Ražotne kā lamborgīni • IR.lv

Ražotne kā lamborgīni

3
«Latvijā mums nav konkurentu,» pārliecināta Inga Žilinska.
Gunita Nagle

Skan-Tooling no padomju rūpnīcas, kas gatavoja detaļas militārajai tehnikai, izaudzis par milzu laboratorijai līdzīgu presformu ražotni, kur detaļu precizitāti mēra līdz pat metra miljonajai daļai

Uzņēmuma Skan-Tooling sapulču zālē klusi san Latvijā patentētais un ražotais trīsdimensiju printeris Mass Portal, gatavodams pēc klienta atsūtītā trīsdimensiju modeļa plastmasas detaļas prototipu. Kādreiz, lai vizualizētu ideju par vajadzīgās detaļas izskatu, prototipu taisīja no ģipša un kartona. Tagad prototipu gatavo printeris. Tas dos iespēju aplūkot un saprast, cik ergonomiskai un ērtai jābūt klienta pasūtītajai detaļai, kad to ražos Skan-Tooling izgatavotās presformas.

Skan-Tooling jau 18 gadus gatavo divu veidu produkciju. Vai nu presformas, kuras izgatavotas pēc dažādu uzņēmumu pasūtījuma, lai pēcāk tie ražotu sev vajadzīgās plastmasas detaļas, vai arī, ja uzņēmumiem nav pašiem savu cehu detaļu ražošanai, tās izgatavo Skan-Tooling. Klientu vidū jau gadiem ilgi ir tādi mašīnbūves uzņēmumi kā Volvo, Scania, Schneider Electric, kas izgatavo arī iekārtas elektrības sadalei un automatizācijai, ABB, kas darbojas elektroenerģētikas un automātikas tehnoloģiju jomā. Skan-Tooling gatavo aizvien sarežģītākas presformas, tādēļ lepojas ar to, ka izgatavojuši detaļas vienam no pirmajiem Latvijā ražotajiem trīsdimensiju printeriem. «Kad esi ko tādu radījis, tad zini, ka ar abām kājām stāvi nozarē. Pat ne ekonomiskā ziņā, bet zināšanu un pārliecības ziņā,» saka Inga Žilin-ska, Skan-Tooling mārketinga nodaļas vadītāja.

Dzelžu vietā – datori

Skan-Tooling galvenais darbs ir presformu ražošana dažādiem mašīnbūves milžiem. 85% no uzņēmuma saražotā ir presformas un tikai 15% – plastmasas detaļas. «Kad dodamies uz starptautiskiem tirgiem, kur piedalās uzņēmumi, kas specializējas plastmasas liešanā, daudzi netic, ka mūsu presformas un plastmasas detaļas ražotas Rīgā,» stāsta Inga Žilinska, kura parasti šādos pasākumos pārstāv Skan-Tooling. Tad potenciālie klienti tiek aicināti paši apskatīt ražotni Krūzes ielā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu