Deputāti aicina valdību atbalstīt Okupācijas muzeja ēkas rekonstrukciju • IR.lv

Deputāti aicina valdību atbalstīt Okupācijas muzeja ēkas rekonstrukciju

27
Okupācijas muzeja ēka Strēlnieku laukumā. Foto: Edijs Pālens, LETA

Ja netiktu uzcelts “Nākotnes nams”, valsts zaudētu projektā jau ieguldītos 400 000 eiro

Saeimas deputāti vēstulē Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V) aicina valdību paust atbalstu Okupācijas muzeja ēkas rekonstrukcijai un Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla uzcelšanai.

Kopumā 23 Saeimas deputāti no parlamentāriešu grupas Latvijas Okupācijas muzeja atbalstam parakstījuši vēstuli valdības vadītājai, aģentūru LETA informēja Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) preses sekretāre Laila Ozoliņa. Deputāti no VL-TB/LNNK, “Vienotības” un “No sirds Latvijai” frakcijām aicina valdību nepārprotami atbalstīt Okupācijas muzeja ēkas rekonstrukciju.

Vēstulē deputāti ir par to, lai tiktu izpildīti valdības rīkojumā un valdības rīcības plānā paredzētie mērķi – līdz 2017.gada 1.jūlijam rekonstruēta Okupācijas muzeja ēka, uzcelta tās piebūve un Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāls. Neveicot Okupācijas muzeja rekonstrukciju un neuzceļot tā piebūvi, privātajam muzejam nav iespējams izpildīt Saeimas pieņemtajā Latvijas Okupācijas muzeja likumā noteiktos valsts uzdevumus, uzskata deputāti.

Saeimas deputāti norāda, ka, atsakoties no paredzētās piebūves uzcelšanas, valsts zaudētu projektā jau ieguldītos 400 000 eiro. Jauna projekta izstrāde būtu ilggadējs process, kura finansēšana šobrīd nav garantējama.

Saeimas deputāti norāda, ka kritiku neiztur atsevišķu arhitektu iebildes par to, ka Okupācijas muzejs var attīstīties bez rekonstrukcijā paredzētās “Nākotnes nama” piebūves. Muzejam ēkas piebūvē jāizvieto krātuve, jāveic skolēnu un pieaugušo izglītošanas darbs, jāizvieto mainīgā izstāžu zāle, bibliotēka, tajā nepieciešamas darba vietas muzeja darbiniekiem. To visu nevarot izvietot būvnormatīviem neatbilstošos, neapgaismotos pagrabos, kā minēts dažos ieteikumos.

Kā norādīts deputātu vēstulē, – neveicot Latvijas Okupācijas muzeja rekonstrukciju un neuzceļot arhitekta Gunāra Birkerta plānoto piebūvi, tiks zaudēta muzeja ziedotāju uzticība.

20 arhitekti iebilst pret “Nākotnes nama” būvniecību pie Okupācijas muzeja.

“Nākotnes nama” projektu izstrādājis arhitekts Gunārs Birkerts, bet Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla autori ir Kristaps Ģelzis, Ilze Miķelsone un Voldemārs Johansons.

 

Komentāri (27)

TanteSidra 20.05.2015. 01.13

Okupācijas Muzejs ir ielīdis ne tur kur tam vajadzētu atrasties

Melnā ēka padomju laikā bija celta kā Latviešu (Sarkano) Strēlnieku Muzejs. Atjaunotās Latvijas konformkomunistiem Strēlnieku tēma likās neparocīga, tāpēc 90-tajos gados to likvidēja, ēku atdeva vai pārdeva privātstruktūrai ar nosaukumu Okupācijas Muzejs un drīz vien tam klāt bija Gunnars Birkerts ar 400 000 EUR vērtām Cerību nama baltas piebūves skicēm.

Melnais nams ir atgriežams Latviešu Strēlnieku piemiņai, bez tiem nebūtu Latvijas valsts. LSM ir vajadzīgs jaunatnes militāri patriotiskai audzināšanai, bez šī muzeja valsts vēsturē ir izrautas lapas.

Stūra Māja stāv neapsaimniekota un brīva, Okupācijas Muzejam piemērotāku vietu neatrast. Ārzemju viesiem OM apmeklējums bija Valsts protokola sastāvdaļa, – ja viņus vedīs tie brauks arī pa Brīvības ielu līdz Stabu ielai.

Un vēl, varbūt ārzemju viesiem liksies interesants ne tikai OM apmeklējums bet arī Latviešu Strēlnieku loma Pasaules vēsturē, – tad kad tie apskatīs Strēlnieku Muzeja Melnā nama ekspozīciju.

Birkerta baltas meditācijas piebūvei piešķirtos 7.5 miljonus vislabāk būtu izlietot valsts aizsardzībai, daļu no šīs naudas izlietojot Stūra Mājas Okupācijas Muzeja iekārtošanai.

+3
0
Atbildēt

0

Viesturs 19.05.2015. 17.21

Kas par steigu? Neviens taču nav pret OM. Bet vai jauni kabineti un izglītojošais darbs tiešām ir iegansts lai pārbūvētu šādu eku?

Īstenībā ēkas izskats estētiski papildina okupācijas muzeja ekspozīciju. Tā ir reta laikmeta liecība. Rīgā praktiski vairs nav atlicis ēku, ko parādīt nākošām paaudzēm.

400 000 EUR ir daudz, bet atlikušos miljonus var gudri un valstiski apsaimniekot.

+6
-3
Atbildēt

0

Optiskais Tēmeklis 19.05.2015. 13.49

Nu nevajag Okupācijas muzeju ne lēti birkertēt, ne vāji pujatēt.

+5
-5
Atbildēt

3

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu