Taukainu gaļu aizstāt ar treknu zivi

  • Gunita Nagle
  • 08.10.2014
  • IR
Foto — Caro/Scanpix

Foto — Caro/Scanpix

Rietumos aizvien populārākas kļūst olbaltumvielu diētas, kas mudina ēst gaļu, zivis un sierus, turpretim latviešu ārstes iebilst - latviešiem pārlieku patīk trekna gaļa un kūciņas

Diēta, kas neprasa skaitīt kalorijas un nepazīst nežēlīgu atteikšanos, ir daudzu apalīšu sapņa piepildījums. Kopš 70.gadiem, kad amerikāņu uztura speciālists Roberts Atkinss izstrādāja olbaltumvielu diētu, dažādas to variācijas kļūst aizvien populārākas. Amerikāņi un arī daudzi rietumeiropieši, kuru ikdienas maltītes veidoja sviestmaizes un hamburgeri, mīļuprāt atsakās no ierastās maizes, makaroniem, kartupeļiem un saldumiem, lai neierobežotos daudzumos ēstu treknu gaļu, zivis un sieru. Nesen ietekmīgais laikraksts The New York Times publicēja rakstu, kurā, atsaucoties uz nelielu pētījumu, apgalvots - cilvēki, kuri dod priekšroku ar olbaltumvielām bagātiem ēdieniem, zaudē vairāk liekā svara, un viņiem ir mazāks sirds un asinsvadu slimību risks nekā cilvēkiem, kuri samazinājuši olbaltumvielu daudzumu ikdienas uzturā līdz minimumam. 

Jaunākajā žurnālā