Redzamais Putins • IR.lv

Redzamais Putins

5
Aivars Ozoliņš

Putins pēc 10 dienu prombūtnes izskatās vājāks, taču nav mazāk bīstams

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien atrādījās publikai pēc desmit dienu prombūtnes, kas bija savērpusi minējumu un prognožu virpuli par Krievijas varas klanu cīņām un par viņa paša fizisko un politisko stāvokli. Paradoksāli, taču Putina atgriešanās ir drīzāk vairojusi, nevis kliedējusi jautājumus par Kremlī notiekošo. Bet pats vadonis atgriezies vājākā paskatā nekā pirms pazušanas.

Vismaz vienu minējumu versiju Putins pirmdien preses konferencē Sanktpēterburgā ar Kirgizstānas prezidentu lika atmest kā aplamu – ka bija noslēpies, lai varētu paša sadistiskam priekam noskatīties uz kārtējo reizi apmuļķotās pasaules apjukumu un pēc tam sveiks un vesels parādīties, it kā nekas nebūtu noticis. Vismazāk viņš izskatījās sveiks un vesels, kad nosvīdušu seju pusbalsī purpināja pusfrāzes par baumām, bez kurām «dzīve būtu garlaicīga». Šī uzstāšanās pastiprināja aizdomas, ka Putinam ir nopietnas veselības problēmas.

Vadoņa pazušana acīmredzami bija saistīta ar Borisa Ņemcova slepkavību 27.februārī un tiešām lielā mērā novērsa uzmanību no šā nozieguma, kas varēja būt viens no Putina aprēķiniem. Taču līdz ar to ir arī nodarīts būtisks kaitējums Kremļa mērķtiecīgi koptajam mītam, ka «Krievija – tas ir Putins!» un bez vadoņa ziņas un gribas valstī nenotiek nekas. Izrādās, Krievija var pat desmit dienas no vietas iztikt bez Putina, un tiklab valsts, kā arī pavalstnieku dzīvē tas neko nav būtiski mainījis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu