
NEPLP vadītājs Ainārs Dimants. Foto: LETA

Iesniegums pamatots ar to, ka NEPLP locekļi vairs neatbilst likumā noteiktajai prasībai par labu reputāciju

“Vienotības”, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), Latvijas Reģionu apvienības un partijas “No sirds Latvijai” līderi ir parakstījuši iesniegumu Saeimas Prezidijam par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļu atlaišanu.

Iesniegumu cita starpā parakstījuši šo partiju līderi Solvita Āboltiņa (V), Augusts Brigmanis (ZZS), Dainis Liepiņš (LRA) un Inguna Sudraba (NSL), ziņo LETA.

Prezidijs lūgts iesniegumu nodot atbildīgajai komisijai Saeimas lēmuma projekta sagatavošanai un virzīšanai parlamenta sēdē.

Latvijas Reģionu apvienība (LRA), pēc kuras iniciatīvas ir sagatavots iesniegums Saeimas Prezidijam, uzskata, ka pašreizējie NEPLP locekļi neatbilst likumā nostiprinātajai prasībai pēc labas reputācijas, un šis apstāklis, ņemot vērā gan publiskajā telpā izskanējušos pārmetumus par NEPLP neizdarībām un tiešo pienākumu nepildīšanu, gan Valsts kontroles atzinumu par NEPLP neefektīvu finanšu līdzekļu izlietojumu, gan absolūtā neieinteresētība problēmu risināšanā, liedz Aināram Dimantam, Aijai Dulevskai, Dainim Mjartānam un Ivaram Zviedrim ieņemt NEPLP locekļu amatus.

“Turklāt, Latvijas Radio 5.kanālā “Pieci.lv” raidījumā “Pieliec punktu!” tiek atskaņoti raidījumi, kas satur necenzētu leksiku un neatbilst EPLL prasībām. Saskaņā ar EPLL, NEPLP uzrauga, lai elektronisko plašsaziņas līdzekļu darbībā tiktu ievērota Latvijas Republikas Satversme, EPLL un citi normatīvie akti. Tomēr, saskaņā ar zināmo informāciju, NEPLP nav veicis un neveic nekādas normatīvajos aktos paredzētās darbības, lai sodītu Pieci.lv un novērstu turpmākus EPLL pārkāpumus,” teikts LRA paziņojumā medijiem.

Ideja atlaist līdzšinējos Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļus nav pamatota un izskatās pēc politiskām spēlēm, aģentūrai LETA sacīja Rīgas Stradiņa universitātes profesors un mediju eksperts Sergejs Kruks.

Viņš norādīja, ka Valsts prezidenta vēlēšanas ir beigušās un politiskā vara ir sadalīta valsts pārvaldes līmenī, turklāt patlaban liels uzsvars tiek likts uz informācijas līdzekļu kontroli. “Izskatās, ka partijas NEPLP vēlas redzēt savus cilvēkus. Varbūt politiķiem ir vēlme iestumt Nacionālo apvienību NEPLP. Tas izskatās pēc politiskām spēlēm,” secina eksperts.

Viens no argumentiem, ko Saeimas deputāti pārmet esošajiem NEPLP locekļiem, ir neatbilstība likumā noteiktajai prasībai par labu reputāciju. Kruks uzsvēra, ka šāds arguments neiztur kritiku, jo cilvēkus ar šādu reputāciju Saeima pati ir ievēlējusi.

“Attiecībā uz NEPLP mums nav uzdoti nekādi jautājumi, un man īsti nav skaidri motīvi,” savu viedokli par izskanējušo informāciju pauda NEPLP locekle Aija Cālīte-Dulevska. “Attiecībā uz minēto iemeslu par “Radio Skonto plus” programmas apstiprināšanu, padarot to par krievu valodā raidošu radiostaciju, man ir grūti komentēt, jo es pati šajā jautājumā balsoju pret.”

Cālīte-Dulevska norādīja, ka šī informācija jebkurā gadījumā ir nopietns lēmums, vai tā ir runa par NEPLP vai kādu citu institūciju. “Tikai no tā, kas ir redzams publiski, ir ļoti grūti pilnvērtīgi novērtēt institūcijas darba kvalitāti, jo runa jau ir par kvalitāti, vai mēs darām to, kas ir jādara, nevis par vienu vai otru lēmumu.”

LRA iesniegumu lasiet šeit.

Komentāri (21)

Lauris Grâvelis 17.06.2015. 20.06

Drīz mēs mediju brīvības indeksā būsim pietuvojušies Baltkrievijas līmenim, pateicoties Saeimas sastāva “progresam”. Ja NEPLP nevar apklusināt neslavas celšanu “kristāldzidrajiem” deputātiem, tad tie ir jāatlaiž. Sanāk visnotaļ interesanta situācija – Saeima (ne)izstrādā likumus, kuri nestrādā, bet vainīgi ir NEPLP, ka likumi nestrādā. Nepārzinu detaļas, bet šī laikam nav tā NEPLP, kas kopojas ar politiķiem – tādēļ jāpadzen. Iepriekšējā padome oligarhiem un politiķiem līda iekšā ne pa vienu caurumu vien.

Kaut vai zinot tos deputātus, kuri vēlas atsaukt NEPLP, ir skaidrs, ka esošā padome politiķiem traucē.

+10
-2
Atbildēt

0

dzeris49 17.06.2015. 18.23

Āboltiņa, Brigmanis, Liepiņš un Sudraba rosina NEPLP locekļu atlaišanu ar

ieganstu, ka tiem nav laba reputācija.

Āboltiņai, Brigmanim, utt., protams, reputācija “nevainojama”, Āboltiņu pašu vēlētājs jau atlaida, viņa gan pamanījās “iefiltrēties caur kanalizāciju”, vēl tagad smako, tagad atlaiž citus, jo stipri apvainojusies uz MM un to muļķa tautu, kas viņu nenovērtē pēc nopelniem.

Saprotams, viss skaidrāks par skaidru – jābūt Āboltiņai un Lembergam paklausīgam un politiķu kontrolētajam NEPLP un MM.

Kontekstā ar bīdītiem preses likuma labojumiem, kas paredz uzlikt uzpurni žurnalistiem, ioerbežojot politiķu, valsts drošības struktūru un citu valsts struktūru kritikas iespējas, tikai pēdējam aunam var nebūt skaidrs, ka tas ir uzbrukums preses un vārda brīvībai ar vēlmi pakļaut visu politiķu kontrolei, tātad, tiešs uzbrukums demokrātijai.

Protams, viss notiek pēc Austrumu kaimiņa parauga.

Viss jau gan loģiski, neko citu no šīs koalīcijas arī gaidīt nevarēja, Āboltiņa, beidzot, banāli runājot, Rietumu demokrātes masku nometusi galīgi, un, “vienotā ekstāzē” ar Lembergu, piepalīdzot Sudrabai un SC, strauji iedibina te austrumu tipa “demokrātiju”, ar kabatas MM, kas rāda “sasniegumus”, nevis parāda pie varas esošos tādus, kādi tie ir.

Kaut, īstenībā, viss tas šai valstī interesē tikai mazākumu, mums tauta vēl nesajēdz, ka, jo brīvāka prese un MM, jo mazāka korupcija, un lielāka labklājība, pastāv tieša korelācija starp šiem lielumiem, un cik svarīga mēdiju neatkarība, neesam jau Čehija,kur pēc mēģinājuma pakļaut MM politiķu kontrolei uz ielas izgāja miljons, daudziem te būtu pieņemama pat cenzūra.

Nu gan parādās šīs koalīcijas darba īstās odziņas, nez, kas vēl priekšā, varbūt, jauni Drošības likumi pēc TP parauga, Vējonis taču nav VVF, parakstīs visu, ko tam liks?

+9
-1
Atbildēt

0

v_rostins 17.06.2015. 17.58

Poņeslasj!!! Bet kompaška nolasījusies, blatnaja.

+7
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu