Ekskursijā pēc filmām • IR.lv

Ekskursijā pēc filmām

5
Skaistule un bokseris.
Kristīne Simsone

Mākslinieki, ģēniji un radikāļi – Kuldīgas dizaina filmu festivāla dokumentālie varoņi

Kuldīgā jau otro gadu notiek dizaina filmu festivāls, tā ideja radusies kuratoriem Singapūrā, un kopš 2010.gada «ceļo» pa pasauli, «piestājot» te Eiropā, te ASV un Tālajos Austrumos. Ar gleznotāja Andra Vītoliņa izstādi Arhitektūra un morāle atklātajā festivālā šogad tiks rīkots arī īslekciju PechaKucha vakars, kurā pilsētvides, mākslas un dizaina tēmas izkanēs fiksos septiņas minūtes garos stāstījumos, kas, pēc PechaKucha «reglamenta», jāilustrē ar 20 sekunžu ilgiem 20 slaidiem. Īpašs prieks par festivāla filmu programmu – tā ir pašlaik jaunu telpu meklējumos esošā Kino Bizes komandas veidota. Dokumentālo filmu repertuārā ir svaigas, arī Latvijā vēl nerādītas lentes ar intriģējošiem sižetiem. Lūk, spilgtākie akcenti.

Aukle – fotogrāfe

2007.gadā Čikāgā jaunais vēsturnieks un lentes režisors Džons Malūfs kādā uteņveida izsoļu namā nopirka palielu kārbu, līdz ūkai piebāztu ar bilžu negatīviem. Uz līmlapiņas uzšņāptais autores vārds Viviāna Meijere Google meklētājā esot parādījies tikai vēlāk skopa nekrologa kontekstā. Taču, fotogrāfes vērīgo attēlu meistarīguma pārsteigts, Malūfs pirms ķeršanās pie pieticīgi pašuzņemtās filmas Atrodot Viviānu Meijeri veidošanas ir nopircis atlikušās kastes ar negatīviem un sācis lūkot pēc pavedieniem. Pēc daudziem telefona zvaniem atklājies, ka Ņujorkā dzimusī fotogrāfe teju visu savu vientuļnieces mūžu ir strādājusi par aukli un tūkstošiem uzņemto bilžu… savā dzīves laikā nevienam nav parādījusi. Lai gan daudzviet kinofestivālos izrādītā filma raisa pamatotas diskusijas par teju patoloģiski noslēgtās krāmu krājējas Meijeres darbu publiskošanu, jāatzīst, ka šis stāsts tik tiešām aizrauj. Atrodot Viviānu Meijeri veidota ar detektīva apņēmību un raisa lērumu jautājumu par talantīgās ekscentriķes likteni, raksturu un izvēli savu talantu turēt noslēpumā. 

Seanss brīvdabas kinoteātrī Goldingen Knight Cinema (Pils ielā 5), 2.augustā plkst.22.30.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu