15 ES valstis aicina Krieviju atbrīvot ukraiņu lidotāju • IR.lv

15 ES valstis aicina Krieviju atbrīvot ukraiņu lidotāju

29
ES ārlietu ministru tikšanās laikā Briselē 15 valstu pārstāvji uzņēma kopīgu fotogrāfiju, kurā redzami turam rokās Savčenko attēlu, Ukrainas karogu un plakātu ar aicinājumu: "Mēs aicinām Krievijas varasiestādes atbrīvot nelegāli nolaupīto Ukrainas piloti". Foto: AFP/LETA

Valstu pārstāvji uzņēma kopīgu fotogrāfiju, kurā redzami turam rokās Savčenko attēlu

15 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis pirmdien vērušās pie Krievijas ar aicinājumu atbrīvot ieslodzīto Ukrainas lidotāju Nadeždu Savčenko, kura jau gandrīz 60 dienas ievēro badastreiku, ziņo LETA/DPA.

ES ārlietu ministru tikšanās laikā Briselē 15 valstu pārstāvji uzņēma kopīgu fotogrāfiju, kurā redzami turam rokās Savčenko attēlu, Ukrainas karogu un plakātu ar aicinājumu: “Mēs aicinām Krievijas varasiestādes atbrīvot nelegāli nolaupīto Ukrainas piloti”.

Iniciatīvu organizēja Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs, un tajā piedalījās arī ministri no Beļģijas, Lielbritānijas, Bulgārijas, Horvātijas, Kipras, Dānijas, Igaunijas, Īrijas, Latvijas, Maltas, Polijas, Rumānijas un Zviedrijas, kā arī Francijas vēstnieks ES.

Maskava apsūdz Savčenko, ka viņa ir vainīga divu Krievijas žurnālistu nāvē Ukrainas austrumos, kā arī pret viņu ierosināta krimināllieta par robežas nelikumīgu šķērsošanu. Savčenko vainu noliedz.

Decembra beigās Savčenko advokāti iepazīstināja ar dokumentiem, kas liecina, ka brīdī, kad žurnālisti iekļuva mīnmetēju ugunī, Savčenko jau atradās promaskavisko kaujinieku gūstā, kas viņu vēlāk aizveda uz Krieviju.

15.decembrī Savčenko pieteica badastreiku, protestējot pret to, ka viņai cietumā netiek sniegta pienācīga medicīniskā palīdzība.

22.decembrī Maskavas pilsētas tiesas tiesnesis Jurijs Pasjuņins Savčenko aresta pagarināšanu līdz 13.februārim atzina par likumīgu. Sēdē ukraiņu lidotāja paziņoja, ka šāda lēmuma gadījumā turpinās badastreiku uz nenoteiktu laiku.

“Turpināšu badastreiku, līdz nonākšu atpakaļ Ukrainā. Tā nav pašnāvība, bet vienīgais man pieejamais cīņas veids,” sacīja Savčenko.

Ukrainas parlaments 25.decembrī iekļāva Savčenko Augstākās radas Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) pastāvīgajā delegācijā.

Gan ASV, gan Eiropas valstis paudušas bažas par Savčenko veselības stāvokli.

 

Komentāri (29)

dzeris49 09.02.2015. 20.43

Nevis “aicināt” vajag, bet, turpināt spiedienu, piemērām ieviest sankcijas pret Gazpromu, normālu valodu jau bezsmadzeņu putinofīli nesaprot, amēbas arī reaģē tikai uz kairinājumu, nevis uz pierunāšanu.

+8
0
Atbildēt

0

LoveLove 09.02.2015. 19.38

Ļoti uzteicama Lietuvas ārlietu ministra Lins Linkeviča iniciatīva, patīkami, ka to atbalstīja Edgars Rinkēvičs un ES ārlietu ministru vairākums! Nadeždai Savčenko, tāpat kā Ukrainai, lai izdzīvotu un atgūtu spēkus, būtiska ir katra diena.

+7
0
Atbildēt

0

Fikseris 09.02.2015. 20.26

Krievija ir barbariska valsts, kura cilvēks ir tukša vieta.

https://www.youtube.com/watch?v=ca4iJO5d5nU

+4
0
Atbildēt

8

    Andris Doveiks > Fikseris 09.02.2015. 22.15

    Krievija ir tikpat barbariska kā citas valstis, kur slepkavas baro visu mūžu, bet nevainīgos nogalina pirms tie sauli ierauga.

    Portņikovs nav arguments. Vispār nav. Deģenerāts.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    Andris Doveiks > Fikseris 09.02.2015. 23.06

    Fikseri, tevis vispār nav, kad izslēdz datoru. Tu pat neesi deģenerāts.

    Putler, tu vienkārši zini tikai to, ko tev jāzina. Un atkārto, bet nepēti pats. Kurā nometnē pats esi bijis, ka vari salīdzināt?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ierados > Fikseris 10.02.2015. 09.11

    Doveik! Vērtīgi viedokļi, pridurok. Grūti saprast, kurš tavējais, ja tāds ir. Ļauj uzminēt, cik centus maksā. Putina koka rubļos cipars sanāk tā nekas.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Putlers > Fikseris 09.02.2015. 22.25

    Ne visās valstīs ir bijis GULAGS. Hitlera “atpūtas nometnes” “atpušas” :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Fikseris > Fikseris 09.02.2015. 23.23

    haha tavai deģenerātu valstelei krievijai maksimums divi gadi palikuši. Tur būs sabrukums smagāks par PSRS sabrukumu. Un tikai jūs deģenerāti nesaprotat ka tas tuvojas.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Fikseris > Fikseris 09.02.2015. 22.39

    Deģenerāts esi tu.

    Tā ir krievu lielākā problēma, ka viņi domā, ka visa pārējā pasaule ir tik pat atpalikusi un barbariska kā viņi.

    Dziļi kļūdaties.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Putlers > Fikseris 09.02.2015. 20.27

    Andris Doveiks tam arī piekrīt, tikai skaļi nesaka, lai nepazaudētu honorāru. Tagad katra kapeika dārga.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Fikseris > Fikseris 09.02.2015. 20.35

    Nu ja. Kā Portņikovs teica- krievi ir tauta kura sastāv to tiem kuri sēž konclāgeros un no tiem kuri sargā konclāgerus. Visi doveik-veidīgie ir starp pēdējiem.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu