Četras NATO valstis noraida Ukrainas amatpersonas paziņojumu par vienošanos ieroču piegādes jomā • IR.lv

Četras NATO valstis noraida Ukrainas amatpersonas paziņojumu par vienošanos ieroču piegādes jomā

12
Ukrainas armijas "Azovas" bataljona karavīrs sardzē pie Mariupoles. Foto: AFP/LETA

Iespējams, Lucenko savu paziņojumu sniedzis iekšpolitisku apsvērumu dēļ

Četru NATO dalībvalstu – ASV, Itālijas, Polijas un Norvēģijas – amatpersonas svētdien noraidījušas Ukrainas prezidenta Petro Porošenko padomnieka Jurija Lucenko paziņojumu, ka NATO samitā Velsā ar šīm valstīm panākta vienošanās par mūsdienīga bruņojuma piegādi Ukrainai. Piektā Lucenko minētā valsts – Francija – atteikusies komentēt šo paziņojumu.

Lucenko savā “Facebook” profilā rakstīja, ka samitā panākta vienošanās par bruņojuma piegādi un Rietumu militāro padomnieku palīdzību ar minētajām NATO valstīm, ziņo LETA/Reuters.

Velsas samitā tika pieņemts kopīgs Ukrainas un NATO paziņojums, kurā uzsvērts, ka alianses valstis pastiprinās atbalstu Ukrainas drošībai, paredzot jaunas programmas vadības, sakaru, loģistikas, standartizācijas, kiberaizsardzības, stratēģisko komunikāciju un karavīru sociālās adaptācijas jomā. NATO apņēmusies palīdzēt arī ievainoto karavīru rehabilitācijā un pastiprināt alianses valstu padomnieku klātbūtni NATO pārstāvniecībā Kijevā.

Iepriekš alianses amatpersonas jau uzsvērušas, ka NATO neplāno sūtīt Ukrainai bruņojumu, bet dalībvalstīm tas nav liegts.

Svētdien NATO amatpersona ziņu aģentūrai “Reuters” apliecinājusi, ka šāda nostāja paliek spēkā. Aģentūra pieļauj, ka Lucenko savu paziņojumu sniedzis iekšpolitisku apsvērumu dēļ, lai akcentētu, ka NATO atbalsta Ukrainu un tās prezidentu.

Itālijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis norādījis, ka viņa valsts, tāpat kā citas NATO un Eiropas Savienības dalībvalstis, gatavojas Ukrainai sniegt neletālu palīdzību, tostarp bruņuvestes un ķiveres.

Viņa norvēģu kolēģis aģentūrai NTB norādījis, ka Norvēģijas virsnieki piedalīsies divās mācībās Ukrainā, bet ziņas par bruņojuma piegādēm neatbilst patiesībai.

Polijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis paziņojis, ka nekāda vienošanās par moderna bruņojuma piegādi Ukrainai Velsas samitā nav panākta.

 

Komentāri (12)

Gaisma; Enģelis 07.09.2014. 21.12

Tas Lucenko varēja arī pievaldīt mēli, pirms izpaust konfidenciālu informāciju!

+9
0
Atbildēt

0

Gaisma; Enģelis 07.09.2014. 23.13

Putinam ar tas pamiers nav vairs vajadzīgs

———————]

Kā reizi ir – lai sakoncentrētu jau Ukrainas teritorija trieciengrupējumus. Pēc tam Huilo pats varēs izvelēties, kurā brīdī pārkāpt pamieru.

Ja esi pētījis spēļu teoriju, tad gan jau zini, ka uzvar tas, kurš pirmais pārkāpj noteikumus;)

+4
0
Atbildēt

3

    Gaisma; Enģelis > Gaisma; Enģelis 08.09.2014. 16.46

    Tomēr jāatzīmē, ka arī krievu fašisti ir cietuši smagus zaudējumus. Pie kam pašas kaujasspējīgākās vienības.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ansis > Gaisma; Enģelis 08.09.2014. 13.26

    Par spēļu teoriju – tasinība.

    Bet … tas jau ir tas pats ko es saku – Krievu teroristi jau tagad pārkāpj pamieru un aktīvi provocē Ukrainas spēkus – Uzbrukumi Mariopolei nu nekādi nav savādāk vērtējami.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Ansis > Gaisma; Enģelis 08.09.2014. 13.24

    morgentstern – Nē. Pedējās nedēļas laikā iniciatīva bija Krievijas teroristu rokās – viņi faktiski bija iznīcinājuši Ukrainas spēku D-sektoru (vienības, ja arī bija dzīvas, tad nebija vadāmas, ģenerālis aizbēga un tas tika atstadināts). Krievu teroristiem samērā labi gāja uzbrukumi Volnovahas virzienā, Debalcevo virzienā un uz Ziemeļiem no Luganskas. Piedevām – Putinam vienmēr ir iespejas savus trieciengrupējumus sagrupēt Rostovas apgabalā un tad braukt iekšā.

    Ukrainai savukārt:

    1) D-sektors demoralizēts un izjucis

    2) B-sektors svaigi iznacis no Ilovaiskas aplenkuma, zaudējis tehniku un lielu dalu kareivju

    3) Ukrainas spēkiem praktiski nebija rezervju – ja neskaita jaunveidojamas teritoriālās aizsardzības un brīvprātīgo batalionus

    4) Ukrainas bataliona sastavdaļas ir izmetatas pa visu fronti – neiespejami apgadāt un komandēt

    5) Ukrainas spēki sakombinēti cīņai pret vajiem teroristieskiem grupējumiem – kontrolposteņi ar kādu bruņutehnikas vienību. Šādi nevar karot pret Krievijas regularās armijas daļām. Ir japārgrupē – jāņem smagā bruņutehnika ārā no blokposteņiem un kajinieku batalhoniem un jāveido manevrētspējīgas bruņu trieciengrupas, kas veic dziļus uzbrukumus, atbild uz Krievijas armijas uzbrukumiem utml.

    Šim visas Ukrainai vajag laiku. Tapēc jau arī teroristi aktīvi iebilst pret to, ka Ukrainas spēki pamiera laikā veic pārdislokāciju, spēku koncentrāciju, pozīciju nostiprinašanu utml

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Ansis 07.09.2014. 23.01

Viena lieta ir palīdzība. Bet … Ukrainai nav noteikts embargo – vispār jau teorētiski viņi var pirkt bruņojumu… ja vien kāds pārdod.

Pēc Gruzijas kara … lai gan Rietumi tā kā daļēji atbalstīja Gruziju un daļēji nosodīja Krieviju, tomēr Gruzijai pēc kara vairs nopietnu bruņojumu nepārdod. Vienkārši lai nekacinātu Krieviju. Visas tās Krievijas basņas, par to, ka NATO apbruņo Gruziju, lai tā atkal uzbruktu Tshinvali … tukša muldēšana Krievijas pilsoņu patēriņam)

Šajā gadījumā … varētu būt līdzīgi.

No otras puses – var arī būt, ka Lucenko izpļāpājies – jo Porošenko žurnalistiem neatklāja valstis, kautgan apgalvoja, ka ir vienojies.

Par pamieru … man ir aizdomas, ka nebūs ilgs – apmainīs gūstekņus un pamiers izjuks, jo:

1) abās pusēs ir vienības, kas šo pamieru uzskata par sev nesaistošu (daļa Ukrainas brīvprātīgo, tai skaitā šodien arī Azov paziņoja, ka pēc šīsdienas apšaudēm un kaujām pie Mariopoles uzskata pamieru par beigušos, un “vietējie” teroristu grupejumi arī to neuzskata par sev saistošu)

2) Putinam ar tas pamiers nav vairs vajadzīgs – viņam vajadzēja pamiera sarunas – sak redzkā atkal situācija normalizējās, jaunas sankcijas ieviest nav vajadzīgs. Bet vēl vairāk Putinam vajag, lai Ukraina no šāda caura pamiera atteiktos.

3) Interesanta izskatās karte – Pārējos virzienos Ukrainas un Krievijas skatījums daudzmaz sakrīt, bet Mariupolē ir jocīga situācija. Visi Krievu avoti apgalvo, ka Mariupole ir aplenkta, bet Ukrainas avotos fronte ir ap 10-15km uz austrumiem no Mariupoles. Ņemot vērā, ka satiskme starp Kijevu un Mariupoli notiek, skaidrs, ka reāli aplenkta viņa nav – bet, acīmredzot, Krieviem ir ļoti svarīgi Mariupoli iegūt sev.

Iedomajieties nākamo sarunu kārtu, kad runa ietu par smagās kara tehnikas vai artilērijas atvilkšanu … tad Krievu puse pēc savas kartes reāli uzstātu uz artilērijas atvilkšanu krietnu gabalu aiz Doņeckas apgabala robežas … savukārt skaidrs, ka Ukraiņiem Mariupoles atdošana galīgi nav pieņemama.

Bet vispār jau Ukrainai patreiz tas pamiers ir vairāk vajadzīgs (tapēc jau teroristi tik aktīvi provocē) – lai sakārtotu visu spēku komandstruktūru un lai izņemtu no blokposteņiem tankus un apvienotu triecienvienībās. Vispār arī derētu pašus batalionus apvienot – jo patreiz vairums batalionu ir izmētāti pa dažādiem frontes iecirkņiem, kas padara neiespējamu gan apgādi, gan komandēšanu … rezultātā arī sekmīgi karot nav iespējams.

+3
0
Atbildēt

2

    Ansis > Ansis 08.09.2014. 10.20

    Raicha – Piekrītu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > Ansis 08.09.2014. 00.25

    Ir vēl viena versija. Valstis, vai tās būtu Polija, ASV vai Itālija, visticamāk, bruņojumu arī nepiegādās.

    Bruņojumu piegādās privātās kompānijas, savukārt nauda vismaz daļēji nāks no fondiem, kuru dibināšanu gan NATO valstis nenoliedz:)

    Vai arī UA pirks pati, no tiem, kas būs gatavi pārdot – par rietumu naudu.

    Un vēl viens moments. Ieroču piegādēm ir jāsagatavojas – dīvaini, ne? Iedodot karavīram ieroci, ko tas pirms tam nav pat turējis rokā, labu rezultātu vairumā gadījumu gaidīt nevar. Ir jāveic kaut saīsināta apmācība. Kaut vai tie paši amerikāņu džavelini – droši vien ir apgūstami dažu dienu laikā – bet nevar tik vienkārši pēkšņi apmācīt simtiem/tukstošiem kareivju. Es neizslēdzu, ka kaut kur (nav svarīgi, ģeogrāfiski, kur) kāds simts UA karavīru tieši šobrīd apgūst NATO vai kādus citus puslīdz modernus ieročus – topošie instruktori…

    Kad būs gatavi karavīri, kad pienāks brīdis rīkoties, tad arī būs ieroči, un attiecīga informācija. Kādēļ brīdināt pretinieku? Kā zināms, “brīdināt – nozīmē apbruņot”.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu