FOTO: Vienošanās par pamieru panākta, bet gala dokuments nav parakstīts (papild.) • IR.lv

FOTO: Vienošanās par pamieru panākta, bet gala dokuments nav parakstīts (papild.)

54
Angela Merkele un Fransuā Olands pēc sarunu nakts preses konferencē. Foto: AFP/LETA

Ukrainas, Vācijas, Francijas un Krievijas līderu sarunas Minskā turpinās 13 stundas

Ukrainas, Francijas, Vācijas un Krievijas līderi sarunās Minskā vienojušies par karaspēku un smagās tehnikas atvilkšanu un uguns pārtraukšanu Ukrainas austrumos, sākot no 15.februāra plkst. 00.00, ceturtdien paziņojis Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Savukārt Ukrainas prezidents Petro Porošenko pavēstīja, ka vienošanos parakstījusi tā dēvētā kontaktgrupa, kurā ietilpst Maskavas, Kijevas un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) pārstāvji. Dokumentu parakstījuši arī kontaktgrupas sēdē pieaicinātie Krievijas finansēto un apbruņoto teroristu bandu vadoņi.

Tajā pašā laikā, kā atzina Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers, valstu līderi nav parakstījuši kopīgu gala dokumentu, kā tika plānots iepriekš, apstiprinot vienošanos vienīgi vārdos.

Savukārt Francijas prezidents Fransuā Olands atzina, ka sarunās panākts “visaptverošs politisks risinājums” un ka šī vienošanās “dod cerību”, ja arī viss tajā paredzētais netikšot īstenots. Viņš piebilda, ka Minskas vienošanās esot Eiropai “atvieglojums”.

Tikmēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka valstu līderiem izdevies panākt vienošanos par galvenajām lietām, bet uzsvēra, ka Kijeva joprojām negrib risināt tiešas sarunas ar prokremliskajiem kaujiniekiem.

Panākta arī vienošanās, ka par demarkācijas līniju karaspēka atvilkšanai kalpos tā līnija, par kuru tika panākta vienošanās 19.septembrī.

Smagā bruņojuma atvilkšana sākama ne vēlāk kā otrajā dienā pēc uguns pārtraukšanas. Tā dēvētajai drošības joslai, kurā nedrīkst atrasties smagā artilērija, jābūt vismaz 50 līdz 140 kilometrus platai.

Saskaņā ar vienošanos EDSO ir jānodrošina efektīva uguns pārtraukšanas režīma ievērošanas uzraudzība.

Vienošanās paredz arī visu nelikumīgo bruņoto formējumu atbruņošanu, kā arī visu ārvalstu bruņoto formējumu, militārās tehnikas un ārvalstu algotņu izvešanu no Austrumukrainas, ko jāuzrauga EDSO.

Vienlaikus vienošanās satur solījumu apžēlot vai amnestēt visus, pret kuriem varētu tikt sākta tiesiskā vajāšana par karadarbības laikā pastrādātajiem noziegumiem.

Tikmēr Porošenko uzsvēris, ka Ukraina sarunās nav piekritusi nedz tā dēvētajai federalizācijai, nedz autonomijas statusa piešķiršanai Doņeckas un Luganskas apgabaliem.

Vienošanās tomēr paredz, ka līdz 2015.gada beigām Ukrainai jāīsteno konstitucionālā reforma, taču nav nekas sīkāk minēts, ko tas nozīmē.

Taču atsevišķā punktā paredzēta likuma pieņemšana par kāda “īpaša statusa” piešķiršanu atsevišķiem Doņeckas un Luganskas apgabalu rajoniem. Vienošanās arī paredz, ka šo “atsevišķo rajonu” pašvaldības varēs iecelt prokurorus un tiesnešus, kā arī veidot “tautas milicijas” vienības.

Šiem rajoniem paredzētas arī tiesības uz “valodas pašnoteikšanos” un uz pārrobežu sadarbību ar Krievijas reģioniem.

Porošenko pavēstīja, ka sarunu laikā panākta arī atsevišķa vienošanās par Krievijas cietumā esošās ukraiņu kara aviācijas pilotes Nadeždas Savčenko atbrīvošanu.

Jau ziņots, ka Ukrainas, Vācijas, Francijas un Krievijas līderu sarunas Minskā turpinājušās visu nakti un joprojām nav noslēgušās. Sarunas ilgst jau 13 stundas.

“Visi žāvājas, bet viņi joprojām strīdas,” aģentūrai AFP atklāja kāds informēts avots.

Iepriekš kāds ukraiņu diplomāts AFP norādīja, ka sarunās gūts progress, bet tās risinās ļoti smagi.

Ukrainas prezidenta administrācijas vadītāja vietnieks Valērijs Čalijs paziņojis, ka sarunas turpināsies līdz plkst.8 pēc Kijevas un Latvijas laika, norādot, ka puses pie sarunu galda cenšas vienoties par diviem dokumentiem.

Čalijs ap plkst.2.30 ziņoja, ka septiņas stundas ilgušas sarunas pilno valsts delegāciju sastāvā, bet tagad Ukrainas, Vācijas, Francijas un Krievijas līderi runā bez padomnieku klātbūtnes.

Arī Francijas delegācijas pārstāvis norādīja, ka valstu vadītāji tuvākajā laikā gatavojas parakstīt dokumentus.

Satraucošas ziņas pienāk no Austrumukrainas, kur novērots, ka Krievijas karavīri pārģērbjoties Ukrainas armijas formās, vēsta aģentūra UNIAN.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (54)

ierados 12.02.2015. 08.45

Ko nozīmē ar kremli “parakstīt” jebko. Visi labi zin. Parakstija Minskā neilgi atpakaļ un kas? Vienīgi “aktīva” laika vilkšana, kas kremlim, nepārprotami, nenāk par labu.

+10
-1
Atbildēt

0

traductrice 12.02.2015. 11.12

Šīs diplomātiskās “sarunas” bija kurlā saruna ar aklo, tāpēc rezultāts ir bēdīgs, bet ne negaidīts.

Tā kā putlers ir atslēdzis visas savas maņas, manuprāt, vienīgais ceļš ir “spēlēt viņa spēli” – bez liekiem dialogiem un nolīgumiem ļaut vietējās bodītēs nonākt bruņojumam, gan jau ukraiņi sapratīs, kā ar to rīkoties.

+9
0
Atbildēt

3

    andrejs > traductrice 12.02.2015. 11.18

    Šīs diplomātiskās “sarunas” bija kurlā saruna ar aklo,

    ————————–

    Kas ir kurlais un kas – aklais?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    traductrice > traductrice 12.02.2015. 11.20

    nav svarīgi kas ir kas. Es tēlaini apzīmēju pašu sarunu.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    traductrice > traductrice 12.02.2015. 11.24

    “dienā” pie attiecīgās tēmas ielikta spilgta bilde – Normandijas trijnieks plus Lukašenko priekšplānā un putlers velkas pakaļā. viens pats.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

aivarsk 12.02.2015. 09.14

es domāju, ka šīs sarunas būs leģendārs Rietumu apkāsiens…

cik gan naiviem un nekonsekventiem jābūt… atcels sankcijas, par Krimu jau aizmirsts, sāks sūtīt finanšu palīdzību…

+9
-3
Atbildēt

7

    v_rostins > aivarsk 12.02.2015. 15.39

    Edgars Avotiņš

    Seperātisti paši gribēs atpakaļ…….

    ______________

    Nu gan nolaidi!!! Cilvēces atkritumu mērķis nav dzīvot labi kā pārējiem, bet gan, lai visi pārējie arī nonāktu sūdu bedrē, kur viņi paši.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    v_rostins > aivarsk 12.02.2015. 23.02

    Edgars Avotiņš

    “Separātisti” ir tie, kas raujas no Ukrainas prom, tātad nevēlas būt Ukrainas pilsoņi, tātad, pēc loģikas, to vērtība nav lielāka par homo russicus vulgaris vērtību.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > aivarsk 12.02.2015. 16.37

    p.s. Laba ziņa – Semenčenko ziņo, ka atbrīvojuši Logvinovo (ciems uz Debalcevo trases).

    Ja tas apstiprināsies un ja izdosies atsākt munīcijas piegādes, tad varēs uzskatīt, ka aplenkums ir pārrauts.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > aivarsk 12.02.2015. 16.33

    es nerunāju par cilvēces atkritumie – runaju par Ukrainas pilsoņiem, kas palikuši teroristu sagrābtajā teritorijā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    aivarsk > aivarsk 12.02.2015. 12.36

    Ukrainai????

    Tas tikai nostiprinās krievijas varu austrumos, par ko Kijeva maksās pati no savas kabatas.

    Nu un ko tālāk? Pat pie Ukrainas apbruņošanas, Porošenko nevarēs atbrīvot ne Austrumukrainu, ne Krimu, jo tad būs agresors.

    Teroristi turpinās terorizēt un kaut kur kaut ko apšaudīt, ievest bruņojumu, utt. Toties pļutkins leģitīmi prasīs konfekti par “piekāpšanos” – atcelt sankcijas…

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > aivarsk 12.02.2015. 14.19

    Ukraina jebkurā variantā patreiz nespēj gūt militāru uzvaru. Debalcevo ir 3 dienas jau operatīvajā aplenkumā (nu tur ar bruņutehniku brīžam cauri tiek, bet normāli izbraukt nevar)- munīciju pievest nevar.

    Talāk … viegli jau nebūs.

    Par Krimu – Ukraina (vismaz Prezidents un Valdība) nevienā brīdī nav runājuši par militāru Krimas atgūšanu. Tur starptautiskas sankcijas, tiesvedība … nu reāli neatgūs, kamēr Krievijā nemainīsies vara.

    Par Doņecku un Luhansku … manuprāt ir nedaudz labakas izredzes nekā D-Osetijas gadījuma, jo Ukraina ir cita kalibra valsts un arī Putiņš šoreiz Rietumus par daudz nokaitināja.

    Ukrainai galvenais saglabat pašu valsti, sakārtot ekonomiku, armiju – un tad pēc pāris gadiem separātisti paši gribēs atpakal – vēl jo vairāk tapēc, ka Krievija nespēs ne Krievija, ne Krimā, ne Donbasā nodrošināt sakarīgu dzīveslīmeni – līdz ar to galvenais propagandas motīvs (ka Krievijā viss ir labak nekā Ukrainā) būs zudis.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > aivarsk 12.02.2015. 11.32

    Ukrainai noderēs kautvai laika pavilkšana

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu