Rājienu izturīgā princese • IR.lv

Rājienu izturīgā princese

6
Baiba Kokina ir viena no piecām vadošajām Latvijas Nacionālās operas baleta māksliniecēm, uz kuru meistarības un talanta «turas» mūsu operas klasiskā baleta repertuārs.
Anda Burve-Rozīte

Baleta vadošajai solistei Baibai Kokinai (30) galvenā loma jaunajā izrādē Raimonda nozīmē vēl vienu spožu šķautni Latvijas Nacionālās operas klasiskā repertuāra kaleidoskopā

Trīs minūtes! Tieši tik baleta solistei bija vajadzīgs, lai pēc mēģinājuma saģērbtos un pārskrietu pāri Aspazijas bulvārim uz interviju šokolādes kafejnīcā. Satvērusi kafijas tasīti, viņa rāmi saka – tiešām gribas pāris malciņu. Stress pirms 27.martā gaidāmās pirmizrādes ir liels, treniņu grafiki blīvi. Balerīnai vēl jāpaspēj uz bērnudārzu un pulciņiem nogādāt abas pirmsskolas vecuma meitas. 

Baiba Kokina ir viena no piecām vadošajām Latvijas Nacionālās operas baleta māksliniecēm, uz kuru meistarības un talanta «turas» mūsu operas klasiskā baleta repertuārs. Pirms vienpadsmit gadiem viņa ienāca teātrī gandrīz vienlaikus ar Elzu Martinovu-Leimani. Horeogrāfijas skolas laika fotogrāfijās abas redzamas, lepni dejojam solo. Tolaik Baiba ar apbrīnu skatījās uz primadonnām Viktoriju Jansoni, Jūliju Gurviču. Uzskata, ka galvenās lomas viņai atnesa milzīgā apņēmība strādāt, cik daudz vien vajadzēs, lai nodejotu katras balerīnas sapņu lomas: Gulbju ezera Odetu, Apburtās princeses Auroru, Bajadēras Nikiju, Korsāra Medoru, Riekstkoža Mariju. Nu arī Raimondu, kuru pasaules pirmizrādē 1898.gadā Sanktpēterburgā atveidoja viena no visu laiku izcilākajām balerīnām itāliete Pjerina Lenjani. Brīnišķīgo Aleksandra Glazunova mūziku izrādē caurvij klasiskā baleta ģēnija Mariusa Petipā veidotā kustību partitūra. Stāsts ir par bruņinieku, kurš dodas Krusta karā, un viņa skaisto līgavu. 

«Visu laiku uz puantēm!» Baibas Kokinas trauslais stāvs izteiksmīgi saslejas, stāstot par meistarības izaicinājumu šajā izrādē. Kājas īkšķi nodejoti zili, bet silda apziņa, ka tā – jau atkal! – būs iespēja pāris stundas pabūt citā pasaulē. Izrāde beidzas laimīgi: bruņnieciskais Žans de Briens un Raimonda svin kāzas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu