Mēs nevienam neesam draugi • IR.lv

Mēs nevienam neesam draugi

6
Gaļina Timčenko.
Aivars Ozoliņš

Bijusī Lenta.ru galvenā redaktore, tagad Latvijā reģistrēta medija Meduza vadītāja Gaļina Timčenko stāsta, kāpēc neplāno atgriezties Maskavā

Interneta ziņu portālu Lenta.ru galveno redaktori Gaļinu Timčenko, kuras vadībā savulaik nīkulīgais medijs kļuva par vienu no ietekmīgākajiem Krievijā, tā īpašnieks Aleksandrs Mamuts martā atlaida no darba, kad saņēma brīdinājumu no preses uzrauga Roskomnadzor par ziņu materiālā ievietotu saiti uz interviju ar Ukrainas Labējā sektora politiķi. Tas ir piemērs Krievijā valdošajai «uzminēt un izdabāt» rīcībai, kad pazuduši jebkādi «spēles noteikumi» un, kā saka žurnāliste, vara brauc pāri presei ar ceļa rulli.

Protestējot pret galvenās redaktores atlaišanu, no darba aizgāja vairāki desmiti medija žurnālistu. Mūsu saruna ar «dižo un neuzvaramo» redaktori, kā viņa dēvēta Krievijā, notiek uzreiz pēc jaunā medija Meduza atklāšanas Rīgā oktobrī. (Šis ir jau otrais bijušo Lenta.ru žurnālistu projekts Latvijā – augustā darbu sāka Antona Lisenkova vadītais portāls Spektr.) Timčenko uzsver, ka neesot ne politiska opozicionāre, ne trimdiniece. Taču Krievijā pašlaik žurnālistam vai nu jānonāk opozīcijā un pat trimdā, ja vēlas tikai godīgi darīt savu darbu, vai nu jākļūst par režīma propagandistu. Tāpēc runāt par žurnālista darbu Krievijā nozīmē runāt par politiku.

Vai Medūzas projekts ir palaists sekmīgi?
Sekmīgi – pārsniedzām plānotās auditorijas rādītājus vairāk nekā divas reizes. Pirmajā dienā bija 120 tūkstoši unikālo apmeklētāju, jaunam projektam tas ir ļoti daudz. Un atsauksmes mediju vidē, kā par brīnumu, bija amplitūdā no atturīgām līdz slavinošām, faktiski nebija noniecinošu. Tas izbrīnīja, jo vietne radikāli atšķiras no visa, kas ir Krievijas tirgū – gan vizuāli, gan tehnoloģiski, gan konceptuāli. Mēs turamies pie koncepcijas mobile first.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu