Mūrniece: Prezidenta rosinātās iniciatīvas ir jāapspriež • IR.lv

Mūrniece: Prezidenta rosinātās iniciatīvas ir jāapspriež

22
Valsts prezidents Andris Bērziņš un 12.Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece tikšanās laikā Melngalvju namā. Foto: Ieva Lūka, LETA

Valsts prezidents Bērziņš rosinās uzlabojumus partiju sistēmā, lai veicinātu partiju stabilitāti un atbildību

Ideja, ka partijām jābūt dibinātām gadu pirms vēlēšanām, ir pareiza, taču prezidenta iniciatīvas ir jāapspriež, tā trešdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

Viņa norādīja, ka iepazīšanās tikšanās ar Bērziņu bija sirsnīga. Tikšanās laikā tika pārrunāta abu bērnība, izglītība, kā arī dzīves gājums, vēsta LETA.

“Mums abiem ir stingrs raksturs,” sacīja Mūrniece, piebilstot, ka abu dzīvēs ir daudz kā kopīga.

Vaicāta, vai tikšanās laikā tika pārspriestas prezidenta likumdošanas iniciatīvas, Mūrniece norādīja, ka par to netika runāts, taču tika pārspriests jautājums par ārvalstu vizīšu veidošanas grafiku.

Valsts prezidents Andris Bērziņš novembrī Saeimā iesniegs likumdošanas iniciatīvu, kuras pamatā būs speciāli izveidotas ekspertu grupas ziņojumā izteikti priekšlikumi, trešdien vēsta laikraksts “Diena”.

Valsts prezidenta kancelejas vadītāja vietnieks Reinis Bērziņš skaidro, ka Bērziņš atbalsta ideju palielināt minimālo partiju dibinātāju skaitu līdz 500 biedriem, kā arī prasību, ka Saeimas vēlēšanās kandidātu sarakstus varēs iesniegt partijas, kuras dibinātas noteiktu laiku pirms vēlēšanām – piemēram, gadu iepriekš.

Pašlaik partijas var dibināt 200 biedri. Politiķu viedokļi par abām jau agrāk vairākkārt apspriestajām idejām ir dažādi, taču vairāki Juridiskās komisijas deputāti uzskata, ka ir svarīgi šo diskusiju sākt tagad, kad līdz vēlēšanām vēl ir pietiekami ilgs laiks.

Latvijā ir reģistrētas 75 politiskās partijas un to apvienības, bet tikai sešas no tām ieguva pārstāvniecību 12.Saeimā un vēl septiņas vēlējās tajā iekļūt, bet tas neizdevās. No sešiem parlamentā pārstāvētajiem spēkiem divi – Latvijas Reģionu apvienība un “No sirds Latvijai” – ir dibinātas tikai šajā gadā.

“Saskaņas” deputāts Andrejs Elksniņš šādas iniciatīvas saista ar esošo politisko spēku monopolstāvokļa nostiprināšanu.

Igaunijā partijā ir jābūt vismaz 1000 biedriem, bet Francijā partiju var nodibināt arī viens cilvēks, “Dienai” norāda Lolita Čigāne (Vienotība). Ringolds Balodis (NSL) aicina no Igaunijas pārņemt citu pieredzi – ja politiskais spēks nav divas reizes pēc kārtas parlamenta vēlēšanās ieguvis pārstāvniecību lēmējvarā, tad tā darbība būtu jāizbeidz. Latvijā viena no vecākajām partijām ir LSDSP, kura pēc neatkarības atjaunošanas tikai vienu reizi iekļuva Saeimā, bet turpina darboties. Šogad tās biedri startēja no LRA saraksta.

Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš (NA) atbalsta termiņa noteikšanu, jo nesenā vēsture rāda, ka “dažām partijām uznāciens īsi pirms vēlēšanām ir bēdīgi beidzies.

 

Komentāri (22)

Austras koks 12.11.2014. 11.25

Manuprāt Saeimas vēlēšanās varētu piedalīties nevis vismaz gadu iepriekš dibināta partija, bet vispār partija, kas jau vismaz vienreiz ir sekmīgi startējusi pašvaldību vēlēšanās (vismaz kāds pārstāvis ir ticis ievēlēts), pie tam nevis vienā, bet vairākās pašvaldībās, par pašvaldību skaitu un reģionalitāti varētu diskutēt. Vai arī šādu partiju apvienība.

Pa taisno iebraukt Saeimā vispār ir jāaizliedz.

+4
-1
Atbildēt

8

    Centrum > Austras koks 12.11.2014. 12.26

    Deģenerāt,lieto korķi,ja nevari savu caureju apturēt.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    v_rostins > Austras koks 12.11.2014. 12.23

    zanE …

    Nebūtu Meļņiku un Zaharjinu apkalpojušās Putina kuces un viņa bandas, kaut kā arī bez sudrabām un kaimiņiem izdzīvotu.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    v_rostins > Austras koks 12.11.2014. 13.57

    p.s. atgriežoties pie SC draudziņa Rinkēviča kaku tēmas:

    Друг “Центра Согласия” Сергей Белый оказался хранителем педофильских файлов

    http://www.kompromat.lv/item.php?docid=readn&id=8365

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    zanE > Austras koks 12.11.2014. 11.50

    …nebūtu Sudrabas un Kaimiņa arī…. :)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    v_rostins > Austras koks 12.11.2014. 13.24

    Centrum

    Kas ir, mēsls, atkal zilo brālību: šļeserastus-zatļerastus aizķēru?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    aivarsk > Austras koks 12.11.2014. 11.29

    Nu tad kāds deputāts tiks nopirkts.

    Pašvaldību vēlēšanu “nacionalizācija”, kad tur jāpiedalās nacionāla līmeņa partijām vispār kļūda!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Valdis Eiserts > Austras koks 12.11.2014. 13.35

    Centrum, jālieto vēzējot sarkans vējlukturis – ar to pat putenī var apturēt ātrvilcienu…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > Austras koks 12.11.2014. 11.45

    Pa taisno iebraukt Saeimā vispār ir jāaizliedz.

    ——————————————-

    Tāda ideja jau bija. Pirms gadiem astoņiem bija priekšlikums, ka nevar Saeimas vēlēšanās startēt jaunizceptas partijas. Bet kāds to visu klusi noairēja maliņā, un šī ideja vairs no jauna netika virzīta.

    p.s. starp citu, ja būtu šāds likums, nebūtu ne Zatlera, Meļņika un Rinkēviča tankistu partijas, arī Bordāns šogad nebūtu par kūtspakaļu maisījies

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Valdis Eiserts 12.11.2014. 13.19

Latvieša raksturam atbilstoši, Latvijā nekad nebūs divpartiju sistēmas. Nekad. Tāpēc nevajadzētu mērkaķoties pakaļ LIELAJĀM DEMOKRĀTIJĀM, vai Krievijas, vai Čīles, vai vēl kādām diktatūrām.

Tautas raksturu pie jūras neveido NE CARS, NE VAROŅI, NE DIEVI. Arī tautas vēlēts prezidents to neveido. Lai kā pašam gribētos.

+3
0
Atbildēt

3

    aivarsk > Valdis Eiserts 12.11.2014. 14.38

    Tur jau tā lieta, ka latviešu vēlētājs ir pietiekoši kaprīzs, lai no trim četrām partijām “nav par ko balsot”, taču no otras puses, piedāvājumam jābūt tādam, lai klients var izvēlēties…

    Manuprāt prātīgi ir paturēt iespēju saprāta robežās elastīgi reaģēt ar politisko piedāvājumu.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Valdis Eiserts > Valdis Eiserts 12.11.2014. 14.46

    Vēl sliktākas ir vienīgi ģēniju partijas (pirmie kucēni ir slīcināmi), bet ne bezgalīgi turpinoties blefam, ka Latvijas Saeimas deputāti var iztikt bez pašvaldību pieredzes, ka tāda vajadzīga tikai dumjajām RIETUMU demokrātijām.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    e > Valdis Eiserts 12.11.2014. 14.31

    Par divpartiju sistēmu sliktāka ir tikai vienpartijas sistēma.

    Tāpēc es tiešām ceru ka nebūs arī.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

ierados 13.11.2014. 07.24

Ir kaut kas jādara arī ar vēlētāju. Kā var vēlēt narkomāni, noziedznieki, krāpnieki, bērnu izvarotāji un slepkavas, kontrabandisti, narkodīleri, antisociāli radījumi, “draudzīgo” ārvalstu partiju piekritēji?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu