Troickis iesaka Paulam par dziesmas izķēmošanu griezties tiesā (papild.) • IR.lv

Troickis iesaka Paulam par dziesmas izķēmošanu griezties tiesā (papild.)

81
Žurnālists Artēmijs Troickis. Foto no LTV1
Daiga Poda

AKKA/LAA: Paula dziesmu Krievijā pārveidojuši bez saskaņošanas

Krievijas mūzikas žurnālists un publicists Artēmijs Troickis, kurš tagad dzīvo Igaunijā, iesaka komponistam Raimondam Paulam par “Dziesmas par pēdējo lapu” izķēmošanu Krievijas Vecgada televīzijas raidījumā vērsties tiesā. To Troickis teica otrdienas vakarā LTV raidījumā “1 : 1”.

“Es ieteiktu Raimondam Paulam vērsties tiesā. Iesniegt tiesā pret šiem trim cilvēkiem [Valēriju, Josifu Kobzonu, Oļegu Gazmanovu]. Nedomāju, ka kāds ir prasījis Paulam piekrišanu izmanot šo “Dzelteno lapu” melodiju. Tā ir tīrākā pašdarbība. Un tas ir labs, labs iegansts skaļam tiesas procesam,” teica Troickis.

Triju Krievijas estrādes mākslinieku iekļaušanu Latvijas “melnajā sarakstā” Troickis uzskata par muļķīgu lēmumu. “Tas bija muļķīgs lēmums – cīnīties ar māksliniekiem ir pārāk sīks mērķis valsts aparātam. Latvija un Ukraina, neļaujot māksliniekiem uzstāties, rīkojas kā Krievija, tā ir nožēlojama prakse,” savu viedokli pamatoja Troickis.

Viņam drīzāk liekas svarīgi, ka Latvija būtu vērsusies pret tik zemas mākslinieciskās kvalitātes festivālu kā “Jaunais vilnis”. “No mūzikas kvalitātes viedokļa tas bija briesmīgs, galīgi neciešams. Es ieteiktu apspriest, vai Latvijai un Jūrmalai ir vajadzīgs šis konkurss,” teica Troickis.

Komponista Raimonda Paula “Dziesma par pēdējo lapu” Krievijas TV Vecgada šovā pārveidota pavisam citā darbā ar pavisam citu mērķi bez saskaņošanas ar tās komponistu, izdevēju, kā arī krievu valodas telpā pazīstamās dziesmas teksta autoru, Ir.lv teica Latvijas autoru biedrībā AKKA/LAA.

AKKA/LAA sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Kolmane Ir.lv norādīja, ka pārstāv autora mantiskās tiesības darba izmantošanas gadījumā. Taču šajā gadījumā runa esot par autora – Raimonda Paula – personiskajām tiesībām, kas definētas Autortiesību likuma 14.pantā, par darba neaizskaramību. Proti, autoram ir tiesības atļaut vai aizliegt izdarīt jebkādus pārveidojumus, grozījumus un papildinājumus gan pašā darbā, gan tā nosaukumā.

“”Dziesma par pēdējo lapu” ir pārveidota bez saskaņošanas ar Maestro vai izdevēju “Micrec”,” Ir.lv norāda Kolmane. Pretenzijas, tai skaitā arī finansiālas, var celt, autoram vai izdevējam tieši vēršoties pie darba pārveidotājiem un izmantotājiem, norāda AKKA/LAA pārstāve. Tāpat pretenzijas varētu celt arī krievu valodas telpā pazīstamās dziesmas teksta autors Iļja Rezņiks.

Izdevniecības “MicRec”, kas pārstāv šīs dziesmas mūzikas autora intereses, darbiniece Kerija Kalēja Ir.lv otrdien norādīja, ka “MicRec” nepārstāv dzejnieku Jāni Peteru, kura dziesmas oriģinālais teksts ir bijis pārveidots. Kalēja arī norādīja, ka izdevniecība nav saņēmusi pieteikumu par jaunu dziesmas adaptāciju un pārveidošanu, “tādu pieprasījumu nav saņēmuši arī mūsu partneri Krievijā”.

Norādot, ka Paula dziesmas pārveidojums un priekšnesums Krievijas TV “bija mākslinieciski zema līmeņa, mulsinošs un vairāk kaitējošs pašu šo izpildītāju reputācijai, tādējādi sasniedzot pretējo rezultātu”, Kalēja teic, ka lēmumu, vai ir nepieciešams sākt kādas juridiskas darbības pret dziesmas pārveidotājiem, var pieņemt tikai paši dziesmas autori. “Ja šāds lēmums tiktu pieņemts, tad mēs arī attiecīgi rīkosimies. Mums nav tiesību to izlemt autoru vietā,” teica Kalēja.

Pauls vairās komentēt “Dziesmas par pēdējo lapu” izsmiešanu Krievijas TV

Jau ziņots, ka komponists Raimonds Pauls nevēlas tikt iejaukts notikumā, kurš Krievijas Vecgada šova laikā norisinājās televīzijā – trīs Latvijas “melnajā sarakstā” iekļautās Krievijas estrādes zvaigznes ar izmainītu tekstu nodziedāja viņa “Dziesmu par pēdējo lapu”.

Vecgada vakarā telekanālā “Rosija 1” dziedātāji Josifs Kobzons, Oļegs Gazmanovs un Valērija izpildīja skaņdarbu, kas bija veltīts pagājušas vasaras notikumam, kad estrādes zvaigznēm Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība) neļāva iebraukt uz festivālu “Jaunais vilnis”, iekļaujot viņus Latvijas “melnajā sarakstā” . Uzstāšanos papildināja arī barjera uz skatuves, bet dziedātāji dziedāja, ka “no viņu dziesmām neviens klausītājs nepaslēpsies”.

Trīs dziedoņi zīmīgi dziedāja, ka “iepriekš viņiem nevarēja ienākt prātā, ka viņu sejas kādam nepatiks un dziesmai pēkšņi slēgs robežu”. Dziedātāji arī piemin, ka nav varējuši “šajās dienās aizbraukt uz Jūrmalu”. Tālāk dziesmā visi trīs sola Jūrmalā tomēr ierasties.

Ir.lv pirmdien sazinoties ar Paulu, lai uzzinātu viņa viedokli par Krievijas estrādes dziedātāju izpildīto dziesmu ar izmainītajiem vārdiem, Pauls atbildēja, ka nevarot izteikt viedokli par šo gadījumu, jo neesot to ne dzirdējis, ne redzējis. Turklāt viņš piebilda, ka nemaz nevēlas to īpaši dzirdēt.

Jautājot par iespējamajiem autortiesību pārkāpumiem, komponists atbildēja sakot: “Kāpēc man tur jājaucas? Man nemaz nav vēlmes tur jaukties iekšā.”

Tiesa, Pauls jau vasarā nevēlējas komentēt trīs Krievijas dziedātāju iekļaušanu «melnajā sarakstā».

Savukārt šis Vecgada raidījums kļuva par iemeslu, lai Ukrainas telekanāls “Inter” zaudētu savu licenci, jo 31.decembrī translēja šo raidījumu – tajā piedalījās arī Ukrainai nevēlami cilvēki.

(papildināta ar Artēmija Troicka un “MicRec” viedokli)

Komentāri (81)

DD1 05.01.2015. 17.24

Ar kaut ko Raimonds Pauls man atgādina Žerāru Depardjē, nesaprotu tikai ar ko…

+29
-4
Atbildēt

4

    locus > DD1 06.01.2015. 12.43

    Paldies Dievam – un tiešām – visu cieņu Paulam – viņš nelieto alkoholu, citādi būtu galīgi traki.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > DD1 05.01.2015. 20.30

    man atgādina Žerāru Depardjē, nesaprotu tikai ar ko…

    —————

    varu piepalīdzēt – tāds pats krievu okupantu pakalpiņš. Drīz jau astoņdesmit, bet neko nav dzīvē iemācījies.

    +13
    -7
    Atbildēt

    0

    Ciniķis > DD1 06.01.2015. 12.56

    >hombors

    “viņš nelieto alkoholu, citādi būtu galīgi traki” – arī bez lietošanas ir galīgi traki…

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > DD1 05.01.2015. 19.56

    Nu nepārspīlēsim – mūsu Raimis tak nedzerot un tik resns kā Žora Depardjevs arī nav. Par citām pazīmēm nezinu.

    +14
    -3
    Atbildēt

    0

locus 05.01.2015. 16.19

Jā, ne jau visi var bučot imperatora- iekarotāja un obiženno aizstāvētāja – pakaļu un braukt gastroļos, kur un kad grib – tas par kobzoniem, vaļerijām un citiem keniem.

Par Maestro: Maestro visos laikos grib par Maskavas valūtu peldēties miljonos. Nu, lai veicas!

+24
-2
Atbildēt

0

locus 05.01.2015. 16.19

Jā, ne jau visi var bučot imperatora- iekarotāja un obiženno aizstāvētāja – pakaļu un braukt gastroļos, kur un kad grib – tas par kobzoniem, vaļerijām un citiem keniem.

Par Maestro: Maestro visos laikos grib par Maskavas valūtu peldēties miljonos. Nu, lai veicas!

+24
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu