Stoltenbergs: Krievija Ukrainai var uzbrukt ātri • IR.lv

Stoltenbergs: Krievija Ukrainai var uzbrukt ātri

23
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Foto: AFP/LETA

Minskas vienošanās izpilde ir “vienīgais ceļš uz mieru”, uzskata NATO ģenerālsekretārs

Krievijas Federācijai un prokrieviskajiem separātistiem ir iespējas ļoti īsā laikā veikt uzbrukumu Ukrainai, intervijā Polijas aģentūrai PAP teica Ziemeļatlantijas alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

“Tas raisa nemieru. Es gribu uzsvērt, ka vienošanās par uguns pārtraukšanu ir izšķirīga nozīme visām iesaistītajām pusēm, un jebkurš mēģinājums paplašināt teritoriju, ko kontrolē separātisti, starptautiskajai sabiedrībai nebūs pieņemams,” teica ģenerālsekretārs.

Stoltenbergs atkal aicināja Krievijas varu izvest savu karaspēku un militāro tehniku no Ukrainas.

“Mēs aicinām Krieviju pārtraukt mērķtiecīgo Austrumukrainas destabilizāciju, pārtraukt atbalstīt separātistus, izvest karaspēku un militāro tehniku no Ukrainas un arī no vietām pie Ukrainas robežas, kā arī pilnībā atbalstīt konflikta politisku risinājumu,” teica Stoltenbergs.

NATO ģenerālsekretārs uzskata, ka Minskas vienošanās izpilde ir “vienīgais ceļš uz mieru”. “Ļoti svarīgi, lai visas puses ievērotu uguns pārtraukšanas režīmu un izpildītu Minskas vienošanās,” teica Stoltenbergs.

Ukrainas aģentūra UNIAN ziņo, ka Ukrainas armijas pulka “Dņepr-1” aeroizlūkošana šomēnes fiksējusi separātistu sagrābtajā Luganskā 200 militārās tehnikas vienības. Par to “Facebook” informējis pulka preses dienests.

“Var atklāti runāt par kārtējām Krievijas armijas tehnikas un algotņu pēdām, tai skaitā arī okupētajā Luganskas teritorijā,” teikts paziņojumā.

Luganskas Slavjanoserbskas rajonā izlūkošana atklājusi tur esošajā kara daļā 24 tankus, desmitiem bruņumašīnu, 11 militārās kravas mašīnas un citu smago militāro tehniku. Citā karaspēka daļā atrodas vēl 14 tanki un septiņas armijas kravas mašīnas.

Pagājušajā naktī separātistu kaujinieki no “Grad” ieročiem apšaudīja Trjohizbenkas ciemu, nogalinot divus Ukrainas armijas karavīrus un divus ievainojot. Apšaudes dēļ aizdedzies mežs un tuberkulozes dispansers.

 

Komentāri (23)

valdemir 16.06.2015. 19.03

Varbūt, ka tā ir ukraiņu dezinformācija, varbūt, ka krievu, bet, ja Stoltenbergs ir tā teicis, tad vispirms gribētos no viņa dzirdēt, vai NATO šādam gadījumam ir kādi plāni, vai galīgi pie kājas. Iespējams, viņš kaut ko ir arī teicis, bet to nav sadzirdējusi PAP, vai ziņu aģentūra, kas seko līdzi PAP jaunumiem, vai IR skribelētājs, kurš no kāda dzirdējis, ka kāds it kā teicis, ka PAP it kā teicis, ka Stoltenbergs it kā teicis, ka…

+1
0
Atbildēt

3

Edgars Avotiņš 16.06.2015. 17.46

Antons Gerašķenko publicējis kautkādus planus – itkā Krievijas Bruņoto spēku 2015. gada aprīlī apstiprinātu plānu iebrukt un okupēt visu kreisā krasta Ukrainu. Viņš atsaucas uz slepeniem avotiem, kas šo dokumentu ieguvuši

http://censor.net.ua/blogs/607/putinleaks

Cik tam var ticēt – neņemos spriest. Var jau būt. Varbūt, ka tā ir Ukraiņu dezinformācija, varbut krievu dezinformācija, varbūt …

Ja nu gadījumā tā tiešām ir patiesa informācija – tad rodas jautajums par to – vai Krievija pēc publicešanas īstenos, vai koriģēs, kad sāks …

Ja tuvākajā laikā (ļoti tuvā) tiešām sāksies masīvs uzbrukums, tad jau varēs droši apgalvot, ka patiess.

Mans viedoklis, ka Krievija tiešām patreiz ir strupceļā – visas prognozes par Ukrainas pašsabrukšanu izgāžas – Ukraina aizvien vairāk nostiprinās.

Ne jau tāpēc Krievija uzsāka šo karu, lai iegūtu mazu kaktiņu Donbasā – vienlaicīgi iedzenot sevi stūrī diplomātiski. Sākuma cerēja uz vieglu uzvaru un to, ka Eiropa kārtejoreizi piedos – ka Gruzijā. Bet nē. Nu ko tagad? Turēt tādas DTR un LTR ar iespaidīgu armiju Eiropas mērogā un nemitigu karastāvokli … reizē Krievijas aktīvisti sāk celt dumpi – saskatījušies paši savu propagandu, “fašisti slepkavo”, bet Krievija neko nedara …

Putins ir ķīlnieks paša izraisītajam karam – ja viņš tagad atkāpsies, tad viņa tēlam un popularitātei gals – no tāda viedokļa būtu loģiski, ka Putins un “siloviki” Kremlī var izlemt, ka nav jau kur atkāpties – ka jāiet līdz galam – jāmēģina sagrābt cik vien daudz iespējams, pirms ķerties pie kodolšantāžas.

Īsti gatava jau gan Krievija patreiz vēl nav lielam karam – visa pārapbruņošanās bija paredzēta pabeigt uz 2018-2020. gadu. Bet jebkurā gadījuma – tomēr daudz specīgāka par Ukrainas armiju. Bet 15 dienās ieņemt pusUkrainu … uzsākot uzbrukumu no teroristu okupētās teritorijas – to gan es apšaubu. (sekojot plānam, ka kodolieročus un aviāciju īsti nav paredzēts izmantot – līdz ar to liela daļa Krievijas priekšrocības netiktu izmantotas.)

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu