Pēdējais brīdis glābt KNAB! • IR.lv

Pēdējais brīdis glābt KNAB!

8
Rasma Kārkliņa

Korupcijas izmeklētāji maksimāli jāattālina no izpildvaras, nevis jāpadara no tās atkarīgāki

Nu jau mēnešiem ilgi bezspēcīgi vērojam, kā KNAB – šo būtisko demokrātijas sargsuni – no iekšienes grauj nespējīga un paštaisna vadība, bet nupat grāvējiem piebiedrojušās ierēdnieciskas darba grupas, kas nāk klajā ar idejām, kā biroju «reformēt». Kas ir viņu motīvi? Vai arī viņu mērķis ir graut KNAB kā efektīvu institūciju, kā daudziem sabiedrībā liekas, vai arī te redzam neizpratni, kā samazināt korupciju un kur slēpjas pašreizējas KNAB krīzes īstie iemesli?

Dažādie biroja pārveides priekšlikumi koncentrējas uz strukturālām maiņām, bet, kā ir norādījis sabiedriskās politikas centra Providus pētnieks Valts Kalniņš, pašreizējās problēmas galvenokārt saistāmas nevis ar KNAB uzbūvi, bet ar tā personālu. Primāri ir jāatrisina vadības problēmas. To pašu secina citi neatkarīgi eksperti, bet atbildīgās institūcijas un darba grupas šo jautājumu neskar, jo, kā formulē ilggadīgā Delnas vadītāja Inese Voika, tas ir «karsts kartupelis».

Dažādās strukturālās pārveides idejas pašlaik galvenokārt apspriež Valsts kancelejas un Iekšlietu ministrijā izveidotās darba grupas. Ministrijas grupa klasiskā birokrātiskā imperiālisma garā ierosina biroju pakļaut sev – Iekšlietu ministrijai! Tas ne tikai neveicinātu KNAB politisko neatkarību, jo ministrijas galva ir politiķis, bet pakļautība IeM arī vājinātu biroju kā efektīvu iestādi ar mērķtiecīgiem korupcijas novēršanas un apkarošanas uzdevumiem. Iekšlietu ministrijas valsts sekretāres Ilzes Pētersones-Godmanes vadītā darba grupa ignorē to, ka KNAB ļoti būtiski atšķiras no visām pārējām tiesībsargājošajām un policijas iestādēm. KNAB ir ne tikai apjomīgs darba lauks, apkarojot korupciju, tas arī kontrolē politisko partiju finansējumu un naudas izlietojumu vēlēšanu kampaņu laikā. Tieši šajā darbā politiska neitralitāte ir absolūti nepieciešama.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu