Nav novilcis svītru • IR.lv

Nav novilcis svītru

6
Gunārs Birkerts un Gaismaspils.
Ieva Puķe

Atklājis Gaismaspili, Gunārs Birkerts (89), viens no vecākajiem joprojām strādājošajiem arhitektiem pasaulē, brīvprātīgi uzraudzīs Okupācijas muzeja pārbūvi. Šodienas Latvijā arhitektu uztrauc, ka vairs nemana patriotismu, kādu viņš atceras no savām bērnu dienām un Atmodas

Bastejkalnā, pa ceļam uz viesnīcu Rīdzene, kur Latvijas brauciena laikā apmeties bostonietis Gunārs Birkerts, saskatos ar fotogrāfijās redzētu pretimnācēju. Tas ir Amerikā pazīstamais literatūrkritiķis Svens Birkerts, visu laiku slavenākā latviešu arhitekta vecākais dēls. Svens turpinājis Latvijas pirmskara inteliģences sākto: viņa tēva tēvs Pēteris Birkerts ir ievērojams folklorists un literatūrzinātnieks, vecmāmiņa Mērija Saule-Sleine – valodniece un pedagoģe.

Gunārs Birkerts, kam nākamā gada janvārī paliks 90 gadu, Latvijas Nacionālās bibliotēkas atklāšanas nedēļā bija izlēmis paveikt vēl ko fundamentālu: vienkopus sapulcinājis bērnus un mazbērnus, lai dotu ieskatu ģimenes kultūrvēsturiskajā pagātnē. Tiekoties ar žurnālistiem, sev raksturīgajā sarkasmā apspēlēja vārdu «pēdējais». Pēdējais projekts, pēdējais lielais projekts… Pēdējais projekts tas tomēr nav, bet visilgākais gan – 20 bibliotēkas tapšanas gados Birkerts seniors novecojis, viņa joprojām elegantā tēla sastāvdaļa tagad ir spieķis. Un, kā pats arvien uzsver, bibliotēka ir arī visīpašākais projekts, jo būvēts dzimtenē. Arhitekta ārzemju draugi brīnīdamies sakot: kad viņš runā par savu zemi, viņš runā nevis par Ameriku, bet par Latviju.

Preses konferencē teicāt, ka pašlaik pavadāt daudz laika, kopjot savu pagātni. Uz Latviju esat paņēmis līdzi visus trīs bērnus, arī mazbērnus, rādījāt viņiem ģimenes vietas. Vai jūsu tēva vasarnīca Jūrmalā vēl ir?
Mēs braucām cauri Jūrmalai, garām tai vietai, tur nekā vairs nav. Aizbraucām līdz tēva kapa vietai [Lielupes kapos], tur ir skaists piemineklis. Gribēju, lai viņi drusku apjēdz savu pagātni, senčus. Likās, ka [bibliotēkas jaunās ēkas atklāšana] būtu pietiekams iemesls piedāvāt viņiem ierasties. Trīs no mazbērniem jau iepriekš ir bijuši paņemti līdzi uz Latviju, pārējie nav bijuši. Pavisam viņi ir septiņi, atbrauca visi, arī mazais piecgadnieks. Visur gāja līdzi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu